Arizona - Introduktion

Arizona (VIDEO) indeholder nogle af de mest spektakulære kulisser i hele USA. Grand Canyon, Painted Desert National Park og Petrified Forest National Park (bestående af Painted Desert i nord og Rainbow Skov i syd) er blot nogle af højdepunkterne.

Den nordlige del af staten præget af kløfter, bjergstrømme, fyrretræsskove, enge og snedækkede
vulkaner. I syd og vest findes røde ørkener med imponerende klippeformationer, Indianske stammer,spøgelses byer fra guld-og sølv-mine dagene, og dybe blå himmel. Det nordlige Arizona har den største af aktiverne i den fysiske verden og et af sine syv vidundere: Grand Canyon! Inget besøg i USA er komplet uden en tur til Grand Canyon - at ville være som at komme til Paris og undgå Eiffeltårnet, Notre Dame og Champs Elysées. Andre steder at besøge er: Flagstaff, Grand Canyon West, Monument Valley, Side, Williams, Window Rock, Winslow Greater Phoenix, også kendt som Valley in the Sun, breder sig Skamløst ud over den smukke del af Gulley's arch.

Det er blevet til en stor, varieret Sonoran Desert metropol i det centrale Arizona på mere end 3 millioner mennesker, ca 2000 kvadrat miles og snesevis af unikke byer. Andre byer er Chandler, Gilbert, Glendale, Mesa, Phoenix, Scottsdale, Tempe, Wickenburg North Central Arizona er fuld af overraskelser, hvad enten det er Alpine's Cowboy Poets Festival (i august) eller finde 'Sticking Pear' BBQ svinekød mørbrad i en by en gang døbt 'wickedest by i Amerika' ved New York Post. For dem, der tager sig tid til at komme ud og udforske dette område, er der masser at opdage. Andre byer er Camp Verde, Cottonwood, Payson, Prescott, Sedona.

Et kalejdoskop af billeder venter den besøgende i det sydlige Arizona - canyon floder, kolibrier, Ranches, Nydelige vinmarker og de vidundere underjordiske huler. Fra det gamle vest for Tombstone til Tucson's byområder vitalitet, dette er et land fyldt med kontraster. Andre byer er Bisbee, Nogales, Sierra Vista, Tombstone, Tucson, Willcox Arizona's Vestkyst, omkranset af Colorado River og barske ørken bjergkæder, byder på sejlsport, Wild West historie og udendørs aktiviteter som mere end kompenserer for sine manglende store byer og kløfter.

Andre byer er Bullhead City, Kingman, Lake Havasu City, Parker, Yuma, Phoenix, den største by i staten, deler grænser med Scottsdale, den primære Gateway til Arizona. Begge byer har en lang række overnatningsmuligheder og seværdigheder, unik shopping, fine kunstgallerier og mange kulturelle arrangementer. Som den femte største by i USA, kan Phoenix prale med over 200 spektakulære golfbaner og et klima, som tiltrækker folk fra hele landet.

Besøg Lake Havasu City, beliggende midt blandt forrevne ørkenen toppe på Colorado River. I 1971 blev London Bridge demonteret sten for sten, bragt over fra England og samlet igen i Arizona. Det er nu et knudepunkt for en række engelske butikker, pubber og logi.

Nyd udendørs oplevelser, der omfatter golf, vandreture, rock klatring, tennis og mountainbike i Lake Havasu område, eller tage Jeep ture til de nærliggende Sonoran og Mojave Ørkener eller op i Chemehuevi Mountains.

Udforsk smukke Oak Creek Canyon i Sedona's Red Rock land. Den canyon har naturlige svømme huller og frodige skove under de høje sandsten klipper. Forhistorisk Indianske ruiner er i nærheden. Jeep ture, vandreture og mountainbike er også tilgængelige.

Flyv over Rapids på WhiteWater rafting tur ned af den buldrende Colorado-flod, og der er ture fra kort forløb til et tougers eventyr.

Flyv over spektakulære Monument Valley, udhugget af vind og vand, i en varmluft ballon.

Opdag kulturarven i Tucson, en af USA's ældste byer og nu en af dens hurtigst voksende byer. Omgivet af en ring af fem bjergkæder i Sonoran Desert, er Tucson kendt for sit konstant solskin. Dets nærhed til den mexicanske grænse, er tydelig i dens arkitektur, mad, livlige Fiestaer og festivaler.

Følg Apache Trail, en ekstraordinær naturskøn oplevelse . Seværdigheder omfatter Goldfield Ghost Town og mine ture, Overtro på Mountain Museum, Lost Dutchman stat Park og Tortilla Flat (en gammel Stagecoach stop tilbyder 'morder' chili og pærer kaktus is).

Besøg ærefrygt-inspirerende Grand Canyon, en af de syv Natural Wonders of the World. Denne massive flænge i jorden blev skåret for tusinder af år siden af Colorado-floden og kan opleves med helikopter eller flyvemaskine. De mere eventyrlystne kan vandre eller ride et muldyr ned til Canyon gulvet, så på redningsflåde på Colorado.

Lej en husbåd og flyd forbi naturskønne Wonderland af røde klipper på Lake Powell, den næststørste kunstige sø i USA. Rainbow Bridge, en spektakulær naturlig stenbro i Navajoreservatet, der kan opnås med en båd.

Oplev et af de berømte gunfights i det vilde vesten i byen Tombstone, hjemstedet for den berømte showdown ved OK Corral, og film som Wyatt Earp og Tombstone. Udforsk genoprettede områder og seværdigheder såsom Boot Hill Kirkegård, Crystal Palace Sedan, og Bird Cage Teater.

Tee off på en af de mere udfordrende golfbaner i Mesa, Phoenix eller Tucson. PHOENIX-Scottsdale område, kendt som Valley of the Sun, har en særlig stor forekomst af verdensklasse golfbaner og resorts, omgivet af ørken og storslået bjerg sceneri.
Arizona er en delstat i det sydvestlige USA, der grænser til New Mexico, Utah, Nevada, Californien, og har en international grænse mod delstaterne Sonora óg Baja California i Mexico. Statens navn menes at komme fra det indianske ord arizonac, som betyder 'stedet ved den lille kilde'. Arizona bliver også kaldt for Grand Canyon State.

Historie

Marcos de Niza, en franciskaner, udforskede området i 1539. Francisco Vásquez de Coronados ekspedition nåede området i 1540–42 i dens søgning efter den mytiske by Cíbola. Francisco Eusebio Kino opbyggede en kæde af missioner og lærte indianerne om kristendommen i det sydlige Arizona i 1690’erne og i begyndelsen af 1700-tallet. Spanien grundlagde befæstede byer ved Tubac i 1752 og Tucson i 1775. Da Mexico opnåede selvstændighed fra Spanien i 1821 blev det nuværende Arizona en del af den mexicanske delstat Nueva California, også kaldet Alta California.[1] USA overtog herredømmet over det meste af Arizona ved afslutningen af den mexicansk-amerikanske krig i 1848.

I 1853 blev landområdet syd for Gila River købt af Mexico ved Gadsden-aftalen. Arizona blev forvaltet som del af New Mexico-territoriet indtil det sydlige New Mexico forlod Unionen som Confederate Territory of Arizona den 16. marts 1861. Dette var første gang navnet Arizona blev anvendt officielt. Et nyt Arizona Territory, som bestod af den vestre halvdel af New Mexico-territoriet, blev udråbt i Washington D.C. den 24. februar 1863. Dets grænser skulle senere danne statens udformning. Brigham Young sendte mormoner til Arizona fra midten til slutningen af det 19. århundrede. De grundlagde Mesa, Snowflake, Heber-Overgaard, Safford og andre byer. De bosatte sig bl.a. også i Phoenix-dalen og i Tempe og Prescott
Arizona blev en delstat i USA den 14. februar 1912 som stat nr. 48.
Bomuldsavl og kobberminedrift, to af Arizonas mest vigtige industrier, led alvorligt under Depressionen, men det var samtidig også i 1920’erne og 1930’erne at turisme begyndte at blive en vigtig industi. Arizonas befolkningstal steg kraftigt efter 2. verdenskrig, delvis på grund af air conditioning, som gjorde de intenst varme somre mere komfortable. I 1910 var statens befolkningstal ca. 300.000, i 1970 var dette tal steget til 1,7 mio.

Politik

I den nyeste tid har det republikanske parti generelt domineret Arizonas politik, og partiet har haft magten i delstaten siden 1950. I 1996 stemte Arizona for Bill Clinton, som var den første demokrat, som vandt delstaten siden Harry Truman i 1948. I 2004 vandt George W. Bush staten med 54.87% af stemmerne. De to senatorer fra Arizona, John McCain og Jon Kyl, er begge republikanere. Demokraterne står stærkest i byen Tucson og i amterne Santa Cruz County og Apache County.
Statens delstatshovedstad er Phoenix, hvor parlamentsbygningen er beliggende. Arizona har et tokammersystem med et Senat med 30 medlemmer og et Repræsentanternes Hus med 60 medlemmer.
Arizona var den første stat, der stemte imod et forslag om at gøre homoseksuelle ægteskaber ulovlige, disse er dog stadig ikke tilladte.

Geografi

Solnedgang i ørkenen nær Scottsdale. Klimaet og sceneriet er to faktorer bag Arizonas turismeindustri.
Arizona er beliggende i den sydvestlige del af USA, og er den sjettestørste delstat i USA efter New Mexico og før Nevada. Ca. 15% af jorden er privatejet. Resten af arealet udgøres af statsejede skove og rekreationsområder samt af indianerreservater. Arizona er kendt for sit ørkenlandskab, som er rigt på xerofytte planter som kaktus, og for sit klima, som har ekstemt varme somre og milde vintre. Den sydlige del af staten er ørkenagtig, men der er også fyrreskove i det højereliggende Colorado-plateau i den nordlige del.

Mere end halvdelen af staten er bestående af bjerge og plateauer, og Mogollon Rim skærer tværs over den centrale del af staten. Regionen blev dannet af præhistorisk vulkanisme og er nu langsomt synkende. Statens højeste punkt, Humpreys Peak (3.851 m) ligger i bjergkæden San Francisco Mountains nord for byen Falgstaff i det nordlige Arizona.
Grand Canyon er en farverig og stejl kløft, skåret af Colorado River, i det nordlige Arizona. Kløften er en del af Grand Canyon National Park - en af de første nationalparker i USA. Kløften er 446 km lang, er mellem 6 til 29 km bred, og har en dybde på mere end 1,6 km.
I Arizona finder man også et af de største og mest velbevarede nedslagssteder for meteorer. Meteoritkrateret ved Barringer er et gigantisk hul midt på Colorado-plateauet, ca. 40 km fra byen Winslow.
Arizona har ikke sommertid undtagen Navajo-reservatet, som ligger i den nordøstlige del af staten.

Amter

Arizona består af 15 amter: Apache County, Cochise County, Coconino County, Gila County, Graham County, Greenlee County, La Paz County, Maricopa County, Mohave County, Navajo County, Pima County, Pinal County, Santa Cruz County, Yavapai County og Yuma County.

Byer

Phoenix, den største by, er hovedstad. Stor-Phoenix har omkring 3,9 mio. indbyggere.
Tucson er statens andenstørste by, og er beliggende 180 km sydøst for Phoenix. Stor-Tucscon rundede indbygger nr. 1 million i begyndelsen af 2007.

Byer i Arizona, der har mere end 100.000 indbyggere: Chandler, Gilbert, Glendale, Mesa, Peoria, Scottsdale, Tempe.

Klima

Grundet statens store størrelse og højdeforskelle har Arizona en stor spændvidde i lokale klimatiske forhold. I de lavereliggende områder er klimaet primært ørkenklima med milde vintre og hede somre.
Fra sent efterår til tidligt forår er vejret mildt, med en gennemsnitstemperatur på 15°C. November til og med februar er de koldeste måneder med temperaturer fra 4–24°C, selv om frost dog optræder nogle gange. I midten af februar begynder temperaturen at stige igen og sommermånederne maj-august har temperaturer mellem 32–48°C, og helt op til 52°C er blevet målt i ørkenen.
Den nordlige del er højereliggende og har et mere tempereret klima med kolde vintre og milde somre.
Arizona har en gennemsnitlig årlig nedbørsmængde på 322 millimeter.

Økonomi

Arizonas bruttodelstatsprodukt var 187 mia. USD i 2004. Hvis Arizona var et selvstændigt land, ville det have verdens 61. største økonomi. Dette giver Arizona en større økonomi end Irland, Finland og New Zealand. Den gennemsnitlige indkomst i delstaten er 27.232 USD.
Tidligere var økonomien afhængig af kobber, bomuld, kvægavl, citrusfrugter og klimaet (turisme). Kobber bliver stadig udnyttet, og udgør to tredjedele af USA’s kobberproduktion.
Staten oplevede en blomstring i økonomien efter 1950, og i starten af 1990’erne var den en vigtig producent af højteknologisk udstyr, hovedsagelig i Phoenix-området.

< Demografi

Befolkningskoncentrationen i Arizona
I 2006 havde Arizona en anslået befolkningsstørrelse på 6.166.318, hvilket var en stigning på 20.2% siden 2000. Befolkningstal indikerer, at Arizonas befolkning nu er den hurtigst voksende blandt USA’s delstater. 1. juli 2007 udgjorde indbyggertallet (anslået) 6.338.755, 23,54% mere end i 2000.
Ifølge U.S. Census har Arizona den tredjestørste andel af oprindelige amerikanere i USA. Det anslås, at Arizona har 286.680 personer med oprindelig amerikansk baggrund. Kun Californien og Oklahoma har højere tal.
21% af befolkningen har mexicansk baggrund, og andre større grupper er folk med tysk-amerikansk, britisk-amerikansk og oprindelig amerikansk baggrund.
Arizona forventes at blive en minority-majority state i 2035, hvilket vil sige, at majoriteten af befolkningen ikke længere er den samme som nationens flertal, hvis de nuværende tendenser fortsætter.

Religion

Religiøse tilhørsforhold i Arizona: (februar 2007)
Kristendom – 74%, Protestanter – 42%, Baptister – 9%, Metodister – 5%, Luteranere – 4%, Andre protestanter – 24%, Katolikker – 31%, Mormoner – 6%, Andre kristne – 1%, Andre religioner – 8%, Indianske – 2%, Ikke-religiøse – 18%


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk