Illinois - Introduktion

llinois (VIDEO) er den 24. største stat i USA. Samme størrelse som England og Wales og omgivet på tre sider af vand. Et besøg her giver en mulighed for at udforske den amerikanske midte, dens småbyer, shoppingcentes, nationalparker, vingårde og legendariske Route 66. Statens nyeste store seværdighed Abraham Lincoln Presidential Library & Museum.

Chicago, en af USA's store byer, beliggende på smukke Lake Michigan, kan prale med 29 miles af lakefront, herunder cykel stier og sandstrande. På 24. frodige acres i hjertet af byen, ligger den storslåede Millennium Park, et center for verdensklasse kunst, musik, arkitektur og landskab design. Lær om interaktive offentlige kunst og skøjter, al Fresco spisestue og gratis klassisk musik. Midt i parken er Frank Gehrydesigned Jay Pritzker Pavilion og 110-ton elliptiske skulptur designet af den berømte britiske kunstner Anish Kapoor.

For arkitektur buffs, har Chicago og Illinois meget at tilbyde. Byen har tre af verdens højeste skyskrabere, mens nærliggende Oak Park prale med den største koncentration af Frank Lloyd Wright konstruerede bygninger. For kunder, er Magnificent Mile foret med varehuse og butikker. For dem, der gerne udforske efter mørkets frembrud, er der mange jazz og blues klubber, symfonier, rock-koncerter og teater.

I vestlige Illinois, Taber ahorn træerne hurtigt bladene, men har nogle af de bedste appelsiner og gule farvestoffer set til dato. Southern Illinois har noget af det smukkest farvet løv i staten med strålende nuancer af "Crimson og orange".

Deltag i en amerikansk fodboldkamp. Chicago Bears spiller fra september til december på Soldier Field.

Deltag i en baseball spil. Baseball hold, Chicago Cubs og Chicago White Sox, spiller i sommermånederne på Wrigley Field og US Cellular Field.

Nyd den hurtige indsats, når Chicago Bulls tage til basketball kampe fra januar til april i Forenede Center, som også er hjem til ishockey hold, Chicago Blackhawks.

Tee off på en af de mange golfbaner. Illinois har det højeste antal af offentlige og mesterskabs golfbaner i USA, og der er omkring 700 af disse, 200, som kan findes i umiddelbar ChicagoLand-området.

Nyd musikken ved den årlige Chicago Blues Festival som afholdes i juni. Internationale, nationale og lokale kunstnere udfører på over fem faser på den største gratis blues festival i verden.

Gennemse mere end 2000 udstillingsgenstande på The Museum of Science & Industry i Chicago. Besøg Field Museum of Natural History, der spænder over udviklingen af universet fra 4.5 milliarder år siden til i dag, og John G Shedd Aquarium og Oceanarium, og Adler Planetarium, med Sky Dome.

Find Chicago's mange udendørs skulpturer af kunstnere som Picasso, Miro, Moore, Chagall og Calder. Tour de Art Institute of Chicago, en af verdens førende kunstmuseer, og smag på kunsten lige fra Monet til Warhol og franske impressionister.

Tag med en af de 12 Ruchebaner på Six Flags Great America Forlystelsespark i Chicago eller køl af i Six Flags Hurricane Harbor.Illinois er en amerikansk delstat. Statens hovedstad hedder Springfield, men Chicago er den største by. Indbyggertallet var i 2006 på 12,8 millioner. Illinois blev optaget som USA’s 21. delstat den 3. december 1818. Statens kælenavn er Land of Lincoln efter Abraham Lincoln, der boede i staten, da han blev valgt som USA’s præsident, men den eneste præsident, der er født i Illinois, er Ronald Reagan.

Historie

Den præ-columbianske civilisation cahokia boede oprindeligt i området, men forsvandt af uvisse årsager i det 15. århundrede. Den næste magt i regionen var civilisationen Illiniwek-konføderationen, en politisk alliance mellem diverse stammer. Der var ca. 25.000 indianere i Illinois i 1700, men systematiske angreb og folkedrab, begået af Irokeserføderationen, reducerede dette tal med 90%.

De franske opdagelsesrejsende Jacques Marquette og Louis Joliet udforskede Illinois-floden i 1673. Som et resultat af deres rejse blev Illinois en del af del franske imperium indtil 1763, hvor det overgik til Storbritannien. Mindre franske bosættelser fortsatte, et mindre antal britiske soldater blev udsendt hertil, men der var ikke nogen britiske eller amerikanske bosættere.
Området blev overgivet af Virginia til det nye USA i 1783 og blev en del af Nordvest-territoriet. Illinois-territoriet blev dannet i 1809 med hovedstaden i Kaskasia. I 1838 blev Illinois USA’s 21. delstat, og bosættere ankom fra Kentucky. Hovedstaden blev i 1819 flyttet til byen Vandalia og i 1837 blev Springfield statens hovedstad.

Chicago fik en stadig mere fremtrædende postition som havneby ved Great Lakes og et centrum for jernbanelinjer. I 1857 var Chicago blevet Illinois’ travleste by. Under den amerikanske borgerkrig deltog over 250.000 mænd fra Illinois i unionshæren. Under krigen stillede Illinois med 150 infanteriregimenter, 17 kavaleriregimenter og 2 lette artilleriregimenter. Illinois kom ind i det 20. århundrede som én af de vigtigste delstater i USA med et befolkningstal på næsten 5 millioner. Ved slutningen af århundredet var indbyggertallet steget til 12,4 mio. Olieindustrien boomede efter en strejke i 1937, og i 1939 var delstaten blevet den fjerdestørste olieproducent i USA.

Politik

Illinois’ parlament i Springfield Guvernøren i Illinois er demokraten Rod Blagojevich. Han blev valgt i 2002 og genvalgt i 2006. I 2004 blev demokraten Barack Obama valgt som den ene af Illinois’ to senatorer. Den anden hedder Richard 'Dick' Durbin og er lige som Obama demokrat. Illinois har, qua sin størrelse, 19 medlemmer af Repræsentanternes Hus, 10 demokrater og ni republikanere, blandt de mest kendte og indflydelsesrige er den forhenværende formand for Repræsentanternes Hus, Speaker Dennis Hastert, formanden for udenrigsudvalget kongresmedlem Henry Hyde og den demokratiske chefvalgkampschef Rahm Emanuel, en tidligere Clinton-rådgiver som karakteren Josh Lyman fra tv-serien The West Wing (Præsidentens mænd) er modeleret efter. Den lovgivende forsamling er opdelt i 2 kamre, i et Repræsentanternes Hus med 118 medlemmer og et Senat med 59 medlemmer.

Illinois er nu en demokratisk stat, en såkaldt blå stat, der ved præsidentvalget i 2004 blev vundet af John Kerry med mere end 10% stemmeovervægt. Historisk set har Illinois traditionelt været en kampplads mellem demokraterne og republikanerne. I den senere tid har delstaten stemt stadig mere demokratisk ved lokal- og delstatsvalg og endnu mere ved nationale valg, således at Illinois nu er den mest demokratisk-orienterede delstat i Midtvesten. Dette skyldes især Chicago, som er altovervejende orienteret mod det Demokratiske Parti, men udenfor Chicago er der større konkurrence mellem de to store partier, og i det landlige nordlige og centrale Illinois står republikanerne stærkest. Demokraterne er til gengæld stærkest i det sydlige af staten og generelt i byområderne.

Geografi

Buckingham Fountain i Chicago
Illinois’ nordøstlige grænse udgøres af Lake Michigan. Mod øst grænser Illinois til Indiana, mod nord til Wisconsin, mod vest til Missouri og Iowa langs Mississippi-floden og mod syd til Kentucky langs Ohiofloden.Illinois har også en grænse til Michigan, men denne grænse ligger i Lake Michigan.
Illinois er opdelt i tre distinkte dele. Området omkring Chicago ligger ved Michigansøen, og er tæt befolket. Området er også stærkt industrialiseret.
Den centrale del af staten består af flad prærie, og er tyndere befolket. Hovederhvervet i denne del af staten er landbrug. Hovedstaden Springfield ligger i det centrale Illinois.
Den sydlige del af Illinois ligger i mødepunktet mellem floderne Mississippi og Ohio. Denne del af staten kaldes Little Egypt. Her er landskabet mere varieret, og klimaet varmere. Tidligere var dette bomuldsland, i nyere tid udvindes råolie og kul.

Klima

På grund af delstatens længde på ca. 640 km og beliggenhed midt i kontinentet har Illinois et varierende klima. Det meste af delstaten har et fugtigt fastlandsklima med hede og fugtige somre og kølige til kolde vintre. Den sydligste del af staten grænser til et subtropisk klima med mere moderate vintre. Den gennemsnitlige nærbørsmængde i Illinois varierer fra 1.220 mm i syd til 890 mm i den nordlige del. Det normale årlige snefald i Chicago er 96 cm, mens den sydlige del af staten kun får mindre end 35 cm. [6] Den højeste temperatur, der er målt var 47°C i 1954, og den koldeste -38°C i 1999.
Illinois har ca. 50 dage om året med tordenvejr, hvilket er noget over gennemsnittet i USA. Illinois er udsat for ca. 35 tornadoer årligt. [8] Den tornado, der har krævet flest dødsofre i USA, ramte Illinois og 2 andre delstater i 1925 og dræbte 695 personer, heraf 613 i Illinois.

Største byer

Chicago er den største by i delstaten og den tredjestørste by i USA. USA’s folketællingskontor har udover Chicago registreret 6 byer med over 100.000 indbyggere i Illinois. Ifølge estimater fra 2004 er disse: Aurora, en forstad til Chicago, som med sit indbyggertal på 168.181 i 2002 tangerede Rockford og er nu den andenstørste by. Med 152.916 indbyggere er Rockford ikke alene den tredjestørste by, men også den største by, der ikke er beliggende i Stor-Chicago-området. Naperville, en anden Chicago-forstad, er den fjerdestørste by med en befolkning på 141.579. Joliet, en by sydvest for Chicago, er nummer fem med 136.208. Illinois’ hovedstad, Springfield, er den sjettestørste med 115.668. Den sidste by over 100.000 indbyggere er Peoria, som for årtier siden var den andenstørste i delstaten, dens indbyggertal var 112.685 i 2005.

Økonomi

I 2004 var Illinois’ bruttodelstatsprodukt næsten 522 mia. USD, det femtehøjeste i USA. I 2004 var den gennemsnitlige indkomst 34.721 USD.
Illionis’ delstatsindkomstskat udgør 3% af den personlige indkomst, og der er to momssatser, 6,25% og 1%.
Illinois’ landbrugsprodukter omfatter majs, sojabønner, svin, mælkeprodukter og hvede. Delstaten er typisk den delstat, der producerer flest sojabønner, og har den andenstørste produktion af majs.
Industriprodukterne er bl.a. maskiner, fødevareforarbejdning, elektrisk udstyr, kemiske produkter, metalprodukter, transportudstyr, råolie og kul.
Illinois er en nettoimportør af energibrændstoffer selv om der er store kulresurser og en mindre produktion af olie i delstaten. Illinois er den femtestørste fremstiller af elektricitet og den syvendestørste forbruger af strøm i USA.

Demografi

Befolkningskoncentrationen i Illinois Religiøse tilhørsforhold: Kristne 80%, Protestanter 49%, Baptister 12%, Lutheranere 7%, Metodister 7%, Presbyterianere 3%, Andre protestanter 20%, Katolikker 30%, Andre kristne 1%, Andre religioner 4%, Ikke-religiøse 16%
I 2006 havde Illinois en anslået befolkning på 12.831.970, hvilket var en stigning på 3,3% siden 2000. I 2004 var 13,3% af befolkningen født i udlandet.
I den nordlige del af staten ligger Chicago, USA’s tredjestørste by. I 2000 boede 23,3% af Illinois’ befolkning i Chicago by, 43,3% in Cook County og 65,6% i amterne, der udgør Stor-Chicago. Resten af befolkningen bor i mindre byer og på landet.
De fem største ophavsgrupper i Illinois er: Tysk-amerikanere (19,6%), afro-amerikanere (15,1%), irsk-amerikanere (12,2%), mexicansk-amerikanere (9,2%) og polsk-amerikanere (7,5%). Næsten en tredjedel af de hvide indbyggere har er i en eller grad af tysk oprindelse. Der er betydelige sorte befolkningsgrupper i Chicago, East St. Louis og i den sydlige del af staten. Folk med amerikansk og britisk oprindelse findes især i den sydøstlige del, og Chicago har den største andel af folk med irsk, mexicansk og polsk baggrund.

Religion

Protestanter er den største religiøse gruppe i Illinois, men delstaten er ikke lige så protestantisk som nabostaterne. Katolikker, der er koncentreret i Chicago, udgør ca. 30% af befolkningen. Chicago og dens forstæder er hjemsted for store grupper af hinduer, jøder, muslimer og sikher.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk