District of Columbia - Introduktion

(VIDEO) Det er svært at tro det, men den jord, Washington, DC’s elegante National Mall og dets anselig bygninger står på var engang en sump. George Washington oprettede dette særlige distrikt som en slagt føderal magthjul med det formål at undgå problemet med oprettelse af hovedstaden i en enkelt stat.

Sin strategiske beliggenhed, med adgang til havet via Potomac-floden og beliggende mellem syd og nord, gjorde det til et attraktivt sted. Oprindeligt designet af den franske arkitekt Pierre L’Enfant i 1791 er Washington er en by med grønne parker, brede gader og meget få skyskrabere, som alt i alt giver den en europæisk fornemmelse. Det er i høj grad en til formålet bygget hovedstad, en by af store bygninger (såsom Det Hvide Hus og det amerikanske Capitol) og imponerende monumenter (Washington Monument og Lincoln Memorial, for blot at nævne to).

Kongressen og den anden præsident, John Adams, flyttede til Washington, DC i 1800, men der gik yderligere seks årtier, før den begyndte at ligne en hovedstad. I den mellemliggende periode, anså udenlandske ambassadører det for en træls udstationering. Nu er dette politiske centrum, hovedstaden i den mest magtfulde nation i verden, det bedste sted at være.

Washington, DC, er altid i det internationale søgelys. Indimellem er denne opmærksomhed ikke velkommen;bare et eksempel, verdens største koncentration af spioner lurer rundt om i byen. Washington, DC har også haft sin andel af politiske skandaler, som Watergate-sagen, borgmester Marion Barry’s fængsel for narkotikakriminalitet, Monica Lewinsky-affæren, den smertefulde kamp i 2000-præsidentvalget, og senest anklager i Bush-administrationen for CIA-udslip i 2005.

Den mest tragiske begivenheder i landets hovedstad fandt sted den 11. september 2001, da et kapret fly styrtede ned i Pentagon. Siden dengang giver barrikaderne, blokerede gader, politi-og sikkerhedsstyrkernes kontrol store dele af byen en anden facade.

Washington, DC (Washington til besøgende og DC eller District til lokalbefolkningen) er opdelt i fire kvadrater - nordvest (NW), nordøst (NE), sydøst (SE) og sydvest (SW). Det er en by med bydele og hver med sin egen forskelligartede kultur.

Nyd udsigten fra Capitol Hill, ud over Capitol, med en blanding af offentlige bygninger, byhuse, specialitet butikker og restauranter. Ofte tåget men også hjemsted for adskillige offentlige bygninger, er nu et charmerende, roligt kvarter. Måske den mest berømte del er Georgetown, et historisk distrikt med elegant 18. og 19. århundrede byhuse, hjem til mange indflydelsesrige beboere, såvel som smarte restauranter og butikker. En af de mest farverige kvarterer er Adams Morgan, med en udsøgte blanding af internationale restauranter, fortovs caféer, etniske butikker og natlig underholdning.

Efter den føderale regering, er turisme hovedstadens primære industri. Over 15 millioner turister udforsker byen hvert år. De foretrækker at se seværdigheder i løbet af efteråret, foråret og sommeren og undgå vinteren, når det kan være bittert koldt og vådt.

Byen er præget af et væld af imponerende monumenter og museer, hvoraf mange har gratis adgang. Andre vigtige industrier her nævnes brancheforeninger, jura, videregående uddannelser og forlagsvirksomhed. Byen er også hjemstedet for Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

Selv om byen er rig på overfladen, har Washington haft problemer med høje kriminalit, høj arbejdsløshed, analfabetisme og stofmisbrug. I de sidste par år har byen ryddet op. Kriminaliteten er gået ned, og byen er blevet genoplivet.

Det er nu chic at leve i DC, hvor magt og politik er en berusende miks. Så meget amerikansk historie er stuvet sammen i byen. Læg til det, at dets væld af monumenter, offentlige bygninger, museer og mindesmærker for tidligere helte, og besøgende kan ikke undgå at blive imponeret.

Sightseeing Oversigt

Grand Vista af National Mall indeholder mange af Washington, DC's vigtigste monumenter og institutioner. The Mall er særlig smuk i løbet af foråret med blomstrende japanske kirsebær træer og om vinteren med juletræer og lys.

Mest dramatiske er monumenter som Jefferson Memorial, Washington Monument og Capitol, der synes at gløde mod nattens himmel. Det Hvide Hus er et andet "must-se" for turister.

Smarte byhuse, brostens gader, cafeer, butikker og dejlige Riverside vandreture, plus et livligt natteliv, gør det elegante kvarter Georgetown meget attraktivt. Washingtons elite optager mange af hjemmene.

På tværs af byen finder du Chinatown, der med sin farverige Friendship Arch, er centrum for orientalsk specialitet butikker og restauranter.

Stedet hvor byboernes slapper af er Rock Creek Park i det nordvestlige hjørne af byen. Rock Creek selv går gennem hjertet af parken, som også har cykel og jogging stier.

Siden den 11. september 2001 er Pentagon, landets centrum for nationale og internationale sikkerhed, ikke længere åbent for offentligheden, men hvis det er intriger, du søger, kan du besøge International Spy Museum.Washington District of Columbia er USA’s forbundshovedstad, der ligger indeklemt mellem de to stater Maryland og Virginia. Ifølge folketællingen i 2003 var der 563.384 indbyggere i Washington DC; Byens forstæder ligger i Maryland og Virginia. Der bor 8 millioner mennesker i Washington-Baltimore området. Washington D.C. er hjemsted for Kongressen, Det Hvide Hus, Højesteret, Udenrigsministeriet og mange andre regeringsbygninger, mens eksempelvis forsvarsministeriet 'The Pentagon' ligger i Virginia-forstaden Arlington. Der er desuden et utal af museer i byen, blandt andet The Smithsonian Institute, Det Nationale Kunstgalleri, Nationalarkiverne og et af verdens mest omfattende biblioteker, Library of Congress. Byens borgmester har siden januar 2007 været demokraten Adrian Fenty. Washington D.C. er ikke en stat og har ikke rettigheder som en stat. Den har derfor heller ikke to medlemmer i senatet eller medlemmer i Repræsentanternes Hus.

Byens historie

Efter at den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet i 1776 , begyndte den amerikanske revolution, eller Uafhængighedskrigen , som den også kaldes. I henhold til fredstraktaten fra 1783 afgav England magten over de tretten tidligere kolonier til beboerne dér og erkendte deres uafhængighed. I 1788 havde tilstrækkeligt mange af de tidligere kolonier ratificeret den nye forfatning, og United States of America var en kendsgerning. Hovedstad i den nye union blev Philadelphia i Pennsylvania. Imidlertid ønskede man en hovedstad, der var fri for regionale interesser, og da man ikke kunne finde en egnet by, besluttede man i 1790 at anlægge en helt ny by, som skulle være hovedstad.

Staterne Maryland og Virginia tilbød at afgive et område på 10 gange 10 miles (ca. 256 km2) ved Potomac-floden, der havde været grænsen mellem de nordlige og de sydlige kolonier. Dette kvadrat fik navnet District of Columbia, da Columbia var en populær betegnelse for USA på dette tidspunkt, og byen blev i første omgang kaldt Federal City, men i 1791 fik den navn efter USA’s første præsident, George Washington.

Fra begyndelsen var der truffet beslutning om, at byen skulle have en havn, men derudover var der ikke taget bestemmelse om byens indretning. I 1791 ansatte man den franskfødte arkitekt og major i USA’s hær, Pierre l’Enfant, til at planlægge byen. Han fastlagde en byplan baseret på to fikspunkter, nemlig en bakke, hvor regeringsbygningen skulle ligge (det nuværende Capitol Hill) og et firkantet, fladt område, ikke langt fra hvor præsidentens bolig skulle opføres. Kort tid efter blev l’Enfant fyret og hans planer opgivet, men i 1801 fandt man dem frem igen, og byen fik i videst muligt omfang det udseende, som l’Enfant havde bestemt. L’Enfant ligger i øvrigt begravet på Arlington Kirkegården i Virginia på den sydlige bred af Potomac-floden.

Den første bygning, der blev påbegyndt, var præsidentens bolig, Det Hvide Hus, hvis grundsten blev nedlagt i 1792, og man påbegyndte også opførelsen af regeringsbygningen, Capitol, og flere andre bygninger, og i 1800 var arbejdet så fremskredet, at hovedstaden blev flyttet fra Philadelphia til den nye by. Desværre var der ikke mange mennesker, der flyttede med. Byen var ufærdig, gaderne var mudrede jordveje, og det hele lå midt i en sump, der var voldsomt plaget af myg. Heller ikke George Washington brød sig om byen. I hans præsidentperiode var Philadelphia hovedstad, og selv om Washington havde sin bolig i Mount Vernon i Virginia, ikke langt fra Washington, besøgte han stort set aldrig byen. Den første præsident, der flyttede ind i Det Hvide Hus var John Adams, og han siges at have hadet det, og han boede der kun meget sporadisk, og først Thomas Jefferson, der fik bygningen udbygget en del, begyndte for alvor at bruge huset som embedsbolig.

I 1814 erobrede England byen og nedbrændte store dele af denne, ikke mindst byens offentlige bygninger, herunder Det Hvide Hus og Capitol. Byen blev genopført, men den voksede ikke specielt hurtigt, og i 1846 ansøgte Alexandria, der lå syd for Potomac, om at det område, der var givet til District of Columbia, blev givet tilbage til Virginia igen. Dette blev bevilget af kongressen, områderne Alexandria og Arlington blev givet tilbage til Virginia, og dermed blev District of Columbia til det irregulære rektangel, det er i dag.

Under Den Amerikanske Borgerkrig var Washington hovedstad for nordstaterne, mens sydstaterne havde hovedstad, først i Montgomery i Alabama, senere i Richmond i Virginia. Washington var flere gange truet af sydstatstropper, værst i 1864, da en styrke under Jubal A. Early gik mod byen og faktisk nåede inden for grænserne af District of Columbia. Angrebet blev dog afvist, og Washington forblev på nordstatshænder.

Området var stadig kun delvis beboeligt efter borgerkrigen, og først i 1871 blev byen en 'rigtig' hovedstad med asfalterede gader, gadebelysning, parker og kloakering. Prisen for at gennemføre dette var imidlertid så høj, at byen gik fallit. I 1878 vedtog kongressen en forordning, der bestemte, at Washingtons bygrænse skulle følge grænsen for District of Columbia, og byens forstæder ligger derfor i henholdsvis Virginia og Maryland.

Byplan

Den byplan, som l’Enfant planlagde for Washington er forholdsvis simpel. Byen er delt op i fire kvadranter. Centrum for disse kvadranter er Capitolbygningen. I hver kvadrant findes nord-syd gående gader og øst-vest gående gader. De gader, der går nord-syd har numre, fx 1’st Street, 2’nd Street og så videre. De øst-vestgående gader har bogstaver, fx A Street, B Street osv. Såvel numre som bogstaver begynder ved Capitol, og numre gentages såvel øst og vest for bygningen, ligesom bogstaver gentages både nord og syd for Capitol. For at angive en adresse, er det således ikke nok at angive gadens navn, men også dens kvadrant. Disse kvadranter kaldes henholdsvis NW, NE, SE og SW, og en adresse kan således angives som fx 1300 M Street NW.
En række diagonale gader krydser de nord-syd og øst-vest gående gader. Disse gader kaldes Avenues, og er normalt opkaldt efter USA’s stater. Pennsylvania Avenue er én af de kendte avenues. 1600 Pennsylvania Avenue NW er således adressen på Det Hvide Hus. Byens pladser er typisk opkaldt efter personer eller institutioner.

Selvfølgelig er er der også undtagelser fra reglerne. Fra Capitolbygningen på Capitol Hill til Lincoln Memorial ved Potomac-floden strækker sig parken The Mall. Gennem parken går to øst-vest rettede gader, der hedder henholdsvis Jefferson Drive og Madison Drive opkaldt efter de to præsidenter Thomas Jefferson og James Madison. I og omkring parken ligger mange af Washingtons kendte monumenter og seværdigheder, altså blandt andre Lincoln Memorial, Jefferson Memorial, Washington Monument, Franklin D. Roosevelt Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Korean War Veterans Memorial, Reflecting Pool. Og mange andre. Langs parken strækker sig vejene Constituion Avenue og Independence Avenue, der i store træk begge er øst-vest gående og som derfor også 'bryder' navngivningsreglerne. Langs disse to gader ligger nogle af byens mest berømte museer, fx museerne, der tilhører Smithsonian Institute.

Nord for The Mall ud for Washington Monument ligger The Ellipse, der er en stor grøn plæne, og nord for The Ellipse ligger Det Hvide Hus.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk