Ho Chi Minh City - Introduktion

 Ho Chi Minh City (VIDEO) er Vietnams største by med ca. 4,5 mill. indbyggere, og skiftede i 1976 navn
fra Saigon. Taler man med lokalbefolkningen, kalder de den stadig for Saigon. Morgenmyldertrafikken starter kl. 6 og får de danske motorveje til at virke øde. Biler og især cykler og de små motorcykelknallerter er utællelige og snor sig tæt mellem hinanden, og man får fornemmelsen af, at der er gået sport i at være flest mulige på de små motorcykler. At krydse gaden i dette virvar kan være en udfordring i sig selv.

Byen har en hektisk atmosfære med masser af trafik, specielt små motorcykler, men også med masser af små eksotiske markeder, fortovsrestauranter, og cafeer og barer. Tusinder af små og store butikker er åbnet i byen de senere år som udtryk for den meget store forandring byen og landet gennemgår.

Saigons 5 bydistrikter, nummereret fra 1 til 5, ligger ned til Saigonfloden. Vest for bycentret ligger
District 5, den enorme kinesiske bydel Cholon, som nogle vil mene betyder ”Chinatown”. Kineserne har traditionelt spillet en enorm rolle i den Vietnamesiske økonomi. og Vietnam har da også været under kinesisk herredømme i 1000 år. Baggrunden for navnet Saigon er noget uklar. Måske ligger der noget kinesisk bag. Den kinesiske tilpasning af navnet betyder ’Vestpaladset’. Men ifølge en anden hypotese er navnet Saigon udviklet fra det cambodjanske ord Prei Nokor (’byen i kapokskoven’) - og trods alt var der slet ikke noget palads i området omkring år 1700. Navnet Saigon blev første gang brugt officielt i 1698. Men navnet Saigon slog ikke helt igennem dengang.

Det blev brugt side om side med det navn, Nguyen-dynastiet foretrak, Gia Dinh (oprindelig navnet på citadellet i byen). Det var ikke førend i 1859, at Saigon blev det enerådende navn. Byen begyndte som en lille fiskerlandsby i et område, der stort set var sumpmark. Antagelig boede khmerfolket der, før vietnameserne ankom. Området var del af det cambodjanske rige. Stedet tiltrak ikke kun vietnamesiske tilflyttere, men også malayiske, kinesiske og indiske handelsfolk.

Vietnamesisk herredømme over områdene omkring det, som skulle blive kaldt Saigon og Bien Hoa, blev formelt anerkendt af det cambodjanske hof i 1691. I 1698 sendte herskeren Nguyen Phuc Chu en af sine betroede, Nguyen Huu Canh, til området for at organisere administrative strukturer. På grund af sin gunstige beliggenhed for handel og som militært støttepunkt voksede stedet og blev en vigtig by. I 1772 begyndte Nguyen Cuu Dam at opfylde mange af kanalerne, som løb gennem byen, og gjorde dem til gader.
 
I 1859 indtog franskmændene med Spaniens hjælp Saigon og ødelagde byens fæstning. I 1862 afstod vietnameserne de tre sydligste provinser i deres rige til Frankrig, og i 1874 underskrev Tu Duc i Hue aftalen, og dermed var hele Cochinkina også formelt på franske hænder. Saigon blev hovedstaden. Under det franske kolonistyre blev byens videre vækst stærkt præget af franske byggeskikke, noget, som er tydeligt på flere bygninger og boulevarder. Byen blev et vigtigt jernbaneknudepunkt og vigtigste havn for eksporten af ris dyrket i Mekongdeltaet.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk