Mississippi - Introduktion

Mississippi (VIDEO)  kultur og arv er rigere end jorden i Mississippi Delta. Du kan se det i statens museer, historiske huse, borgerkrigs steder og lokaliteter. Du kan også se det afspejlet i påvirkningen af Mississippifloden so den udfolder sig i Civil Rights Movement og i Mississippi’s bidrag til litteratur, kunst og håndværk. Besøg Mississippi’s lokaliteter, og du lærer en større forståelse af amerikansk historie og arkitektur. Sin nationale historiske Lokaliteter omfatter Rosalie,; det gamle Mississippi State Capitol, og de Winterville Mounds, et ceremoniel site for forhistoriske indianere. En række af Mississippi landmærker, såsom Okolona Historic District, er på det nationale register over historiske steder. Den kulturelle, kunstneriske og historiske arv i Mississippi strækker sig langt ud over de grænserne for Magnolia staten. Blues har påvirket musikere som Rolling Stones, Beatles og Eric Clapton. Statens litteratur er fortsat påkrævet læsning i gymnasier og universiteter. Sin del i Civil Rights Movement har vist andre 'mindretal',
at de også fortjener lige rettigheder.

Over 400 Mississippi begivenheder finder sted hvert år, og er der venter bare på at gøre dit besøg til en sjov ferie oplevelse. De mange søer, floder, vandløb, reservoirer og over 100 miles kyststrækning tillader masser af mulighed for at bruge tid på fiskeri, svømning, sejlsport, sejlads, kano eller waterskiing. Mississippi udendørs tilbyder mere end 2 millioner acres af offentlige jagt og fiskeri som giver adgang til tusindvis af hektar af private reservater over hele staten.

Undersøge Tupelo Buffalo Park, som byder på en flok bøfler, der kan ses fra om bord på Monster Bison Bus.

Besøg Korinth borgerkrig Center (website: www.nps.gov / shil / historyculture / corinth.htm). Beskriver Chronicles slaget ved Korinth og dens betydning i borgerkrig historie.

Besøg Oxford, den maleriske by fanget for evigt i skrifter af William Faulkner. Rowan Oak, Faulkner’s hus, kan besøges i dag og er stadig meget, som det litterære gigant forlod det, med beskrivelse af hans roman, En fabel, om hans undersøgelse væg.

Udforsk Vicksburg National Military Park (website: www.nps.gov / Vick), hvor nogle af de blodigste slag af borgerkrigen fandt sted. Her, den 4. juli 1863, Unionens sejr hjalp Yankees få kontrol af Mississippi-floden. ”Live-demonstrationer giver hver sommer et fascinerende indblik i denne dramatiske periode.

Opdag Natchez (website: www.visitnatchez.com), det ældste civilisation på Mississippi River, det var sparet store ødelæggelser i borgerkrigen. I dag, giver mere end 500 historiske bygninger og antebellum mansions stadig et vidunderlig glimt af før krigens liv i det dybe syd. Ophold dig i et historisk bed & breakfast, undersøg derefter Natchez-under-the-Hill, med sine forretninger og berømte dockside spil.

Gør Natchez dit udgangspunkt for Deep South Antikke & Wine Trail (website: www.deepsouthantiqueandwinetrail.com), som er en co-operative mellem staterne Mississippi og Louisiana og dækker 322km (200 miles) og seks amter, med over 100 antikke butikker på vej.

AfSlut med et Mississippi riverboat krydstogt(website: www.mississippirivercruises.com) tag et krydstogt ned af Ole Man River. Padle-hjulet dampskibe tage rejsende på en historisk tur ned af Mississippi-floden gennem Old South.

Nyd den berømte All American Rose Garden i Hattiesburg (website: www.hattiesburg.org), som indeholder 740 patenteret buske.
Mississippi er en amerikansk delstat og opkaldt efter Mississippi-floden, hvor de berømte floddampere sejlede, som Mark Twain skildrede i nogle af sine fortællinger. Statens største by og hovedstad er Jackson. I 2006 havde staten 2,9 millioner indbyggere. Staten har været arnested for blues, især for den stilart, der kaldes delta blues. Mississippi blev optaget som USA’s 20. stat den 10. december 1817.

Historie

Oprindelige amerikanere, der beboede området før europæernes ankomst var bl.a. stammerne chickasaw og choctaw. Andre stammer, der boede i Mississippi-området, og hvis navn lokale byer er opkaldt efter, er bl.a. natchez, yazoo og biloxi. De første europæere, der udforskede området, var Hernando de Sotos ekspedition, som passerede i 1540. Den første europæiske bosættelse, Ocean Springs, blev grundlagt i 1699, og i 1716 blev byen Natchez grundlagt ved Mississippi-floden som Fort Rosalie, og byen blev den dominerende by og handelspost i området. Mississippi-territoriet blev grundlagt den 7. april 1798 af landområder afgivet af Georgia og South Carolina, og senere blev territoriet udvidet af to omgange, da områder, som både USA og Spanien gjorde krav på, blev tilføjet. Land blev købt af indianerstammer fra 1800 til ca. 1830. Mississippi blev den 10. december 1817 den 20. delstat i USA.

Bomuldsproduktionen gjorde mange plantageejere i området rige på grund af jordens frugtbarhed og bomuldens høje pris på verdensmarkedet. Forskelle i rigdom og nødvendigheden af at have store grupper af slaver for at opretholde rigdommen spillede en stor rolle i delstatens politik og i støtten til bruddet med nordstaterne. Mississippi blev den 9. januar 1861 den anden delstat, der brød ud af Unionen som en delstat i Amerikas Konfødererede Stater, som blev besejret under den amerikanske borgerkrig. Mississippi genindtrådte i Unionen den 23. februar 1870. En række restriktive raceadskillelseslove, der gennemførtes i første halvdel af det 20. århundrede resulterede i at næsten en halv million personer, tre fjerdedele af dem sorte, emigrerede i 1940’erne.

Samtidig blev Mississippi dog arnestedet for amerikanske musiktraditioner, gospel, country, jazz, blues og rock and roll blev opfundet, udbredt eller var stærkt inspireret af musikere fra delstaten. Mississippi blev også kendt for dets forfattere i begyndelsen af det 20. århundrede, især William Faulkner og Tennessee Williams. Mississippi var et fokus for USA’s borgerrettighedsbevægelse. Grundet mange hvide politikeres handlinger og holdninger, lokalt engagement i bevægelsen White Citizens’ Council og Ku Klux Klans voldelige taktik fik Mississippi i 1960’erne et ry som en reaktionær stat. Staten var den sidste til at ophævede forbudstiden i 1966 og i 1995 vedtog staten symbolsk den 13. tilføjelse til USA’s grundlov, som afskaffer slaveriet (der er stadig andre delstater, der endnu ikke har ratificeret tilføjelsen). Tilføjelsen var dog i praksis gældende i Mississippi længe før ratifikationen dér. Den 17. august 1969 ramte orkanen Camille Mississippis kyst, hvilket førte til tabet af 248 menneskeliv og skader for 1,5 mia. USD. Den 29. august 2005 medførte Orkanen Katrina endnu større ødelæggelse hele vejen langs kysten fra Louisiana til Alabama.

Politik

Mississippi støttede som det meste af syden i USA længe det Demokratiske Parti. Nederlaget i den amerikanske borgerkrig til nordstaterne, der blev ledet af republikaneren Abraham Lincoln, og genopbygningspolitikken, som indbefattede føderalt udpegede republikanske guvernører, førte til en betydelig modstand blandt hvide i syd mod det Republikanske Parti. Efter at føderale tropper blev trukket ud af syden i 1877 overtog demokraterne magten over delstaten, bl.a. ved at forhindre sortes valgdeltagelse. Mississippi var den første delstat, der vedtog en lov, der skulle forhindre de sortes påvirkning af valgene, men loven blev erklæret i modstrid med forfatningen i 1890. Efterfølgende blev kopskat og læsetest indført for at begrænse vælgerskaren, hvilket førte til, at de fleste afro-amerikanere i 1900 var afskåret fra at kunne afgive deres stemme. Først i 1966 fik alle garanteret deres ret til at stemme.

I 116 år fra 1876 til 1992 valgte borgerne i Mississippi kun guvernører fra demokraterne, og samtidig dominerede samme parti andre politisk valgte poster. I 1960’erne begyndte republikanerne dog at øge tilslutningen, og partiet har vundet alle valg til de føderale forsamlinger siden 1980. Hvad angår sociale spørgsmål er Mississippi en af de mere konservative stater i USA, og religion spiller ofte en stor rolle i borgernes politiske holdninger. Delstaten har en streng alkoholpolitik, og i mange amter kan der ikke købes alkohol. I 2004 forbød statens vælgere endvidere homoseksuelle ægteskaber med 86% af stemmerne. Samtidig er Mississippi dog den delstat i USA, der har den største andel af afro-amerikanere på valgte poster, og delstaten er en af de 12 delstater, der har legaliseret besiddelsen af marijuana. Delstatens guvernør er republikaneren Haley Barbour, på det føderale niveau er Mississippis 2 senatorer republikanere, og de 4 repræsentanter i Repræsentanternes Hus er 2 demokrater og 2 republikanere.

Geografi

Mississippi grænser mod nord til Tennessee, mod øst til Alabama, mod syd til Louisiana og den Mexicanske Golf, og mod vest til Louisiana og Arkansas (på den anden side af Mississippi-floden).
Større floder er bl.a. Mississippi-floden, Big Black River, Pearl River, Yazoo floden, Pascagoula River og Tombigbee River.
Det højeste punkt i Mississippi, som er en forløber til Cumberland Mountains er Woodall Mountain, som er 204 m højt. Det laveste punkt på 0 m findes ved den Mexicanske Golf. Gennemsnitligt har delstaten en højde på 91 m over havet.
Det meste af Mississippi er en del af kyststeppen East Gulf Coastal Plain, og resten af staten er en del af steppen Mississippi Alluvial Plain. Kyststeppen består generelt af lave bakker. Gulbrunt löss-jord findes mod vest og en frugtbart region med sort jord, Black Belt, findes mod nordøst.
Steppen Mississippi Alluvial Plain, som også kaldes for Mississippi Delta, er snæver mod syd og bliver bredere nord for Vicksburg. Denne region har frugtbare jordforhold, delvis dannet af silt fra Mississippi-floden.
I Mississippi findes bl.a. Natchez Trace.

Klima

Mississippi har et varmt og fugtigt subtropisk klima med lange somre og korte, milde vintre. De gennemsnitlige temperaturer rangerer fra 28° C i juli og omkring 9° C i januar. Temperaturen varierer ikke meget i delstaten om sommeren, men om vinteren er regionen omkring Mississippi Sound betydeligt varmere end det meste af resten af staten. Den koldeste temperatur, der er målt i Mississippi var -28,3 °C i 1966 og den varmeste var 46,1 °C i 1930. Den årlige nedbør øger generelt fra nord mod syd. Clarksdale i den nordvestlige del modtager omkring 1.270 mm nedbør om året, mens Biloxi i syd får ca. 1.550 mm. Der falder små snemængder i den nordlige og centrale del, mens sne i den sydlige del er uhørt.
Mod slutningen af sommerperioden og om efteråret er især den sydlige del af staten påvirket af orkaner, som bevæger sig nord fra den Mexicanske Golf, og som kan være ganske ødelæggende for kystsamfundene. Tordenvejr er normalt i Mississippi, især i syd. Gennemsnitligt har staten 27 tornadoer om året, og den nordlige del er mere sårbar tidligt på året, mens den sydlige del er mest sårbar senere på året.

Økologi

Det meste af Mississippi er dækket af skov, og halvdelen af arealet dækkes af vilde træer, mest fyrretræer, men en lang række andre træer findes i delstaten, bl.a. elm, hickory, eg, pecan, ambratræ og tupelo. Tømmer er en udbredt industri i Mississippi.

Større byer
Anslået befolkningstal (2005): Jackson (177.977) Gulfport (72.464) Biloxi (50.209) Hattiesburg (47.176) Meridian (39.968)

Økonomi

Bureau of Economic Analysis har anslået, at Mississippis bruttodelstatsprodukt i 2003 var 72 mia. USD. Den gennemsnitlige indkomst var i 2005 33.569 USD, den laveste blandt alle USA’s delstater, men omkostningerne ved at leve i Mississippi er dog samtidig også blandt de laveste i USA.
Mississippis rangering som én af de fattigste stater i USA kan spores tilbage til den amerikanske borgerkrig. Før krigen var delstaten den femterigeste i USA. [2] Dengang taltes slaver med som ejendom og i Mississippi var halvdelen af befolkningen slaver, i ikke-slavestater derimod blev menneskelig kapital ikke medregnet i beregningen af rigdom. Opgørelserne fra dengang kan dog ikke direkte sammenlignes med nutidens rangordning efter BNP, som kun inkluderer indkomst og ikke rigdom. Plantageejere, som overlevede krigen gik nærmest fallit efter slavernes frigørelse, og Unionens tropper havde samtidig tilføjet staten ødelæggelser.
En beslutning fra 1990 om at legalisere kasinospil langs Mississippi-floden og Golfkysten har ført til økonomiske gevinster for delstaten. Det anslås dog, at skatteindtægter på ca. en halv mio. USD om dagen blev tabt efter Orkanen Katrinas ødelæggelse af en række kasinoer langs kysten i august 2005. Før orkanen var Mississippi blandt de største spillestater i USA efter Nevada og New Jersey
Mississippi har en indkomstskat på mellem 3 til 5% og momssatsen er 7%.

Demografi

I 2005 havde Mississippi et anslået befolkningstal på 2.921.088, hvilket var en stigning på 2,7% siden 2000. Mississippi har den højeste andel af sorte i nogen delstat i USA, p.t. udgør gruppen 37% af befolkningen.
Indtil ca. 1940 udgjorde afro-amerikanere flertallet af befolkningen i Mississippi. På grund af en stor udvandring mod staterne i nord faldt andelen af sorte, men tallet er for nylig begyndt at stige, primært grundet højere fødselstal end for gennemsnittet af indbyggerne i delstaten. I mange af Mississippis skoledistrikter er et flertal af eleverne sorte. Personer med afro-amerikansk baggrund er i flertal i det nordvestlige Yazoo-delta samt i de sydvestlige og centrale dele af staten.
Mississippis hvide befolkning er primært af nordeuropæisk afstamning, og disse oplyste deres baggrund i 2000 som værende: Amerikanere (14,2%), irsk-amerikanere (6,9%), engelsk-amerikanere (6,1%), tysk-amerikanere (4,5%) og italiensk-amerikanere (1,4%).


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk