Connecticut - Introduktion

Forfatningens stat (VIDEO) (fordi Connecticut var den første amerikanske koloni til at have en skriftlig forfatning) er oversået med søer, floder og vandløb.

Statens navnebror er den mægtige Connecticut River, som oprinder fra Connecticut Lakes i det nordlige New Hampshire, strømmer syd og danner grænsen mellem New Hampshire og Vermon, skærer gennem Massachusetts og Connecticut, endelig at løbe ud i Long Island Sound.

Den store flod er sejlbar så langt mod nord som Hartford, en væsentlig omstændighed, der ikke blev tabt på regionens indianere. De var dem, der gav det navnet Quinnehtukqut, 'den lange tidevands-flod'.

Næsten tre fjerdedele af Connecticut er skovarealer, og kørsel gennem disse skove afslører rige områder af majs, korn, grøntsager og tobak. Men statens rigdom kommer ikke fra landbruget eller fra turisme, men snarere fra forsikrings-og fremstillingssektoren.

I gamle dage var statens produktion af knapper, pins og køkkengraj som gav anledning til mænd kendt som Yankee peddlers, der rejste fra by til by på hest og spredte produkter fra Connecticut industri vidt og bredt . Senere Connecticut Yankees såsom Charles Goodyear, Eli Whitney, Seth Thomas, og Mr. Fuller (af Fuller Brush fame) banede vejen for nutidens Connecticut produkter: helikoptere, ubåde, forsikring, skydevåben og high-tech.

Hovedstaden Hartford er en skov af store bygninger, der ligger inde med hovedkvartrer for snesevis af forsikringsselskaber.

Udforsk den statslige kapital, Hartford. Familier vil nyde Bushnell Park Carousel, der er bygget i 1914, og Wadsworth Atheneum, den ældste offentlige kunstmuseum i landet.

Se Hartford’s litterære arv på krog Farm - det sted, hvor Mark Twain skrev hans største arbejde, The Adventures af Huckleberry Finn i 1884. Hytten næste dør var engang hjemmet for forfatteren Harriet Beecher Stowe (Onkel Toms Hytte). Udforsk det blomstrende kulturliv i New Haven, stedet for Yale University, Peabody Naturhistoriske Museum og Center for British Art. New Hope er en region af opfindelser, medicinske milepæle, en lang liste af opfindelser og 10 nationale historiske milepæle.

Opdag Connecticut’s maritime fortid på Mystic Seaport. Inspicer træskibe, et maritimt museum og kunst og håndværks samlinger. Nyd hajer, delfiner og sæler på Mystic Aquarium. Shop og spis middag i New England koloniale Olde Mistick Village.

Bevæg dig 8km (5 miles) øst for Mystic til Stonington Borough, et dejlig gammelt fiskerleje, der kan prale med en række antikke butikker og en Lighthouse Museum.

Prøv lykken i kasino ved Foxwoods Resort eller tour de Mashantucket Pequot Museum og Research Center i Mashantucket.
Connecticut er en delstat i USA, som ligger i New England-regionen. Staten var en af de 13 stater, der gjorde oprør mod det engelske styre ved USA’s uafhængighedskrig. Statens hovedstad er Hartford, mens den største by er Bridgeport. I 2006 boede der 3,5 millioner i Connecticut.Connecticut blev optaget som USA’s 5. stat den 9. januar 1788. Connecticuts guvernør har siden 1. juli 2004 været republikaneren M. Jodi Rell.

Historie

Navnet Connecticut stammer fra det mohikanske ord for Connecticut-floden, quinnitukqut, som betyder 'den lange tidevandsflod. Den første europæiske opdagelsesrejsende i Connecticut var hollænderen Adriaen Block. Efter at han havde udforsket regionen i 1614 sejlede hollandske pelshandlere op ad Connecticut-floden, som oprindeligt kaldtes Versche Rivier af hollænderne, og byggede et fort tæt ved det nuværende Hartford. De første engelske bosættere kom i 1633 - de var puritanere fra Massachusetts, og de grundlagde kolonien Connecticut i 1636.
Kolonier blev også grundlagt i Saybrook og New Haven, og disse blev senere en del af Connecticut. Historisk vigtige kolonier var bl.a. Windsor (1633), Wethersfield (1634), Old Saybrook (1635), Hartford (1636), New Haven (1638) og New London (1646). Eftersom hollænderne i antal blev overgået af englænderne opgav de deres fort i 1654. Connecticuts første grundlov stammer fra 1639, og delstaten var en af de 13 oprindelige kolonier.
Connecticuts officielle kælenavn, som er blevet brugt siden 1959 er The Constitution State (grundlovsstaten), som refererer til delstatens første grundlov. Et uofficielt men populært kælenavn er The Nutmeg State (muskatstaten). Relationen til muskat kommer muligvis fra sømænd, som kom hjem fra rejser med muskat, som i de 18. og 19. århundreder var et kostbart krydderi i New England. En anden teori er, at navnet kommer fra yankeer fra Connecticut, som solgte små stykker træ, som lignede muskat, til intetanende kunder.

Politik

Parlamentet i Hartford
Hartford har været Connecticuts hovedstad siden 1875. Før da var New Haven og Hartford skiftende hovedstæder. Statens guvernør leder den udøvende magt. Den nuværende guvernør er M. Jodi Rell fra republikanerne.
Delstatens parlament er opdelt i to kamre, Senatet, der har 36 medlemmer, og Repræsentanternes Hus, der har 151 medlemmer [4] Forslagene skal godkendes i begge kamre for at blive vedtaget. Guvernøren kan nedlægge veto, men det kan tilsidesættes, hvis der er to tredjedeles flertal herfor i begge kamre. Demokraterne har p.t. flertallet i begge kamre i parlamentet.
Connecticuts 2 senatorer er demokraten Christopher J. Dodd og den uafhængige Joe Lieberman. Connecticut har 5 medlemmer i Repræsentanternes Hus, heraf er de 4 demokrater og det sidste medlem republikaner.
Connecticut er en delstat, der generelt er orienteret mod venstrefløjen i USA’s politik, og har stemt for demokratiske kandidater ved de sidste 4 præsidentvalg efter at have stemt for republikanske kandidater 5 gange i 1970’erne og 1980’erne. Delstaten har et stort antal vælgere, der ikke er registreret som støtte for store partier, i 2004 var 33,7% af vælgerne registreret som demokratiske vælgere, 22% som republikanske vælgere og 44% ikke tilknyttet noget parti. Vælgerne i delstaten tenderer mod at være økonomisk konservative men generelt socialt liberale.

Geografi

Fyrtårn ved New Haven
Connecticut grænser mod syd til Atlanterhavet, mod vest til delstaten New York, mod nord til Massachusetts og mod øst til Rhode Island. Statens hovedstad er Hartford og andre større byer er New Haven, New London, New Britain og Bridgeport.
Det højeste punkt i delstaten er Bear Mountain i det nordvestlige hjørne, hvor Connecticut, Massachusetts og New York mødes.
Connecticut-floden løber igennem statens midte og flyder ud i Long Island Sound, Connecticuts afgang til Atlanterhavet. På trods af sin størrelse har Connecticut stor variation i landskab og kultur fra det rige Fairfield County til de bølgede bjerge og hestefarme i det nordvestlige af staten. Connecticuts landlige områder og mindre byer i det nordvestlige af staten står i skarp kontrast til statens industribyer langs kystvejene fra grænsen mod New York til New Haven, Hartford og New London.

Klima

Connecticut har et fugtigt fastlandsklima, hvor ekstremt vejr tempereres af Atlanterhavet. Vintrene er kolde med gennemsnitstemperaturer fra -1° C i sydøst til -5°C i nordvest i januar. De gennemsnitlige årlige snefald er mellem 64–254 cm for staten som helhed med højere mængder i nordvest. Forår har varierende temperaturer med hyppigt regnfald. Somrene er varme og fugtige i hele staten med højeste gennemsnitstemperaturer mellem 27°C og 31°C. Efteråret er mildt. I orkansæsonen berører tropiske cykloner af og til regionen. Tordenvejr er hyppigt om sommeren, og finder sted ca. 30 gange årligt. Tordenvejret kan være alvorligt, men egentlige tornadoer er sjældne.

Økonomi

Connecticuts bruttodelstatsprodukt var i 2004 187 mia. USD, og den gennemsnitlige indkomst i 2005 var 47.819 USD, den højeste blandt alle USA’s delstater. Der er dog store indkomstforskelle i delstaten, New Canaan har én af de højeste gennemsnitsindkomster noget sted i USA, mens Hartford er én af de 10 byer i USA, der har den laveste gennemsnitlige indkomst.
Fairfield County er blevet en soveby for højtbetalte ansatte fra New York, som søger en mindre urban tilværelse. Dette har i tilgift tiltrukket virksomheder, som ønsker at forblive nær New York, til det sydvestlige Connecticut, især til Stamford.
Huse i det sydvestlige Connecticut tæt på New York er ret dyre. Mange byer har medianhuspriser på en halv mio. USD, mens de mere eftertragtede huse koster mere end en million. Connecticut har i USA’s nordøst det højeste antal huse, der koster mere end en million og har den andenhøjeste andel i nationen efter Californien. 3,3% af husene i Connecticut kostede mere end en mio. USD i 2003.
Delstatens landbrugsprodukter omfatter bl.a. hortikultur, æg, mælkeprodukter, kvæg og tobak. Industriprodukterne er bl.a. transportudstyr, især helikoptere, flydele, atom-ubåde, maskiner, elektrisk udstyr, metalprodukter, kemiske og farmaceutiske produkter og videnskabelige instrumenter.

Demografi

I 2005 var Connecticuts anslåede befolkning på 3.510.297, [9] hvilket var en stigning i forhold til 2000 på 3,1%.
I 1790 blev 97% af befolkningen i Connecticut klassificeret som landbefolkning, ved forketællingen i 2000 var det kun 12,3%.
De fem største ophavsgrupper i delstaten er: italiensk-amerikanere (18,6%), irsk-amerikanere (16,6%), britisk-amerikanere (10,3%), tysk-amerikanere (9,9%) og fransk-amerikanere (9,9%).

Religion

Et studie af Connecticuts befolknings religiøse tilhørsforhold viste i 2001 følgende fordeling:
Katolikker – 32%, Baptister – 10%, Anglikanere – 6%, Metodister – 4%, Lutheranere – 4%, Kongregationalistkirken/United Church of Christ – 2%, Presbyterianere – 1%, Pinsebevægelsen – 1%, Andre protestanter – 4%, Andre kristne – 7%, Jøder – 1%, Muslimer – 1%, Andre religioner – 4%, Ikke-religiøse – 12%, Uoplyst – 6%


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk