Budapest - Introduktion

 Den smukke by Budapest (VIDEO) deles op i to halvdele af floden Danube. To tredjedele af byen, Pest, ligger på den flade østbred, mens den sidste tredjedel, Buda, ligger på den bakkede vestbred. Budapest har næsten 2 mil. indbyggere. Budas mest imponerende område er Castle Hill. Her findes de største middelaldermonumenter og museer. Slotsområdet, der er omgivet af en mur, består af to dele: den gamle by og det kongelige palads. Området kaldes Castle Hill, fordi det første slot oprindeligt blev bygget her i
det 13. århundrede.

Fra byens centrum kan du tage en malerisk tur med kabelbanen op til det kongelige palads og nyde den fantastiske udsigt over byen. Den gamle by er et særpræget middelalderområde med små farverige huse, snævre gader og gyder. Her finder du noget, som er unikt for Buda, de såkaldte sedilia’er. Det er dekorerede middelaldernicher i husenes ydervægge, hvor gæster kunne hvile sig og finde ly for regnen eller solen. Trinity Square er det ægte centrum i Castle Hill-området med mange restauranter og barer i
de omkringliggende gader. Under Castle Hill finder du Budas slotslabyrint, et 1.200 meter langt
hulesystem, som er skjult 16 meter under jorden.

Du kan komme på guidede ture og se, hvordan hulerne har været brugt i løbet af de forgangne århundreder. Det kongelige palads har været ødelagt og genopbygget mange gange i løbet af historiens løb, senest efter anden verdenskrig. Det blev ikke genopbygget til beboelse, og paladset huser nu tre museer: Budapest Historiske Museum, det Ungarske Nationalgalleri og Museet for Moderne Kunst. Når man snakker Budapest, snakker man indflydelse fra et utal af forskellige kulturer på grund af erobringstogter. Omkring år 100 anlagde romerne byen Aquincum og de herskede her indtil år 400, hvor hunnerkongen Attila indtog byen.

Efterfølgende har byen været regeret af goterne, longobarderne og af avarerne. Ungarernes forfædre magyarerne udvandrede fra Uralbjergene og nåede i 896 Budapest. Siden hen blev byen indtaget af tyrkerne, som efter 150 års herredømme, blev slået tilbage af habsburgerne. I 1867 indgik man et kompromis med Østrig og blev en del af det Østrig-Ungarnske kejserdømme. Efter første verdenskrigs afslutning mistede Ungarn 2/3 af landet og man valgte derfor at støtte tyskerne under den 2. verdenskrig, indtil russerne i 1945 indtog byen og nærmest jævnede den med jorden.

En folkeopstand imod kommunismen i 1956, blev brutalt slået tilbage med russiske tanks. Det første frie valg kunne først afholdes i 1990 og Ungarerne blev langt om længe herrer i eget hus. Budapest er i dag en fortravlet storby med en stor charme, på grund af den meget forskellige arkitektur man finder, inspireret af de mange forskellige herskere.Seværdigheder

  • Matthias-kirken Er næsten lige så gammel som det kongelige palads og fik sit navn efter Kong Matthias, der blev gift to gange her. Under restaureringen i begyndelsen af 1900-tallet kom middelalderlige kalkmalerier til syne, som tyrkerne tidligere havde kalket over, da kirken i det 16. århundrede blev omdannet til en moske. Der afholdes orgelkoncerter på bestemte aftener, hvilket viderefører en tradition fra 1867, hvor Liszts første udgave af den ungarske kroningsmesse blev opført under kroningen af Franz Joseph.
  • Den indre by Er hjertet i den anden del af Budapest, Pest. Den nordlige del er et trendy område med mange butikker, dyre restauranter og hoteller i topklasse. Den sydlige del er for nylig blomstret op fra at være et stille område til et populært sted for både studerende og turister. Nu syder området af barer, caféer, klubber og restauranter.
  • City Park Forsyner Pest med åbne, grønne områder samt forskellige museer såsom Flymuseet, Transportmuseet og Zoologisk Have. Her finder du også Széchenyi bad og svømmehal. I århundreder har man i Pest kunnet besøge badene, hvoraf nogle kan føres helt tilbage til de tyrkisk dominerede perioder, mens andre er rester fra art nouveau-perioden, hvor helende bade var meget populære.
  • Kossuth Lajos Parlamentet er landets største bygning. Det ny-gotiske mesterværk er opført i årene 1884-1902 og inspireret af Londons parlamentsbygning. Bygningen er 268 m lang og 96 m høj.
  • Kædebroen Broen som stod færdig i 1849, blev bygget af Istvan Szechenyi. Selve brohovedet vogtes af 2 løver som er udhugget af Janos Marshalko. Han sagde at hvis nogen fandt en fejl på broen, ville han hoppe ud fra den. Det vidste sig at løverne var uden tunger. Derfor druknede han sig selv, for at leve op til sit ord.
  • Szentharomsag ter Matthias-kirken, Vor frue kirke, som den hedder på dansk, blev bygget mellem 1200 og 1400 tallet. Den er opkaldt efter kong Matthias Corvinus. Kirken blev delvist ødelagt da tyrkerne under ders besættelse lavede den om til moske, men genopført i 1896.
  • Szent gellert emlekmu Gellert-monumentet. I 1000-tallet blev biskop Gellert myrdet på dette sted og man valgte derfor i 1904 at opstille dette monument. Biskoppen blev smidt i en tønde og derefter i Donau, da folk var imod at blive kristnet.
  • Margrethe-øen En herlig og skøn gåtur på denne ø, må man ikke snyde sig selv for når man besøger Budapest. På øen ligger den musikalske brønd, dejlige skovområder, vandtårnet, den japanske have, ruiner af forskellige kirker og mange andre spændende ting.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk