Irland - Introduktion

 Irland (VIDIO) er en ung nation med en lang historie og et folk og steder, der er rig på varm gæstfrihed og lokal kulør. Den grønne Ø lokker med et landskab af bølgende bakker og frugtbart landbrugsjord. Og, ja, irske øjne ser altid ud, som om de smiler tilbage til dig. Når fortidens toner sagte lyder mellem de stolte monumenter, vil selv den mest tonedøve turist danse. Og mellem de grønne sletter flyder den mørke Guinness øl og den irske Jameson Wiskey. Irerne er glade for en lille mundsmag af den våde slags.

Det siges, at trykker man en irer hårdt nok i hånden, græder han whiskytårer. Dublin, den smarte hovedstad, har udviklet nye, hippe in-steder i takt med den irske økonomi. Uden for byen fortæller forte fra bronzealderen, volde fra vikingetiden og georgiske godser en meget ældre historie.

På den forrevne vestkyst er Galway mange ireres foretrukne by og en kunstens epicentrum. På sydkysten svirrer Cork med sin provinsielle charme og landets bedste mad. Prøv det, og lad dig tryllebinde af den blide rytme i keltisk levevis og sprog. Irland er et kalejdoskop af oplevelser. Fra naturens eget maleri over golf og fiskeri til fortidens åbenbaringer i de utallige slotte.Irlands historie begynder i førhistorisk tid, omkring 8000 f.Kr., da de første menneskene ankom til Irland fra Storbritannien og det europæiske kontinentet. Det er muligt at der på dette tidspunkt var landforbindelse til Irland, formodentlig mellem dagens Skotland og Nord-Irland hvor afstanden er kortest. Der er få spor efter de tidligste indbyggere, men deres efterkommere og andre som ankom til øen efterlod sig store neolittiske fundsteder som Newgrange. Fra det 5. århundrede e.Kr. begyndte kristningen af Irland, gennem St. Patrick og en række andre misionærer.

Inden år 600 havde det opstået en keltisk form for kristendom, som først indeholdt en række elementer fra keltisk mytologi. Kristendommen har siden spildt en betydelig rolle i Irlands kulturelle og politiske udvikling Fra omkring 800 fulgte mere end et århundrede med vikingindvaderingen, som forårsagede stor skade på den monastiske kultur og på de regionale dynastier. Derefter opstod et nyt samfund, hvor nordboerne blev assimileret eller oprettede egne kongeriger. I 1169 ankom normannerne under Richard de Clare, 2. jarl av Pembroke, kendt som «Strongbow».

Dermed startede en periode på over 800 år hvor England var stærkt involveret i styret af øen. Fra 1541 tog den engelske monark direkte kontroll, og et betydelig antal nybyggere fra England og Skotland rejste over til Irland. Dette førte til, at den gamle adel blev presset ud, og til, at det opstod en religiøs konflikt mellem de protestantiske nybyggere og de katolske irere. Denne konflikt har siden været et gennemgangstema i irsk historie. Irland fik sit eget parlament, og havde et begrænset selvstyre, men magten lå i anglo-irske, protestantiske hænder, mens den katolske majoritet ikke havde stemmeret. I 1801 blev øen indlemmet i Det forenede kongerige Storbritannien og Irland, og det irske parlament blev afskaffet.

På begyndelsen af det 20. århundrede tog uafhængighedskampen på ny fart, og i 1922, efter den irske uafhængighedskrig, blev øen delt i to. I nord opstod Nord-Irland, en britisk provins som med undtagelse af perioden 1971–1998 har haft begreænset selvstyre. Området har hele tiden haft politiske og religiøse konflikter, og specielt i perioden 1968–1997 var dr omfattende vold, som også spredte sig til Storbritannien og den sydlige del af øen. I syd oprettede britterne Syd-Irland, mens irene oprettede Den irske republikk. Med den anglo-irske traktat blev den sydirske stat så til Den irske fristat, som derefter blev dagens Republikken Irland.

Geografi
Hovedstad Dublin (495.781 indb.; ca. 1,1 mio. i hele Dublin-området, ved sidste folkeoptælling i 2002). Ny folkeoptælling i 2006. Areal 70.284 km2 (Danmark 43.000) Indbyggertal 4,2 mio. Befolkning Overvejende af keltisk oprindelse. Sprog Engelsk og irsk (gren af gælisk). Irsk er landets første officielle sprog. Religion 91,6% romersk-katolsk. 3% protestantisk.

Økonomi
BNI pr. capita Euro 33.375 (2005). Vækst i BNP pr. capita 4,8% (2005), 4,9 (skøn, 2006). Valuta Euro


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk