Norge - Introduktion

 Det er sandt at Norge (VIDEO) er langstrakt. 1.750 km fra syd til nord i luftlinie. Sammenlagt er kystlinien 25.148 km og øernes kystlinie 58.133 km – 1 ½ gange rundt om jorden. 430 km bredt fra øst til vest i sydnorge og kun 6,5 km på det smalleste sted langt mod nord. Med omtrent 324.000 km2 er Norge otte gange større end Danmark. Store områder er ubeboede og 20% af landet ligger højere end 900 m.o.h.
Der findes 20 fjorde som er mellem 60 og 200 km lange og der er mange fjelde, som indbyder til aktiviteter vinter som sommer.

De 20 højeste bjerge rækker mere end 2,3 km op i luften. 1.590 turkise og hvide bræer vidner om historisk urtid. Der findes masser af oplevelser i et sådan land. Har du endnu ikke set Vestlandets fjorde, Nord-Norges fjelde, sommerens midnatssol eller polarvinterens nordlys, så er tiden inde nu. Lad dig også charmere af landsbyerne på Østlandet, Sørlandets hvide kystbyer, frugtblomstringen i Hardanger eller byernes sitrende kultur- og folkeliv. Det store og afvekslende norske landskab giver utallige muligheder
for oplevelser, aktiviteter og rekreation.

Vinteren byder på afvekslende og udfordrende skiløb for store og små, begyndere og øvede. Også de historiske seværdigheder og kulturelle begivenheder, der længe har stået i skyggen af naturoplevelserne, er nu rejsemål for mange turister. Norge har så meget at byde på som ferieland hele året, at det eneste du vil ønske dig anderledes, er mere tid!Kongeriget Norge er et nordisk land, der ligger vest for Sverige på den skandinaviske halvø og nord for Danmark med Skagerrak imellem. Landet har en aflang form og en lang kystlinje langs med Nordatlanten, hvor også Norges kendte fjorde befinder sig. Norge har grænse til Sverige, Rusland og Finland. Øerne Svalbard og Jan Mayen er under norsk suverænitet. Bouvetøen i Sydatlanten er norsk biland. Derudover har Norge et territorialkrav på Dronning Maud Land på Antarktis og Peter I’s ø ud for kysten af Antarktis. Grundet uenighed om grænsedragning i Barentshavet er der et område mellem Norge og Rusland som administreres af begge lande, den såkaldte Gråzone. En indbygger i Norge kaldes en nordmand, flertal nordmænd.

Norges vikingeperiode fra det 9. århundrede til det 11. århundrede var en tid med national forening og ekspansion. Den norske kongerække uddøde i 1387, og landet gik ind i en unionsperiode med Danmark. Efter 1450 blev unionen stadfæstet i en traktat. Dette markerede starten på en periode som i Norge kendes under betegnelsen '400-års natten', hvor Norge var den svagere part i unionen med Danmark.

Efter at Danmark-Norge mistede sin flåde under napoleonskrigene efter at have sluttet sig til den tabende part og yderligere var gået bankerot, blev kongen ved Freden i Kiel tvunget til at afstå Norge til kongen af Sverige. Norge forsøgte at etablere sig som uafhængig stat med Eidsvoll-forfatningen den 17. maj 1814 og valget af statholderen, prins Christian Frederik (den senere kong Christian VIII af Danmark), til konge af Norge. Sverige tvang imidlertid med militær magt Norge ind i en ny union.

Den svenske tronarving Carl Johan (Bernadotte) godtog dog Eidsvoll-forfatningen, og det norske Storting accepterede 4. november en personalunion under fælles konge. Stigende norsk irritation gennem det 19. århundrede over svenske bestræbelser for at befæste overhøjheden i unionen, lagde grunden til opløsningen af den norsk-svenske union i 1905, hvor den norske regering tilbød den norske trone til den danske prins Carl. Efter en folkeafstemning kårede Stortinget ham til konge. Han tog navnet Haakon VII.

Modstanden i Norge blev opgivet 7. juni, men kongen og regeringen fortsatte kampen fra Storbritannien. Den tyske besættelsesmagt etablerede en marionetregering under VidkunQuisling, leder for det nazistiske parti Nasjonal Samling. En norsk modstandsbevægelse (Hjemmefronten, Mil.org.) modarbejdede Quisling-styret og de tyske okkupanter. Finnmark fylke blev befriet af Den Røde Hær i 1944-45.

Den tyske værnemagt kapitulerede 8. maj 1945. Som et resultat af den tyske invasion og besættelse under 2. verdenskrig blev nordmændene langt mere skeptiske over for neutraliteten. Landet tog en drejning mod en mere kollektiv sikkerhedsaftale for landet. Norge var en af de underskrivende partnere ved NATO’s dannelse i 1949 og var et af de grundlæggende medlemmer af FN. I 1952 var landet medstifter af Nordisk Råd. Norge har to gange stemt imod at blive en del af EU. (i 1972 og i 1994). Landet er dog medlem af EØS.

Geografi
Hovedstad Oslo (538.400 indb. Oslo kommune 1.039.500 Oslo inkl. forstæder) Areal 387.000 km2 (Danmark 43.000) Indbyggertal 4,6 mio. Befolkning Hovedpart etniske nordmænd; 60-70.000 samer Sprog Norsk er officielt sprog Religion Luthersk-evangelisk

Økonomi
BNI pr. capita USD 64.167 (2005) Vækst i BNP pr. capita 1,9% (skøn 2006); 2,6% (skøn 2007)(For "fastlands-Norge" skønnet BNP-vækst på hhv. 2,7% og 1,8%) Valuta 100 NOK ca. 90 DKK


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk