Minnesota - Introduktion

Der er en masse at lære om Minnesota (VIDEO). Her finder du masser af fakta, tal og oplysende dele om statens historie, geografi og klima. Alt fra de forhistoriske helleristninger fundet hele staten til 7.326
kvadrat miles vand findes inden for landets grænser.  Navnet 'Minnesota' kommer fra Dakota indiske ord betyder 'himmel-blå vand.' Det store antal søer og floder i hele staten er en vigtig del af Minnesota unikke identitet. En af Minnesota’s kælenavne er 'delstaten med 10.000 søer', men det virkelig er tættere på 11.842 søer. Staten ligger på kysten af Lake Superior, som er den største af De Store Søers. Minnesota er også udgangspunktet for verdens tredjestørste flod, Mississippi.

Minnesota er en stat fuld af indtagende særheder. Her kan du fordybe dig i seværdigheder og begivenheder, der får dig til at overveje spørgsmålet, 'Hvad har de puttet i drikkevandet?' Se verdens største Snemand. Besøg Museum of Doubeful Medic Equitment. Tag en pilgrimsrejse for at se skulpturer af skønhed dronninger lavet af smør. Der er ikke noget som følelsen af frihed ved at rejse på de mange åbne landeveje. Fra forrevne kyster, til blomstrende bakketoppe, se rullende landbrugsjord! Staten Minnesota er en glimrende palet af vildmark grønne områder, vandveje blues, sprød efteråret guld og glødende ”Northern Lights”.

Shop i Mall of America (website: www.mallofamerica.com), det største underholdning og detail-kompleks i USA og stadig voksende. Seværdigheder i Mall omfatte Camp Snoopy (den største indendørs temapark i USA), LEGO Fantasi Center og Underwater Adventures, et 5.4 millioner liter (1.2 millioner gallon) akvarium. Spil på Spirit Mountain (website: www.spiritmt.com), en året rundt ferie og udendørs fritids center tæt på Duluth.

Rejs langs den spektakulære North Shore Drive (website: www.lakesuperiordrive.com) (US Highway 61) følg nordkysten af Lake Superior til 240km (150 miles) fra Duluth til den canadiske grænse. Det blev udpeget en ’All American Road’ for sin enestående, sceniske skønhed.

Overnat på en af de største udvej områder som byerne Bemidji, Brainerd, Detroit Lakes, Grand Rapids og Lake Mille Lacs område.

Besøg et Broadway show. Twin Cities tilbyder flere teatre end nogen anden amerikanske byområde uden for New York City, med mere end 100 teater selskaber. Broadway shows og teater-arrangementer er udført på den restaurerede Historisk Orpheum Teater, historisk stat Teater og den historiske Pantages Teater i Hennepin Theater District (website: www.hennepintheaterdistrict.org) i downtown Minneapolis.

Kano på Boundary Waters Canoe Area Flyvende farmor (website: www.bwcaw.org) i Superior Natural Forest.

Nyd vintersport i overflod på grund af statens strategiske nordlige beliggenhed. Skiløb, skøjteløb, sledding, is-fiskeri, Hundeslædekørsel og snowmobiling er alle tilgængelige.
Minnesota, USA’s 32. stat, ligger i det nordligste USA, og grænser til Canada og delstaterne Wisconsin, Iowa, South Dakota og North Dakota. Statens hovedstad er Saint Paul, mens Minneapolis er statens største by. Minnesota blev optaget som en delstat i USA den 11. maj 1858.

Historie

Navnet Minnesota stammer fra siuox og betyder 'uklart vand'. Området som i dag udgør Minnesota var oprindelig befolket af sioux- og chippewa-indianere. De første europæere man med sikkerhed kender til var i området var franske pelsjægere og missionærer, som kom dertil i 1600-tallet. At de navngav området Minnesota antyder, at det på det tidspunkt var domineret af en siouxtalende urbefolkning. Ved slaget ved Kathio i 1750 besejrerede chippewaindianerne siouxindianerne og erobrede området. Fra 1753 blev Minnesotas østlige del øst for Mississippi-floden styret af Storbritannien og blev i 1783 en del af USA. Den vestlige del af Minnesota blev også en del af USA ved Louisiana-købet i 1803. I 1820’erne begyndte indvandringen af nybyggere fra New England og senere fra Europa, særligt Skandinavien og Tyskland. I 1849 blev Minnesota et territorium og den 11. maj 1858 en delstat i USA.

Omkring år 1900 tog industrialiseringen fart efter at store mængder jernmalm blev fundet, og en befolkningsvandring mod byerne begyndte. Landbrug var dog fortsat et dominerende erhverv. Under den store depression blev økonomien hårdt ramt, hvilket førte til lavere indtægter for bønder, afskedigelser af minearbejdere og uro på arbejdsmarkedet. Programmerne i New Deal skabte dog nogen forbedring. Efter 2. verdenskrig har industrialiseringen yderligere taget fart.

Politik

Den lovgivende forsamling i Minnesota består af et tokammersystem med et Senat og et Repræsentanternes Hus. Demokraterne har flertallet i begge kamrene i Minnesotas parlament, i Senatet har partiet 44 medlemmer mod Republikanernes 23. I Huset er magtfordelingen 85-48 i demokraternes favør. Delstatens guvernør, Tim Pawlenty, er dog republikaner - han blev valgt i 2003 og genvalgt i 2006. I Senatet i Washington D.C. har Minnesota 1 republikansk og 1 demokratisk senator, i Repræsentanternes Hus har staten 5 demokrater og 3 republikanere.
Minnesota har en i USA høj vælgerdeltagelse - ved præsidentvalget i 2004 stemte 77,2% af de stemmeberettigede

Geografi

Minnesota er USA’s næstnordligste delstat efter Alaska. Staten deler en vandgrænse på Lake Superior med Michigan og Wisconsin mod nordøst, på land grænser Minnesota til Wisconsin mod øst, til Iowa mod syd, North Dakota og South Dakota mod vest og de canadiske provinser Ontario og Manitoba mod nord. Med et areal på 225.365 km², eller ca. 2,25% af USA’s samlede areal,er Minnesota den 12. største delstat i landet, og er den andenstørste af delstaterne i Midtvesten.
Minnesota var i tidligere tider dækket af store gletsjere, som har efterladt sig mange indsøer og floder. Staten har flere store floder, som er vigtige som færdselårer. Den øvre del af floden Mississippi-floden ligger i staten, og landskabet består af bølgende sletteland, som ligger gennemsnitligt ca. 300 meter over havet. Minnesota er udpræget en landbrugsstat og har et indlandsklima med varme somre og kolde, nedbørsfattige vintre. Kulderekorden er -51ºC, målt i 1996, og varmerekorden på 45ºC blev målt 1917 og 1936. Gennemsnittet for den koldeste måned, januar, er -11,5ºC og for den varmeste, juli, 23ºC. Den gennemsnitlige nedbørsmængde er 719 mm årligt.
Statens kælenavn The Land of 10.000 Lakes, (landet med de 10.000 søer) er ingen overdrivelse, der er 11.482 søer over 10 acres i størrelse.[4] Minnesotas del af Lake Superior er den største og dybeste vandmasse i delstaten.[4] Minnesota har 6.564 naturlige vandløb, der tilsammen flyder over i alt ca. 110.000 km.[4] Mississippi-floden har sit udspring i Minnesota fra Lake Itasca og krydser grænsen til Iowa ca. 1.100 km efter.[4] Den mødes af floden undervejs af Minnesota River, St. Croix River, Chippewa River og et stort antal mindre vandløb i sydøst. Red River afvander den nordvestlige del af staten og udmunder i Hudson Bay i Canada. I alt er der ca. 10,6 mio. acres vandområder inden for Minnesotas grænser, det største areal blandt alle USA’s delstater, undtagen Alaska.
Minnesota har 87 amter og én nationalpark, Voyageurs National Park.

Større byer

Hovedstaden Saint Paul og statens største by Minneapolis ligger på hver sin side af Mississippifloden. Disse to byer danner sammen området kaldet Twin Cities. Andre større byer i staten er Duluth, St. Cloud, Mankato, Rochester og Bloomington.
Minneapolis - ca 373.000 (2003) Saint Paul - 280.000 Rochester - 93.000 Duluth - 86.000

Økonomi

Den gennemsnitlige indkomst i Minnesota var i 1999 30.743 USD og gennemsnitligt havde hver husholdning en indkomst på 48.000 USD, hvilket var den ottendehøjeste i USA. Der er imidlertid store geografiske forskelle - de laveste indkomster findes i den nordvestlige del af delstaten.
En stor del af delstatens økonomi er stadig baseret på landbruget. I den nordlige del af Minnesota findes en del mine- og trævareindustri. I området Twin Cities findes de største virksomheder, bl.a. 3M og Northwest Airlines. I byen Rochester har bl.a. IBM en stor fabrik. USA’s største indkøbscenter, Mall of America, ligger i Bloomington. Minnesota har både indkomstskat, moms og afgifter.

Demografi

Fra at have færre end 6.100 indbyggere i 1850 voksede Minnesotas befolkning til over 1,75 mio. i 1900. I 2006 havde Minnesota en anslået befolkning på 5.167.101 med en tilvækstrate, som er gennemsnitlig for USA.

Ophav

Mange af de tidlige tilflytterne kom fra Norden og staten har et stærkt nordisk islæt - det anslås, at 1,5 mio. personer i Minnesota nedstammer fra indvandrere fra Danmark, Finland, Norge og Sverige.
Mere end 75% of Minnesotas indbyggere har vesteuropæisk ophav med tysk-amerikanere som den største gruppe (37,3%), norsk-amerikanere (17%), irsk-amerikanere (12,2%) og svensk-amerikanere (10%). I 2004 var 6,1% af indbyggerne født i udlandet (gennemsnittet for hele USA var 12%).Statens befolkning har indtil for nylig været relativt homogen.

Religion

Den største del af befolkningen er katolikker og protestanter. Inden for de seneste år er andre religioner kommet til Minnesota med indvandrere.

Sport

Professionelle hold i de højeste ligaer
NFL - amerikansk fodbold: Minnesota Vikings
MLB - baseball: Minnesota Twins
NBA - basketball: Minnesota Timberwolves
NHL - ishockey: Minnesota Wild
WNBA - basketball, damer: Minnesota Lynx


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk