Schweiz - Introduktion

 Endeløse (VIDEO) vandrestier, mountainbike-ruter, mondæne skisportssteder, hvide gletschere mod mørke klipper. Byer med trendsættende kunst og moderne arkitektur, eksklusiv shopping og kulinariske oplevelser. Kurbade med udsigt til grå får og imponerende bjergmassiver. Folkelige traditioner vævet ind i en sproglig og kulturel mangfoldighed.

Schweiz er en pikant og meget velsmagende ost midt i Europa - en fondue af unikke oplevelser. Schweiz
er ikke et velkendt rejsemål hos de danske skiturister, hvilket nok hovedsageligt skyldes det høje prisniveau. Der findes ca. 150 skiområder, hvoraf danske skirejsearrangører arrangerer ture til ca. 5 destinationer. De mest kendte destinationer i Schweiz er La Tzoumaz, Verbier og St. Moritz.

I folkevandringstiden kom alemannerne, schwaberne og burgunderne og derefter kom frankerne og Karl den Store. Men det blev en kort fornøjelse, for han delte landet ud til sine arvinger og det betyder at der i Schweiz idag tales 3 forskellige sprog. Tysk, fransk og italiensk. Wilhem Tell er deres nationalhelt, fordi
han ikke ville hilse på den østrigske statholder Gesslers hue på torvet i Altdorf.Nyere schweizisk historie begynder i 1291, men området har været beboet i tusindvis af år. Indtil 1291 var området under romersk kontrol, men i forbindelse med Kejser Rudolf I’s død samme år greb nogle af skovsamfundene i Schwyz, Uri og Nidwalden, chancen og gjorde sig uafhængige af Rom. De dannede en alliance og svor ikke at give efter for nogen udefrakommende herskere eller lovgivninger. Denne alliance ses som den grundlæggende stiftelse af den Schweiziske konføderation, ’Confoederatio Helvetica’, der i dag ses i forkortelsen CH.

Legenden om Willhelm Tell stammer fra denne periode. Grev Leopold samlede en stor østrigsk hær og forsøgte at nedkæmpe denne nationalisme - dog uden held. Tværtimod motiverede det flere samfund til at knytte bånd til konføderationen. Luzern kom til i 1332, Zürich i1351 og Bern i 1353. Landets neutralitet gav en vis beskyttelse under reformationens konflikter, men landet led dog alligevel en del skade under 30 års krigen.En protestantisk hær anført af General Dufour nedkæmpede de katolske kantoner. Denne sejr førte til konstitutionen fra 1848, som stort set står uændret idag.

I 1874 kom der er et opgør med den politiske korruption og det førte til øget demokrati. Konstitutionen blev tilpasset og giver den dag idag stort set ikke regeringen ret til at tage beslutninger uden at holde en afstemning. Landets eneste engagement i 2. Verdenskrig var med Røde Kors og Schweiz kom stort set uskadt gennem krigen. Dog er landet senere blevet kritiseret for at have hjulpet nazisterne med at skjule plyndringsgods.

Schweiz nægter at blive en del af FN, men er dog med i Unesco, IMF og Verdensbanken. Grundstenen i Schweiz' nuværende kantoner blev lagt med Edsforbundet mellem urkantonerne Schwyz, Uri og Nidwalden i 1291. Sideløbende med eller som resultat af historiens krigshandlinger er Edsforbundet gradvist blevet udvidet. Kanton Jura er kommet til i 1978 som følge af en udskillelse af fransktalende områder fra kanton Bern.

Geografi
Hovedstad Bern (130.000 indb.) Areal 41.300 Km2 (heraf 1/4 bjerg- og søområder) Indbyggertal 7,209 mio. (heraf 20% fastboende udlændinge) Befolkning Tysk (70%), fransk (20%), italiensk (8%), rætoromansk (2%) Religion 46% katolsk, 40% protestantisk, ca. 14% andre/ingen trosretning.

Økonomi

BNI pr. capita 36.998 Euro (2004). Vækst i BNP pr. capita +1,5% (skøn for 2006: +1,6%). Valuta Schweiziske franc - CHF Valutakurs 100 CHF = ca. 700 DKK


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk