Alaska - Introduktion

Alaska (VIDEO) er den største stat i USA, et tyndt befolkede landområder af enorme naturlige skønhed, mangfoldigt dyreliv og betagende eventyr. På en femtedel af størrelsen af den nederste 48 stater, Alaska har 3 millioner søer, over 3000 floder, 17 af USA’s 20 største toppe, 100.000 gletsjere og 15 nationalparker, konserves og monumenter. Skyhøje sneklædte toppe, gletschere og fjorde, bjørne, elsdyr, laks fyldte floder og skingrende indkaldelse af ørne ekko den pragt i denne stat, som giver en oplevelse som ingen andre steder på jorden.

Fra Hvalsafari, dyrelivet og gletcher ture til historiske byer og guldminerne til kulturelle oplevelser til ren Alaska vildmark eventyr, kan du finde masser at opleve og nyde. Fra 'Inside Passage' til Fairbanks i hjertet af staten til de iskolde farvande i Ishavet til spidsen af Kenai halvøen vil du opdage alt det bedste Alaska har at tilbyde.

Alaska besøgende kan opleve statens enestående Indianske kultur gennem mange muligheder herunder totem udskæring, danse, tæppe kast, traditionel musik, håndværk og festivaler samt kulturelle og historiske museer og center for kulturarv. Uanset om du ønsker at udforske Alaska’s pulserende lokale kultur eller andre kunstneriske og intellektuelle attraktioner gerne musikfestivaler, lokale kunstværksteder, Den Russiske ikonografi eller museumsgenstande, ligger der en en lang liste af ting at gøre og venter på dig.

Anchorage, Alaska's største by, er både et populært turistmål, og centrum for handel og transport for regionen, og 40% af statens befolkning bor her. Lake Hood er hjemsted for verdens største vandflyver base, den vigtigste form for transport i Alaska.

Fairbanks, Alaska's næststørste by, beliggende ved den nordlige ende af Alaska Highway, er en handels-og transport centrum for indenrigstraffik og de fjerne nordøstlige regioner. Fra midten af maj til juli, kan besøgende nyde mere end 20 timers sollys en dag, men vinterens kort dage er for det meste en lyserød-og indigo tusmørke med omkring fire timer af reelle dagslys.

Tag på krydstogt til den verdensberømte 'Inside Passage' og besøge kystnære byer, se gletsjere kælve, hvaler dukke op af isnende farvande, søløver og sæler hviler sig på isflager, og nyde en forbløffende masse fugleliv inkluderet stedets ørne.

Besøg de lokale dyrelivs museer herunder Anchorage’s Alaska Zoo, den Imaginarium og Potter's Marsh, hvor op til 130 arter vandfugle kan ses fra en sti gennem området. Oplev nedkøling i Chena Hot Springs, 97km (60 miles) øst for Fairbanks, og besøge deres is museum, eller udforsk langrends ski stier fra december til april.

Kæmp i de isnende farvande i den årlige juni Polar Bear Svøm i Nome, ved Beringshavet. Prøv lykken og led efter guld klumper på Crow Creek Mine, en times kørsel syd for Anchorage på Seward Highway.

Gå en tur i Juneau på en af de mange naturskønne vandrestier. Bare en kort gåtur eller køretur fra centrum, kan entusiaster Bestige bjergtoppe, deltage i rock klatring, gå på tværs af gletsjere, jagt, cykling, fiskeri eller kajak. Der er mange muligheder for at se hvaler, bjørne og ørne.

Vælg mellem de mange tilgængelige udendørs oplevelser (såsom vandreture, rafting og fiskeri) i Valdez, beliggende på kanten af Prince William Sound.

Brug et pontonfly til en jagt og fiskeri ekspedition.

Hop på slædehundevæddeløb. Den officielle sport i Alaska er hunde væddeløb. Besøgende kan tage et team af huskies på slæde Hunde-tour eller se eksperter på arbejde i en af de mange årlige slædehundevæddeløb.
Hyld på dine favoritter under den årlige Yukon Quest International Slæde Hund Race, der afholdes hver februar. Dækker 1600km (1000 miles) mellem Whitehorse, Yukon Territory og Fairbanks i dybet af den arktiske vinter; Yukon Quest er det 'hårdeste Slæde Hund Race i verden'.Alaska er USA’s største delstat. I Alaska bor cirka 680.000 indbyggere (1. juli 2007) på et areal, som er næsten 2,5 gange så stort som Texas, den næststørste delstat i USA. Alaska ligger i det nordvestlige Nordamerika og har grænse til Canada (Yukon og British Columbia), men ikke til nogen af USA’s andre delstater.
USA købte Alaska fra Rusland 9. april 1867, og området blev optaget som USA’s stat nummer 49 3. januar 1959. Det højeste bjerg i Alaska og hele Nordamerika er Mount McKinley.

Historie

Alaska blev først befolket af mennesker, som kom over landbroen over Beringstrædet. Senest har Alaska været befolket af en række forskellige grupper: inupiaqerne, inuiterne, aleuterne og en stor gruppe forskellige indianere. Forfædrene til mange af de befolkningsgrupper, som fandtes i Amerika før Christoffer Columbus’ ankomst, havde taget vejen over Beringsstrædet for at fortsætte gennem Alaska sydover til de nordamerikanske og sydamerikanske kontinenter.

Den første nedskrevne beretning tyder på, at de første europæere, som nåede Alaska, kom fra Rusland. Vitus Bering sejlede mod øst og øjnede bjerget Mount Saint Elias i Alaska. Alaska blev en russisk koloni i 1744, men først i 1784 blev den første bebyggelse anlagt på øen Kodiak Island. Folk fra det russisk-amerikanske kompagni jagede her oddere. Kolonien, som anlagdes blev aldrig særlig lønsom, mest på grund af høje transportomkostninger.

USA købte den 9. april 1867 Alaska fra Rusland for en købspris på 7,2 mio. USD og USA overtog kontrollen den 18. oktober samme år. Efter købet kaldtes området for Alaska-departementet og mellem 1884 og 1912 for Alaska-disktriktet. I 1912 blev Alaska et amerikansk territorium.

Den 7. juli 1958 underskrev Præsident Eisenhower den såkaldte Alaska Statehood Act og dette medførte, at Alaska den 3. januar 1959 blev den 49. delstat i USA.

Alaska er den ene af de to af USA’s delstater, som ikke har grænse til nogen anden delstat i USA (Hawaii er den anden). Omkring 800 kilometer canadisk territorium skiller Alaska fra delstaten Washington, og Alaska er derfor en eksklave. Det er også den eneste delstat i USA, hvis hovedstad kun kan nås med skib eller fly, eftersom ingen veje fører til Alaskas hovedstad Juneau.

Alaska har et areal på 1.481.347 kvadratkilometer, og er dermed USA’s største delstat. Alaska har også den længste kystlinje af alle stater.

Regioner

Delstaten er opdelt i følgende regioner:

  • Prince Williams Sound i det sydlige Alaska
  • South Central Alaska er delstatens sydlige kystregion, hvor de fleste indbyggere bor. Anchorage, delstatens største by, ligger her, og byerne Palmer og Wasilla. Regionens økonomi bygger fortrinsvis på råolie, transport, turisme og dens to militærbaser.
  • Alaska Panhandle ligger i sydøst og her ligger hovedstaden Juneau, mange mindre byer, tidevandsbræer og store skove. Turisme, fiskeri og skovsbrug er regionens førende erhverv.
  • I Alaska Interior, det indre Alaska, ligger Fairbanks. Gennem regionen flyder mange store floder, såsom Yukon-floden og Kuskokwim-floden, og her er meget tundra.
  • Alaskan Bush er delstatens mest afsidesliggende del, og den har 380 småbyer såsom Nome, Bethel, Kotzebue og Barrow, som også er USA’s nordligste by.

Med sine mange øer har Alaska en næsten 54.700 kilometer lang kystlinje. Kæden af øer, som leder vestover fra Alaskahalvøens sydlige odde hedder Aleuterne. I dette område er der mange aktive vulkaner, eksempelvis Mount Shiskaldin, som er 3.042 m høj. Vulkankæden strækker sig til Mount Spurr, som ligger vest for Anchorage på fastlandet.
Nordamerikas største tidevandsforskelle indtræffer syd for Anchorage, og ofte er forskellene mellem ebbe og flod her mere end 10,7 meter.
Alaska har 3,5 mio. søer, som er større end 8 hektar. Moser og vådområder dækker 487.747 kvadratkilometer, først og fremmest i det nordlige, vestlige og sydvestlige Alaska. Gletsjere dækker 41.440 kvadratkilometer af staten. Bering-gletsjeren tæt ved den sydvestlige grænse mod Yukon i Canada har et areal på 5.827 kvadratkilometer.
Aleuterne krydser den 180. længdegrad, hvilket også gør Alaska til USA’s østligste stat, selv om datolinjen går i en bue rundt om øerne for at holde hele staten inden for samme dato.

Økonomi

I 1898 startede guldrushen, som på kort tid medførte en tilstrømning af cirka 30.000 nye indbyggere.
I 1968 blev enorme forekomster af olie og naturgas ved Prudhoe Bay ved den arktiske kyst opdaget. For at kunne udnytte forekomsterne effektivt blev der til en pris af 8 mia. USD bygget den cirka 1.300 km lange 'Trans Alaska Pipeline' tværs over Alaska til havnebyen Valdez.
Andre vigtige industrier i staten er fiskeri, skovbrug, skind og turisme


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk