Spanien - Introduktion

 Spanien (VIDEO) kan besøges hele året og selv om vinteren er klimaet behageligt. Lige fra Mallorca`s landskab og Ibizas hygge over til selve fastlandet er landet fantastisk. Spanien har alle slags ferietyper.
Du kan ride, svømme, trave i bjerge, gå på museum og indkøb. Hoteller og Parador`s findes i alle afskygninger og størrelser. Et af de mest undervurderede områder er den centrale højslette med Salamanca som centrum. Santiago de Compestella er berømt for sine pilgrimme.

Barcelona og Madrid er altid et besøg værd og husk at se museerne og flamengo dansere når I er i byen.Spanien har været beboet i mindst 80.000 år. Der er fundet rester af Homo Habilis fra denne tidsalder, der er den ældre stenalder. Homo Habilis betragtes som intelligente forfædre til mennesket, idet de levede i velordnede samfund og brugte redskaber. Efter Homo Habilis kom neanderthalerne, der igen blev efterfulgt at Homo Sapiens, mennesket, som vi kender det i dag. Specielt den sydlige del af Den Iberiske Halvø, der omfatter det, der i dag er Spanien og Portugal, har siden tidernes morgen været interessant for handelsfolk, idet Afrika ligger lige om hjørnet. Der har derfor igennem historien været
mange kampe om kontrollen med området. I løbet af det tredje århundrede før vor tid kom romerne til Spanien. Også de var interesseret i landet på grund af de gode handelsmuligheder, men det tog romerne næsten to århundrede at få landet under deres kontrol.

Efterhånden tog den oprindelige befolkning romernes sprog, religion og kultur til sig. I år 409 blev det romersk kontrollerede Spanien invaderet af germanske stammer. Især en stamme, visigoterne, blev meget magtfulde og i 419 var det visigotiske rige en realitet. Visigoterne regerede landet indtil 711, hvor de måtte bøje sig for en ny overmagt, Muslimerne, der kom til landet via Gibraltarstrædet. Muslimerne sad på magten i næsten 800 år. De bragte deres egne traditioner og egen kultur med sig fra hvilke nye udviklede sig. I slutningen af det 13. århundrede erobrede to magtfulde, kristne kongedømmer, Castilla og Aragón, Spanien. De to kongedømmer blev senere forenet gennem ægteskab og blev dermed en næsten uovervindelig magt. Under deres herredømme samlede de Spanien og iværksatte i året 1478 den berygtede spanske inkvisition, der gik ud på at udrydde især jøder, men også andre ikke-kristne.

I 1492 havde Castilla og Aragón erobrede hele Spanien fra muslimerne, og den spanske inkvisition sluttede. Spanien var måske det mest magtfulde land i verden på denne tid, og landet fortsatte med at erobre nye lande. Da Columbus i 1492 genopdagede det amerikanske kontinent, blev Spanien blot endnu mere rigt og magtfuldt. Efter at have erobret det amerikanske kontinent fra Mèxico i Nordamerika til Bolivia i Sydamerika, monopoliserede spanierne handelen i området. Men det kostede mange kræfter og penge at bibeholde denne magtposition. Spanierne var jævnligt i krig med enten Frankrig, Storbritannien eller Nederlandene.

Efter at den franske Solkonge var blevet henrettet i 1793, erklærede Spanien krig mod Frankrig. Men Spanien måtte se sig slået, ikke mindst på grund af den franske general Napoleons dygtighed og held på krigsmarkerne. Frankrig erobrede mere og mere af Spanien, men med sine sidste ressourcer slog Spanien Frankrig tilbage, da franskmændene nåede Madrid. I 1813 vandt Spanien den fem år lange krig mod Frankrig for Spaniens uafhængighed.

I 1814 blev Fernando den 7. atter indsat som konge af Spanien. Det skulle spanierne komme til at fortryde. I de knapt 20 år Fernando den 7. regerede, ragede han al magt til sig og kongedømmet blev et diktatur. Inkvisitionen blev genindført, folks rettigheder blev taget fra dem, og det var forbudt at udtale sig kritisk om noget som helst, især om kongen. Samtidigt mistede Spanien de fleste af sine kolonier. I 1898 begyndte den Spansk-Amerikanske krig. Krigen blev enden på det spanske imperium. Spanien tabte Cuba, Puerto Rico, Guam og Filippinerne, Spaniens sidste oversøiske besiddelser, til USA.

I 1923 var Spanien på randen af en borgerkrig. Borgerkrigen blev afværget, fordi Miguel Primo de Rivera indsatte sig selv som diktator og oprettede et militær-diktatur. Miguel Primo de Rivera sad på magten indtil 1930. Spanien blev atter en republik, og alt tegnede lyst. De forskellige, politiske interessegrupper prøvede at få magten i landet. I første omgang med lovlige metoder. Men når de ikke virkede, begyndte man at myrde de politiske konkurrenters ledere. I 1936 udbrød der borgerkrig i Spanien som følge af et valg med republikanerne, vinderne af valget, som var en gruppe af socialister, kommunister og anarkister på den ene side og nationalisterne med fascisten Franco i spidsen, på den anden side. Under borgerkrigen fik republikanerne støtte fra Sovjetunionen, mens den anden fløj, nationalisterne, hentede støtte fra det nazistiske Tyskland og det fascistiske Italien. I 1939 vandt nationalisterne krigen og Franco blev landets diktator. Krigen havde kostet 330.000 mennesker livet, et tal som Franco efter krigen øgede med 100.000 republikanere, der blev henrettet.

Under Francos ledelse udviklede landets økonomi sig mildest talt katastrofalt, ikke mindst på grund af nogen yderst effektive handelsblokeringer fra NATO og FN. Turisme blev Spaniens redning. I løbet af 1950’erne åbnede rejsebureauerne folks øjne for landets palmestrande. Da kalenderen skrev 1970’erne, havde Spanien den hurtigst voksende økonomi i Europa. Franco døde i 1975. Inden han døde, indsatte han Juan Carlos som landets konge. Under Juan Carlos’ ledelse indførtes demokratiet atter i Spanien.

I 1977 blev det første valg efter demokratiets indførelse afholdt. Et forsøg på et militærkup i 1981 mislykkedes, hvilket yderligere styrkede landets og omverdenens tro på, at Spaniens kurs mod demokratiet ville lykkes. I 1986 blev Spanien medlem af EU,

Geografi
Hovedstad Madrid (ca. 3.2 mio. indbyggere) Areal 505.957 km2 (Danmark 43.000 km2) Indbyggertal 44,1 millioner Befolkning 91,5% spaniere og 8,5% udlændinge Sprog Castiliansk (spansk), Catalansk, baskisk, gallisisk og valenciansk i de pågældende regioner Religion Overvejende romersk-katolsk

Økonomi

BNI pr. capita EUR 20.838 (2005) Vækst i BNP pr. capita 3,4% (2005) Valuta Euro


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk