Idaho - Introduktion

Mange mennesker kender ikke meget om Idaho (VIDEO) undtagen 'berømte kartofler'. Idaho er en stor
stat og støder op til Washington og Oregon i Pacific Northwest.

Det er blevet sagt, hvis du tromle alle bjergene flade i Idaho, ville staten være på størrelse med Texas. Idaho dækker to tidszoner, løber fra Canada til Nevada, og omfatter den vestlige side af den kontinentale kløft i Rocky Mountains. Floder, bjerge og landbrugsjord dominerer statens landskab. Panhandle har smaragd grønne bjergskråninger, bevoksede bjerge og uberørt søer. Central Idaho er dækket med forrevne toppe. Snake River Plain, med sine brede åbne områder, vandede jorder og pulserende storbyer former karakteren af det sydlige Idaho.

Idaho's historie begynder med sin indfødte stammer, Lewis og Clark-ekspeditionen og beslutsomme pionerer på Oregon Trail. Dagens Idaho er både kosmopolitisk og småby venlige. Boise, hovedstaden og største by, som er udviklet i nærheden af Fort Boise langs Oregon Trail, er vokset til en befolkning på 190.000.

Landbrug, industri og turisme er Idaho's store industrier. Rigelige udendørs rekreative muligheder og naturskønne områder tiltrækker over 20 millioner turister hvert år.

Uanset hvilken del af denne storslåede stat du vælger at finde, kan du finde spektakulære kulisser, sjove ting at gøre, og venlige, hjælpsomme mennesker. Du finder også et sted, der er tøvende, uspolerede og beskeden.

Northern Idaho har smagradgrønne søer. Tykke skove. Fantastisk dyreliv. Sæt dit eget tempo at udforske og nyde alle de skønhed og eventyr i nord Idaho.

I Northern Central Idaho finder du sporene af Lewis & Clark, da de søgte en "Northwest Passage" til Stillehavet. Kør gennem skove og floder af Nez Perce område. Tag en lektion i historie og samtidig nyde et verdensklasse eventyr.

I Sydvestlige Idaho finder du hovedstaden Boise som tilbyder kulturelle oplevelser fra Boise Kunstmuseum, baskiske Block og Idaho Anne Frank Menneskerettigheder Memorial. Bare minutter uden for Boise finder du rovfugle glidende over store ørkener og Rocky kløfterne.

I South Central Idaho kan du stige til hest for at ride, eller fotografere din vej gennem nationale reservater og stats parker fyldt med imponerende granit formationer. Svælge i regionens naturlige historie, særprægede landskab, og mægtige floder. Sydøstlige Idaho tager du ud i natur og rekreerer ved en 20 mil lang turkis-blå sø. Slap af i varme kilder drevet af en gammel vulkan. Kom og nyde dig selv i Idaho’s banebrydende rødder, Native American historie, boble varme kilder, og udendørs eventyr.

Besøg Eastern Idaho og se fantastiske vilde dyr i deres naturlige habitat, bestige bjergtoppe for at fange et ukompromitteret landskab, kilder som pludselig springer fra en flod-dal. Her er et fisker paradis, et perfekt billede, en recreationist's baghave.

Tag til Central Idaho og se Idaho's højeste bjerg, læs op af din linje i Hemingway's foretrukne Creek, sejl på en flåde i et par på den berømte Middle Fork eller Main Salmon River. Nyd Central Idaho’s udendørs eventyr, historie og natur, hvad enten du camperer under stjernerne eller opholder dig på et resort hotel.

Oplev det modsatrettede terræn i Idaho, fra Hells Canyon National område, North America’s dybeste slugt og hjem laks; til Clearwater National Forest, og to af de fineste stor dyr jagt områder i USA - Chamberlain Basin og Selway-Bitterroot vildnisset.

Deltag i den livlige festival og det vestlige Idaho Fair som afholdes i august i Boise, statens hovedstad. Det er også hjem til Center for rovfugle; baskiske Museum & Kultur Center og Boise Kunstmuseum.

Udforsk seværdigheder i den sydøstlige del af landet, herunder det massive Shoshone Falls; Shoshone indian Ice Caves, og historiske Fort Hall.

Nyd aktiviteterne omkring Sun Valley område, der tilbyder skiløb og vintersport samt en vifte af sommer aktiviteter såsom spor-ridning og mountainbike. I de nærliggende bakker lægges turister i blød i varme kilder på Warfield Hot Spring og russiske John Hot Spring.

Se Craters of the Moon National Monument & Bevar, et enorm lava område med en labyrint af tunneler og huler. Der er masser af campingpladser til rådighed i nærheden.

Kør til Saw Nationalt område, hjem til de savtakkede og White Cloud bjerge og Smokey og Boulder dale. Længere mod nord kan du følge i fodsporene efter America's berømte opdagelsesrejsende Lewis og Clark Scenic Highway.

I den nordlige del af staten, tee off på verdens eneste flydende golf bane i byen Coeur d’Alene. Besøgende kan også leje kanoer eller tage en sejltur på den idylliske sø.

Besøg Wallace District Mining Museum, der ligger øst for Coeur d’Alene. Gå under jorden med en Sierra Silver Mine Tour eller se Oasis Bordello Museum. Besøgende kan også ride op Silver Mountain på verdens længste ettrins Gondola.Idaho er en delstat i USA, som blev optaget som USA’s 43. delstat den 3. juli 1890. Idaho har ca. 1,5 mio. indbyggere og delstatens hovedstad er Boise.

Historie

Owyhee Mountains
Menneskelige beboelser, som muligvis er helt op til 14.500 år gamle, er fundet i Idaho. Udgravninger i 1959 i hulen Wilson Butte Cave tæt på Twin Falls førte til fundet af spor af menneskelig aktivitet, inkl. pilespidser, som er blandt de ældst-daterede fundne objekter i Nordamerika. Oprindelige amerikanere, som var fremherskende i området omfattede bl. a. Nez Perce mod nord og Shoshone mod syd. Området Idaho var som en del af Oregon Country krævet af både USA og Storbritannien indtil USA opnåede rettighederne i 1846. Efterfølgende blev dele af den nuværende delstat en del af territorierne Oregon, Washington og Dakota indtil Idaho-territoriet, som omfattede det meste af det nuværende Idaho, Montana og Wyoming, blev dannet i 1863. De første organiserede samfund i det nuværende Idaho blev gundlagt i 1860.

Efter en periode med prøvelser som territorium, inklusive en flytning af territoriets hovedstad fra Lewiston til Boise, fratagelsen af det store mormonske mindretals stemmeret, og et føderalt forsøg på at opdele territoriet mellem Washington-territoriet og delstaten Nevada, blev Idaho en delstat i USA i 1890. Delstatens økonomi, som primært havde været baseret på minedrift, skiftede mod landbrug og turisme. I de senere år har Idaho ændret sig fra at være et landbrugs- og turistområde til et centrum for videnskab og teknologi, der er blevet de vigtigste økonomiske sektorer, danner 25% af indkomsten og er større end landbrug, skovbrug og minedrift samlet.

Navnet Idaho
Idahos navn er sandligvis opstået som resultatet af en hoax, den såkaldte Idahoax. I de tidligere 1860’ere, da Kongressen overvejede at danne et nyt territorium i Rocky Mountains, foreslog lobbyisten George M. Willing navnet Idaho, som han påstod stammede fra Shoshone-sproget med betydningen 'solen kommer fra bjergene' eller 'bjergenes ædelsten'. Willing påstod senere, at han havde opdigtet navnet selv. [1][2] Kongressen besluttede til sidst at navngive territoriet Colorado Territory, da det blev dannet i februar 1861.

Men navnet Idaho forsvandt ikke. I samme år som Kongressen grundlagde Colorado Territory blev et amt kaldet Idaho County dannet i det østlige Washington Territory. Amtet blev opkaldt efter et dampskib kaldet Idaho, som var søsat på Columbia River i 1860. Det er uklart, hvorvidt skibet var navngivet før eller efter Willings påstand blev afsløret. Ikke desto mindre blev en del af Washington Territory, inklusive Idaho County, i 1863 til Idaho Territory.

Politik

Parlamentet i Boise- Guvernøren sidder i en fire-årig periode, og vælges ved midtvejsvalg. Den nuværende guvernør er republikaneren Clement Leroy Otter, som blev valgt i 2006. Medlemmerne af Idahos parlament vælges for en to-årig periode. Forsamlingen har været domineret af republikanerne siden slutningen af 1950’erne. Ved præsidentvalg har Idaho i moderne tid været en støtte til republikanerne. Delstaten har ikke støttet en demokrat til USA’s præsidentembede siden 1964, hvor Lyndon B. Johnson vandt staten marginalt. I 2004 vandt George W. Bush staten solidt med 68,4% af stemmerne, og vandt 43 ud af 44 amter. Kun ét amt støttede demokraternes kandidat, John Kerry. Begge Idahos senatorer i USA’s Senat og begge Idahos medlemmer af Repræsentanternes Hus i Washington D.C. er republikanere.

Geografi

Idaho grænser til delstaterne Washington, Oregon, Nevada, Utah, Montana og Wyoming. Delstatens internationale grænse mod den canadiske provins Britisk Columbia er 77 km lang.
Idaho har nogle af de mest uspolerede naturområder i USA. Det er en delstat ved Rocky Mountains med mange naturresurser og seværdige områder. Idaho har sneklædte bjergkæder, strømfald, rolige søer og stejle canyons. Snake River løber gennem Hells Canyon, som er dybere Grand Canyon. Vandfaldene Shoshone Falls falder ujævne klippepartier fra en højere højde end Niagara Falls. De vigtigste floder er Snake River, Clearwater River og Salmon River.
Idahos højeste punkt (3.862 m) er Borah Peak i bjergkæden Lost River Range og det laveste punkt ligger i Lewiston, hvor Clearwater River møder Snake River og fortsætter ind i Washington.
Det sydlige Idaho syd for Salmon River ligger i tidszonen mountain og området nord for floden ligger i tidszonen pacific. Der er én nationalpark i staten, Yellowstone National Park.

Klima

Crooked Creek
Idahos klima har stor variation. Selv om delstaten ligger ca. 500 km fra Stillehavet, mærkes den maritime påvirkning i delstaten, især om vinteren, hvor skydække, fugtighed og nedbør er på sit højeste. Omvendt betyder påvirkningen også, at vintertemperaturerne er moderate i forhold til, hvad der er forventeligt for delstatens fortrinsvis højtliggende areal. Havets indvirkning på klimaet er mindst i den sydlige del af Idaho, hvor klimaet er mere kontinentalt og nedbørsmønstrene ofte er omvendte med vådere somre og mere tørre vintre og sæsonudsving i temperaturerne mere ekstreme.
Somrene i Idaho kan være hede, selv om længere perioder med temperaturer op mod 38 °C er sjældne. Temperaturerne modereres dog af den lave relative fugtighed om sommeren og af kølige aftener, eftersom de største døgnudsving i temperaturer ofte indtræffer om sommeren. Vintrene kan være kolde, men længere perioder med ekstremt koldt vejr er sjældne.

Større byer: Boise (hovedstad), Nampa, Idaho Falls, Pocatello, Meridian

Økonomi

Idahos bruttodelstatsprodukt var i 2004 43,6 mia. USA, og den gennemsnitlige indkomst per indbygger 26.881 USD.
Idaho er en vigtig landbrugsstat, som producerer næsten en tredjedel af de dyrkede kartofler i USA. Andre væsentlige landbrugsprodukter er bønner, linser, sukkerroer, kvæg, mælkeprodukter, hvede og byg.
Væsentlige industrier i Idaho er fødevareforarbejdning, trævarer, maskiner, kemiske produkter, papirprodukter, elektonikfremstilling, sølv og anden minedrift samt turisme.
I dag er den største økonomiske sektor i Idaho videnskab og teknologi, som står for 25% af delstatens indtjening og 75% af dens eksport. Idahos industrielle økonomi er voksende med high-tech firmaer i front.
Siden 1970’erne har Boise udviklet sig til et centrum for fremstilling af halvledere. Byen er nu hjemsted for firmaet Micron Technology Inc., som er den eneste producent af DRAM-hukommelseschips i USA. Hewlett-Packard har haft en fabrik i Boise siden 1970’erne, der fremstiller laserprintere, og Dell har et større callcenter i Twin Falls.

Demografi

Befolkningskoncentrationen i Idaho
I 2007 havde Idaho en befolkning på 1.499.402, hvilket var en stigning på 15,8% siden 2000 og en stigning på 48,93% siden 1990. Dette gør Idaho til den befolkningsmæssigt sjettehurtigst voksende delstat i USA efter Arizona, Nevada, Florida, Georgia og Utah. Fra 2004 til 2005 var Idaho den tredjehurtigst voksende delstat, kun overgået af Nevada og Arizona.
Især byen Nampa, delstatens andenstørste by, har oplevet særlig hurtig vækst i de senere år. Byens befolkning voksede mellem 2000 og 2003 med 22,1% til et indbyggertal på 65.000.
De største ophav i staten er tysk-amerikanere (18,9%), engelsk-amerikanere (18,1%), irsk-amerikanere (10%), norsk-amerikanere (8,4%) og svensk-amerikanere (3,5%).

Religion

I 2001 blev de religiøse tilhørsforhold i Idaho opgjort til:
Kristne – 79%, Protestanter – 50%, Baptister – 10%, Metodister – 10%, Lutheranere – 3%, Presbyterianere – 3%, Katolikker – 15%, Mormoner (Mormon) – 14%, Andre religioner – Som mange andre vestlige delstater i USA er procentandelen af befolkningen i Idaho, som ikke bekender sig til nogen religion, højere end det nationale gennemsnit


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk