Prag - Introduktion

 Floden Vltava snor sig gennem Prag (VIDEO). Man kan krydse floden via utallige broer, hvoraf
Karlsbroen overskygger alle de andre broer. Det centrale Prag består af 4 interessante kvarterer. På østsiden af Vltava finder du den gamle og den nye by, Stare Mesto og Nove Mesto. På vestsiden af floden ligger Mala Strana og Hradcany, Lille side og borgområdet.

Seværdigheder

 • Stare Mesto Når du går gennem Prag gamle by skal du huske at kigge op. Hustegn brugtes tidligere
  i Prag i stedet for gadenavne. De ældste hustegn stammer helt tilbage fra slutningen af 1300 tallet. I 1500 tallet var hustegnene blevet så populære at der var hustegn på næsten alle huse i Prag. Den dag
  i dag kender de fleste af Prags indbyggere mange af hustegnene og man kan sagtens komme ud for at de ikke kender adressen, men kender hustegnet. Mange af hustegnene er små kunstværker, så gå ikke glip af dem.
 • Korsriddernes kloster Efter krigen blev klosteret indrettet til kontorer og munkeordenen var næsten uddød. I 1990 var der 5 munke tilbage og de reetablerede sig i klostret, hvor der i dag bl.a. er en spændende kunstudstilling.
 • Klementinum Er Prags næststørste bygningskompleks og indeholder 5 gårde og 2 kirker. Oprindelig opført som dominikaner kloster, blev det siden Jesuitter kloster. Så blev det en del af Prags universitet og er i dag at endt op som statsbibliotek. Næst efter Prags borg er det byens største bygningskopleks og det dækker ca 2 hektar. I spejlsalen er der ofte koncerter , prøv at gå forbi Klementium og check dagens koncertprogram. Betlehem kapellet var i tidernes morgen samlingssted for protestanterne. Senere blev bygningen overtaget af jesuitterne. Da denne orden opløstes blev kapellet indrettet til boliger. I dag er kapellet flot restaureret.
 • Rådhuspladsen Ligger i den gamle by og er en af Prags store attraktioner. De flotte huse har kældre i flere etager idet pladsen igennem tiderne er blevet hævet for at undgå oversvømmelser. I rigtig mange af kældrene er der indrettet værtshuse. Pladsen er næsten 9000 m2 stor. Det var her at man i 1621 henrettede 27 tjekkiske adelsmænd og borgere for deres deltagelse i oprøret mod Habsburgerne. Det sluttede med slaget på det hvide bjerg i 1620. De 27 kors i brolægningen skal minde om begivenheden. Heldigvis er torvet meget mere fredeligt idag , og det er et populært sted for politiske taler, julefester og større offentlige forsamlinger. Jan Hus statuen er placeret i midten af torvet, omgivet af mange historiske bygninger. Statuen blev rejst den 6 juli 1915 for at markere 500 året for reformatorens død. Rådhuset er en af Prags bedst besøgte seværdigheder , ikke mindst på grund af det astronomiske ur der findes ved rådhuset. Bygningen er oprindeligt opført i 1338 men i 2. verdenskrigs sidste dage blev rådhuset ødelagt af nazisterne. Siden er rådhuset genopbygget, for en stor dels vedkommende med de originale materialer. Det astronomiske ur er en af de ting du absolut må se. Arbejdet med det astronomiske ur blev påbegyndt i 1410. Den dag i dag udspiller sig et fantastisk skuespil for tilskuerens øjne hver hele time. Apostelene kommer frem fra lugerne. Urets midterparti viser udover tiden solens og månens passage gennem zodiac. Den nederste del af uret er forbeholdt visning af dag og måned.
 • Skt Nikolai kirken Er opført i barok byggestil i 1735 som erstatning for en tidligere kirke der lå på stedet. Kirken er let genkendelig med den cremede hvide facade der står i stærk kontrast til de øvrige bygninger. I dag bruges kirken af husitter menigheden ligesom der ofte afholdes koncerter i kirken.
 • Tyn kirken Er oprindeligt opført i gotik i 1385. Tyn kirken er også kirken hvor Tycho Brahe ligger begravet til højre for alteret. Du kan formentlig let finde hans grav der som regel har et Dannebrog stående eller er pyntet med rød-hvide blomster. Tycho Brahe arbejdede ved Rudolf II's hof hvor han lavede astronomiske udregninger og forskning. Tycho Brahe døde under et middagsselskab med Rudolf II i 1601. Det var foran Tyn kirken at man i 1621 henrettede de oprørske 27 tjekkiske adelsmænd.
 • Obecni dum , folkets hus Hvorfra Tjekkoslovakiet blev udråbt til selvstændig stat i 1918 er et fantastisk eksempel på den arkitektoniske stil der hedder jugendstil. Krudttårnet var en af 13 indgange til den gamle by, i dag står tårnet alene ved siden af Folkets Hus. Tårnet kan dateres tilbage til 1200 tallet mens det nuværende gotiske ydre blev konstrueret ca 200 år senere.
 • Prags store historiske borgområde Ligger hævet over byen og indgyder den respekt et borgområde skulle gøre det i historiske tider. Borgen blev grundlagt så tidligt som i 800 tallet af prins Borivoj I. Selvfølgelig er borgen blevet ombygget adskillige gange siden. Den der byggede mest om var også den der har bygget mest i Prag , nemlig Karl 4. Det var ham der påbegyndte byggeriet af Skt. Veits domkirken. Borgen har altid været magtens centrum i Prag , selv da man i 1400 og 1500 tallet flyttede hoffet til det slot der engang lå i Prags Stare Mesto. Dengang drog kongerne dagligt til Prags borg ad kongeruten. I 1620 , efter tjekkernes nederlag til de østrigske habsburgere blev hoffet flyttet til Wien og i 1648 indtog svenskerne borgen og fjernede de fleste af kunstgenstandene. Mange kan ses i Stokholm i dag. Omkring 1750 påbegynder man en ombygning og stor udvidelse af borgen så den i store træk fik den form den har i dag. Der er flere forskellige veje der fører til borgområdet , er man gangbesværet eller hvis man ønsker at have udsigten foran sig, er det smarteste at tage sporvognen op til borgområdet og derefter gå ned til byen. Du kan også tage med kabelbanen via bjerget Petrin der ligger rimeligt tæt på borgområdet. Man kan passende starte sit besøg på borgområdet hvor garden trækker op hver dag kl. 12.00. Kom i god tid hvis du vil have en god plads. Under musiceren og trompeteren udspiller der sig en ganske flot cirkus forestilling foran dig. Når dette show slutter, er du så klar til at udforske det store borgområde. Det første du møder når du går ind til selve slotskomplekset er to monumentale statuer af kæmpende titaner. Slotskomplekset består af et palads, tre kirker, et kloster og flotte haveanlæg.
 • Borggalleriet Er indrettet i de gamle stalde. Rudolf 2 havde en af europas største kunstsamlinger der efter hans død stille og roligt forsvandt. Under en oprydning på borgområdet fandt man i 1960 130 malerier af store kunstnere , disse malerier kan du i dag se i de gamle stalde.
 • Rideskolen Er i dag indrettet til lokaler med skiftende kunstudstillinger.
 • Det royale palads Hvor de forskellige herskere gennem 800 år hver har sat deres præg på bygningerne. Vladislav salen er en stor sal som igennem tiderne er blevet brugt til store forsamlinger, fester og markeder. Gulvene er af træ og loftet er lavet med smukke hvælvinger. Læg også mærke til riddernes trapper der er store nok til at heste kunne gå på dem efter at de havde deltaget i forskellige turneringer.
 • Katedralen Næsten 100 meter høj og når man står foran den virker den endnu større. Fundamentet for katedralen menes at være en rundkirke der blev grundlagt i 926. Omkring 1100 blev der bygget en ny og større kirke på stedet i form af en romersk basilika. I 1344 overtalte Karl 4. paven til at udnævne biskoppen i Prag til ærkebiskop. Karl 4 antog den berømte arkitekt Matthias af Arras skulle forestå byggeriet af den nye katedral. Datedralen blev først endeligt indviet i 1929 så godt og vel 600 år tog det at bygge den. Mange ting spillede ind bl.a. husitterkrigene. Men i slutningen af 1800 tallet besluttede man at smøge ærmerne op og man kunne således indvie katedralen i 1929. De mange århundrede betyder at kirken har en fantastisk perlerække af udsmykninger af kunstnere der arbejder i alt fra gotik til jugendstil, en ganske interessant sammensætning. Bemærk endelig afløbsrørene, som forestiller uhyggelige dyr, når det regner løber vandet ud gennem mundene. Et af kapellerne i katedralen er udsmykket med malerier og 1.300 store skinnende diamanter og ædelstene. Katedralen er op igennem tiderne blevet anvendt som begravelsesplads for nationens store mænd og kvinder og gravene er rigt udsmykket med statuer. Den smukkeste er vel nok statuen af Skt. John af Nepomuk lavet af mere end 1 ton sølv.
 • Skt. Georg’s Basilika Blev grundlagt i 974 som et benedektinerkloster. Den simple og fantastisk smukke basilika har gennemgået mange ændringer, men dens nuværende ydre er som det originale middelalderudseende, efter at den er blevet ombygget fra barokst ilen. Basilikaen er bl.a. udsmykket med mange smukke fresko malerier. Akustikken i basilikaen er berømt og der afholdes ofte koncerter her.
 • Den gyldne gade Er en lille gade, tæt på Prags slot, der er berømt for dens miniature huse som først blev beboet af håndværkere og senere af Rudolf 2’s vagter. enere blev husene beboet af andre og for Franz Kafka fans kan det lige nævnes at han i 1916 boede et kort stykke tid i nr. 22. I dag er de små huse malet i smukke farver, formentligt for at tiltrække turister, som bier til blomster, der er indrettet souvenirbutikker i mange af husene.
 • Daliborkatårnet Ligger for enden af den gyldne gade og her skulle efter sagnene den gæve ridder Daliborka have siddet fængslet og ventet på sin henrettelse. Han forsvarede bønderne over for kong Vladislav 2. For at fordrive tiden frem til hans henrettelse lærte han sig at spille violin og dette gjorde han så godt at store skarer af begejstrede tilhørere samledes foran tårnet. Tilhørene opfandt derpå et tjekkisk ordsprog der lyder ' nød lærte Dalibor at spille violin '.
 • Den kongelige have Ligger lige uden for borgområdet og når man er blevet træt af turister, kan man smutte ind i haven og nyde lidt fred og ro samtidig med at man beundrer den gamle, overdekorerede boldspilhal. I parken kan du også se og høre den syngende fontæne der har navnet efter lyden når dråberne rammer bronzeskålen.
 • Sommerslottet Tycho Brahes gamle arbejdsplads. Slottet blev opført i 1552 og sammen med haverne ville Tycho Brahe den dag i dag kunne genkende stedet hvor han arbejdede.
 • Loreta klosteret Er opført i 1631 og indgangen til klosteret er et stengelænder der er udsmykket med en masse små stenengle. Når du kommer ind i klosterkomplekset vil den indviede kunne se, at det er opbygget omkring en kopi af Santa Casa kapellet i italienske Loreta. Kapellet i Loreta skulle efter sigende være en kopi af Jomfru Maria’s hus i Nazareth. De mange gaver klosteret har modtaget gennem tiderne bliver opbevaret i skatkammeret der er spækket med guld og ædelstene. Mange turister vælger at besøge Loreta klosteret omkring klokken hel hvor klokkespillet med 27 klokker spiller.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
 • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk