Polen - Introduktion

 Som turist i Polen (VIDEO) vil I finde det, I søger - ligesom de mange pilgrimsrejsende, der hvert år strømmer til Jasna-Góra klostret i Czestochowa for at beundre billedet af ’den sorte Madonna’, som siges
at være malet af evangelisten Lukas. Eller som de entusiastiske guldgravere, der mødes i Zlotoryja i bjergkæden Sudeterne for at deltage i de internationale mesterskaber i guldvaskning. Som turist i Polen vil man også kunne opleve polakkerne som et venligt og gæstfrit folkefærd, der er i færd med at omstille sig fra tidligere tiders kommunisme til mere vesteuropæiske forhold.

Sprogkundskaberne varierer, og mens de yngre generationer ofte taler, eller i hvert fald forstår, engelsk eller tysk, har de ældre generationer ofte svært ved at kommunikere på andet end polsk eller måske russisk. I Polen findes den uspolerede natur, afvekslende landskaber og et rigt og varieret dyreliv. Dertil kommer de mange historiske bygningsværker, som har overlevet krigens bombardementer eller er blevet genopbygget i deres oprindelige form. I disse omhyggeligt genopbyggede byer kan man opleve en romantisk atmosfære, især omkring markedspladserne.

Et af de mest vellykkede eksempler på genopbygningen er Warszawas gamle bydel (Stare Miastro), der fremstår nøjagtigt som i det 17. og 18. århundrede. I kan også opleve fuldstændig uberørte byer, som f.eks. renæssancebyen Zamosc - en af de mest attraktive og charmerende byer i Europa. Her har tiden stået stille i omkring 400 år.Derudover byder Polen på smuk natur med bjerge, nationalparker, søer og floder samt et utal af slotte, et væld af kulturelle seværdigheder og en venlig befolkning.Polen har en lang og meget dramatisk historie bl.a. som et af Europas brændpunkter under de to verdenskrige. Polen blev oprettet som et selvstændigt rige af Miezko I i år 966. Den romersk katolske kirke kom til at spille en stor rolle i Polen allerede omkring årtusindskiftet, hvor Miezko bad om beskyttelse fra Vatikanstaten. Kirkens magt blev større, og monarkiet faldt til fordel for hertugdømmer, styret af Piasterne. Det voksende antal tyskere, specielt i byerne, medbragte et juridisk system og mange håndværksmæssige traditioner.

I 1300-tallet indgik Polen og Litauen en union og blev derved en stormagt, der dominerede området mellem Sortehavet og Østersøen i perioder i 1400- og 1500-tallet. Presset udefra blev dog stadig større. Rusland ville gerne ind i Litauen, Sverige var også interesseret i Baltikum og Østrig var også på udkig efter nye landområder. I 1700-tallet kollapsede Polen. Oprørerne mod den polske adel allierede sig med forskellige fjender, som derved kunne købe sig til stemmer i parlamentet. Sverige og Rusland fik hver sin del og sydfra indtog tyrkerne landet.

Østrigerne forsøgte at hjælpe polakkerne og de fik da også drevet svenskerne og tyrkerne ud. Russerne holdt fast - og mellem 1795 og 1918 var Polen delt i en russisk, en preussisk og en østrigsk del. Kulturen, kunsten, poesien og sproget var det, der holdt det polske folk samlet på trods af forskelligt herredømme.

Efter det tyske og østrig-ungarnske nederlag i Første Verdenskrig genopstod Polen i 1918. Det var dog svært at forene de tre områder, der længe havde været adskilt og havde været under forskellige administrative systemer. Landet var derfor et let mål for det naziztiske Tyskland og det kommunistiske Sovjetunionen i 1939. Titusindvis af polske officerer og højtuddannede mennesker blev henrettet, og Polen var et af de lande, der led de største tab af menneskeliv under Anden Verdenskrig. Efter Anden Verdenskrig kom endnu en kamp om det polske territorium. Grænserne blev rykket frem og tilbage af russerne. Stettin i det vestlige Polen blev kun polsk fordi Rusland ville have mere land i den østlige del og derfor flyttede hele Polen mod vest.

Efterkrigstiden bød på nye toner for Polen. kommunisterne var de første til at tage magten, hvorefter stalinisten Boleslaw Bierut overtog magten i 1948. Bierut førte Polen ind i industriens tidsalder og gjorde dermed op med Polens historie som et gammeldags landbrugsland. Effektiviseringen af landbruget var dog ikke uden problemer og 1956 var præget af strejker og uroligheder, der førte til Bieruts fald og kommunismens genindtog under Wladislaw Gomulkas ledelse. 1960’erne bød på et strengt bureaukrati, butikkernes hylder var tomme, varerne blev solgt på det sorte marked. Gomulka blev væltet af Edward Gierek i 1970. Kun med nød og næppe undgik Polen en borgerkrig.

Den første havldel af 1970’erne så lovende ud - der kom gang i industrien, husbyggeri, stålværker, havnebyggeri og bilproduktion. Men Polens udlandsgæld voksede pga. en kæmpe import af varer og en økonomisk krise brød ud. Varemangel, prisstigninger og strejker var normen i helt op til 1990, hvor arbejdernes landsorganisation Solidarnosz (solidaritet) var medvirkende til at få udnævnt den første ikke-kommunistiske præsident i Polen, Mazowiecki. Senere i 1990 blev Lech Walesa valgt til præsident ved det første direkte præsidentvalg i Polen. En modernisering af militært udstyr og forskellige økonomiske reformer gav Polen adgang til NATO. 1994 var præget af konflikter mellem regeringen og Walesa.

Konflikterne førte til den tidligere kommunist Kwasniewskis sejr ved præsidentvalget i 1995. Polens økonomi var dog op gennem 1990’erne præget af vækst og et stigende forbrug, og i 1998 søgte landet om optagelse i EU. Der skulle dog ske store ændringer. Landbruget skulle moderniseres og anvendelsen af Polens tilskud skulle struktureres. I 2000 var Polen langt om længe i stand til at opfylde EU’s kriterier og forhandlingerne kunne begynde. Det skulle tage ca fire år før forhandlingerne faldt på plads - og den 1. maj 2004 indtrådte Polen i EU som fuldbyrdigt medlem sammen med 9 andre central- og østeuropæiske lande.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk