Ukraine - Introduktion

 Ukraine (VIDEO) med Krim halvøen bliver om få år den næste turist destination for Europæerne. Med sin historie og afvekslende landskab er landet som skabt til at blive besøgt af turister. Vi besøgte landet allerede i vikingetiden sammen med vore svenske naboer og med alle de muligheder, der findes for
ferier, lige fra bade til storbyferier er Ukraine parat til en moderne vikingeinvasion. Shopping, museumsbesøg og indtagelse af god mad er blot nogle af de muligheder der kan gøres i alle de store byer.'Blod og Jord' - det er Ukraines historie i en nøddeskal i løbet af de seneste 300 år. Det er
fortællingen om ufatteligt store ofre til gengæld for en næsten uafbrudt udvidelse af landets territorium, ganske vist under Ruslands ledelse. Men det er man ligeglad med i dag, hvor landet er blevet uafhængigt. Byen Kiev (Kyiv) blev grundlagt i 482 E.K. og dannede senere rammen om den første statsdannelse i det østslaviske område.

Kiev-staten, som antog kristendommen i 988 (omtrent samtidig med Danmark og resten af Skandinavien), var en europæisk stormagt. Efter en opblomstringsperiode i 900-1100 årene gik Kiev-staten og dermed Ukraine imidlertid til grunde i 1200-tallet pga. sin udsatte geografiske beliggenhed. Ukraine kom senere under først litauisk og siden polsk overherredømme, som blev brudt efter en blodig borgerkrig i 1648-54, hvor Polen havde allieret sig med osmannerne. Hetman (høvding) Bohdan Khmenlytskyj søgte beskyttelse hos Moskva-rigets zar, der tilhørte den ortodokse tro ligesom flertallet af Ukraines befolkning. Det udnyttede Moskva til for alvor at styrke sit politiske greb om Ukraine.

Efter slaget ved Poltava i 1709, hvor hetman Ivan Mazepa begik det skæbnesvangre fejltrin at overvurdere svenskerkongen Karl XII militære styrke, grundlagde Det russiske Imperium sit herredømme i Ukraine. Den ukrainske elite tilpassede sig mere eller mindre modstræbende det russiske overherredømme. Til gengæld erobrede man i løbet af 1700-tallet store landområder tilbage fra osmannerne og Polen. I 1800-tallet opstod en national-romantisk bølge med digteren og politikeren Taras Shevtjenko i spidsen, hvis betydning for ukrainsk national identitet som noget ikke-russisk, var og er uden sidestykke.

Uafhængighedsperioden i 1917-20 blev fulgt af en ny ordning under Moskva, denne gang i form af en kommunistisk sovjetrepublik. Op mod 20 millioner ukrainere mistede livet i 30’erne politisk motiverede katastrofer, samt under 2. verdenskrig. I 1945 annekteredes ukrainske landområder fra Polen, Ungarn og Rumænien, mens Rusland i 1954 afstod Krim til Ukraine. Landets uafhængighed etableredes og befæstedes afgørende efter Sovjetunionens sammenbrud 1991.

Geografi

Befolkning: 77% ukrainere, 18% russere, 5% andre mindretal (pr. 1.1.2002).Siden 2. verdenskrig har der internt i landet været en usynlig sindelagsopdeling langs med den tidligere østrigsk-russiske grænse(før 1918) og den polsk-sovjetiske grænse (før 1939). Detteskyldes den meget brutale kommunistiske undertrykkelse af selvstændighedsbevægelsen i Vestukraine (Galicia). I sovjetårene sket der en stor indvandring fra Vestukraine til hovedstaden Kiev, fordi vestukrainerne, modsat østukrainerne, var afskåret fra at gøre karriere i Østukraine og Rusland. Dette er en vigtig forklaring på, at hovedstaden Kiev blev centrum for Den orange Revolution, som var rettet mod det tidligere pro-russiske styre. Areal: 603,7 tusinde km2 Indbyggertal: 47,7 millioner (1.1.05). Mellem 2 og 3 millioner ukrainske statsborgere arbejder som sæsonarbejdere i Vesteuropa og Rusland. De sender penge hjem til deres familier i Ukraine og bidrager dermed til en betydelig højnelse af købekraften i landet. Statsform: Republik.

Ukraine erklærede sig selvstændig og suveræn stat den 24.8.1991, hvilket blev bekræftet af over 90% ved en folkeafstemning 1.12.1991. En uge efter blev Sovjetunionen opløst af Ruslands og Ukraines præsidenter - de lande som havde stiftet unionen i 1922. Sprog: ukrainsk og russisk. Den russisktalende del af befolkningen udgør ca. 45%; men flertallet er ukrainsktalende. Religion: Ukrainsk-ortodokse og russisk-ortodokse (ca. 80% af alle troende), græsk-katolske, romersk-katolske, muslimer og jøder. Derudover findes over et halvt hundrede andre officielt anerkendte trossamfund. Hovedstad: Kyiv (Kiev) Største byer: Kyiv (2,6 mill. indbyggere), Kharkiv (1,5 mill.), Dnipropetrovsk (1,2 mill.), Donetsk (1 mill.), Odesa (1 mill.). Administrativ inddeling: 25 oblast’er (regioner), 2 byer med regional status (Kyiv og Sevastopol) og 1 autonom republik (Krim)

ØKONOMI
Økonomisk struktur: Industri og landbrug dominerer. Det tidligere Sovjetunionens største koncentration af højteknologisk våbenproduktion findes i det østlige Ukraine. F.eks. blev de berømte og berygtede SS-20 missiler fremstillet i Dnipropetrovsk. Ukraines største eksportsektorer er den kemiske industri, våbenindustrien og metalindustrien. Ukraines største import ligger indenfor olie og gas. Samhandelen med EU øges år for år. De seneste par år har Ukraine oplevet en kraftig stigning af BNP, og Ukraines økonomiske vækst var i 2004 den højeste i Europa. Efter omvæltningerne i 2004 og konflikten med Rusland pga. det ny styres orientering mod Vesten har den økonomiske vækst været aftagende. BNI pr. capita USD 1520 (2005) Vækst i BNP pr. capita 12,1% (2004), 2,6% (2005) Dansk projekt/programbistand 429,3 mio. kr. (1990-2004), ca. 170 mio. kr. (2005-08)


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk