Bratislava - Introduktion

 Bratislava (VIDEO) er en lille og munter by. Den er Slovakiets største by og har været hovedstad siden 1969. Mange smukke monumenter i den gamle bydel har overlevet og fortæller om byens fortid under ungarsk herredømme, og Bratislavas mange museer er overraskende rige på oplevelser. Den gamle
bydel og slottet er det bedste ved Bratislava. Slottet, der er bygget lige over Donau, var en af
Romerrigets grænseposter fra det 1. til det 5. århundrede og byder på flotte udsigter over byen og Donau.

De tidligste arkæologiske fund ved Bratislava skriver sig tilbage til for godt 7.000 år siden. Det regnes for sikkert at der så længe har været beboere på den høj hvor Bratislavas borg ligger i dag bl.a. af keltere og siden af romere. Efter romerrigets fald, blev det meste af Centraleuropa udsat for alvorlige angreb fra stammer østfra. Som en reaktion på denne evige trussel blev den første slaviske stat, det Stormähriske rige, oprettet. I det rige hører vi for første gang om Brezalauspurc (Bratislava). Bratislava var en yderlig forpost mod syd til det truende Ungarske rige. I 907 var der det store slag ved Brezaluaspurc (Bratislava), som betød opløsningen af det Stormähriske rige.

Bratislava kom nu ind under Ungarn. Mellem 907 og 1918 var Bratislava en del af Ungarn, og var hovedstaden i landet i årene fra 1536 til 1784 og sæde for det ungarske parlament fra 1542 til 1848. I 1919 blev byen en del af Tjekkoslovakiet, og på dette tidspunkt fik byen sit nuværende navn. Mellem 1939 og 1945 var Bratislava hovedstad i Slovakiet. Herefter blev byen atter tjekkoslovakisk, for at blive hovedstad i Slovakiet igen i 1993 efter Tjekkoslovakiets deling.

I dag er Bratislava sæde for det slovakiske parlament, regering og landets præsident. Præsidentpaladset er en af byens mest populære turistattraktioner. Fra borgen i Bratislava, beliggende på et højdedrag, er der udsigt over byen. Bratislava er en moderne by i klassisk stil med mange kulturelle institutioner. Byen er præget af en række folkeslag, slovakker, ungarere, østrigere og romaer.

Seværdigheder

 • Den blå kirke Er gemt væk i en lille gade syd for det gigantiske supermarked Tesco
 • Modry kostilík En arkitekt fra Budapest stod for opførelsen af den skønne Art Nouveau-kirke, der blev bygget fra 1910 til 1913. Såvel indeni som udenpå er kirken unik i sine eventyrlige dekorationer, ornamenter og farver, der ikke findes magen til i hele Slovakiet.
 • Det Slovakiske Nationalmuseum Det rummer blandt andet naturhistoriske samlinger om mineralogi, botanik, zoologi, insekter, sundhed og havets fauna. Når man spadserer ned af gaden Ursulinska, kommer man pludselig til den gotiske
 • <Franciskanerkirke Fra det 13. århundrede. Byens ældste kirke blev indviet under overværelse af den ungarske Kong Ondrej III, der skænkede Bratislava en række selvstyre privilegier i 1291. Inde i kirken står det imponerende Skt. Johannes-kapel fra 1380, der af kendere betegnes som 'en gotisk perle'.
 • Mirbach-paladset Den rige bryggeriejer M. Spech fik rokoko-paladset fra 1770 opkaldt efter den tidligere ejer, Dr. Emil Mirbach. På toppen af gavlen hænger et stort forgyldt våbenskjold, og inden i paladset finder man blandt andet 300 år gamle kopiér af gamle Rubens-malerier.
 • Zámocké schody Bevæger man sig af de stejle borgtrapper op til den middelalderlige Corvinus-port, bliver man belønnet med et fantastisk udsyn over Donau-floden og boligkomplekset Petrzaka, der huser en tredjedel af Bratislavas befolkning. Den fire-tårnede borg er oprindeligt fra 900-tallet, men er blevet bygget om i flere omgange.
 • Det Slovakiske Nationalgalleri

Over 50.000 kunstværker er her til offentligt skue. Man kan blandt andet se flotte gotiske træsnit, moderne kunst og værker af udenlandske kunstnere såsom Messerschmidt, Donner og Maulnertsch. For enden af hovedstrøget ligger Bratislavas eneste bevarede byport

 • Michalská brána, Fra sidste halvdel af det 14. århundrede. Inde i byportens ottekantede tårn er der et museum for byens befæstning.
 • Stará Sladovna På trods af at byen egentlig ikke har så mange pubber, er dette en af Europas største beværtninger. Hvis man ønsker at opleve et meget Slovakisk-præget sted, bør man besøge denne pub, der både tilbyder lokal mad, øl og musik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
 • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk