Montana - Introduktion

Montana (VIDEO) er et sjælden og særligt sted. Big Sky, åbne arealer, majestætiske bjerge og venlige mennesker arbejder sammen på at gøre Montana til 'Treasure state'. Der er tonsvis af steder og seværdigheder du ønsker at besøge, såsom gletsjeren og Yellowstone National Parks, mange
stoppesteder langs Lewis & Clark Trail, vildmark områder, historiske byer og meget mere. Montana’s historie er præget af begivenheder, der har formet ”The West”. Opkaldt efter bjergene, som flder den centrale og østlige del, er Montana landets fjerde-største stat. Det dækker 38 millioner hektar (94 mio acres), der blev formet af massive gletsjere, reaktionsvarme, smeltet lava og de indre farvande. I dag er næsten en fjerdedel af Montana nationale skov eller offentlige arealer, med næsten to millioner hektar
(fem millioner acres) beskyttet som vildmarks områder. Staten giver også adgang til Yellowstone National Park. Elge, hjorte, antilope, ulve og bjørne er blot nogle få af de 500 arter af vilde dyr, der kan ses i Montana.

Vandre, cykel, ride, styre en båd eller køre gennem alpine landskaber i Waterton-Glacier Peace Park, hjemsted for mange truede bjørne, store horn får, bjerg geder, elg og grå ulve. Den 84km (52 miles) vejstrækning er en af USA’s mest naturskønne drev.

Se gejsere, boblende mudder pøle, varme kilder i Yellowstone National Park (website: www.nps.gov / hyl), den ældste nationalpark i verden, der går helt tilbage til 1872. Den deles også med Idaho og Wyoming. Yellowstone er også hjemsted for et rigt dyreliv og hjemstedet for verdenskendte Old Faithful.

Besøg Montana Museum for Rockies (website: www.museumoftherockies.org) og send børn op til en uge-lange lejr for at lære om Paleontology og gå på en Rock dinosaur grave.

Besøg Virginia City og oplev et levende museum!

Deltag i kano klasser og andre udendørs aktiviteter, der udbydes af Montana State University i Billings, Montana’s største by. Store muligheder i regionen for fiskeri, vandreture og vestlige eventyr, sådan som gæst ranches og kvæg-drev. Catch the Big SkyFest varm luft ballon festival i slutningen af juli / begyndelsen af august.

Besøg Little Bighorn Battlefield National Monument, en time sydøst for Billings og stedet for general George Armstrong Custer’s sidste modstand imod Sioux og Cheyenne krigere den 25. juni 1876. En tur tager besøgende gennem kampen bevægelser fra begge sider og besøgscenter skæmvåben bruges i kampen.

Kør rundt i Helena, hovedstaten, med sin fine 19. århundredes arkitektur, museer og gotisk stil St. Helena Cathedral (website: www.sthelenas.org), inspireret af katedralen i Köln, Tyskland.

Følg Lewis og Clark’s historiske ekspeditionen (website: http://lewisandclark.state.mt.us) i begyndelsen af 1800-tallet, som har åbnet for velstand i den vestlige del af USA.
Montana er en delstat i den nordvestlige del af USA. Den grænser mod North Dakota i øst, South Dakota i sydøst, Wyoming i syd, Idaho i vest og mod Canada i nord. Staten er kendt for sin smukke natur. Der bor omkring 950.000 i Montana, hvis hovedstad hedder Helena.

Historie

De første mennesker i Montana var nomadiske indianere, som ernærede sig ved jagt af bison og andre dyr samt ved høst af vilde planter. Store områder af staten blev udforsket af franske pelsjægere, og i 1850’erne opdagede Lewis og Clark ekspeditionen, at der fandtes forekomster af guld og kobber i området. Lewis og Clark var også de første til at foretage officielle optegnelser af området, de sejlede op af floderne og især Missouri-floden var af vigtig betydning for ekspeditionen. I ekspeditionens kølvand ankom indvandrere, som håbede på rigdom fra guldforekomstene. Modsætningerne mellem indianerne, som ville bevare deres områder, og myndighederne i Washington førte til blodige sammenstød. Mest kendt er slaget ved Little Bighorn i 1876, hvor George Armstrong Custers kavaleridivision blev udslettet.

Der ankom også pelshandlere til området. I modsætning til forholdet mellem guldjægerne og indianerne gik handelen mellem pelshandlerne og indianerne fredeligt for sig, men det medførte en kraftig nedgang i bison-bestanden. Montana blev en del af USA i 1864 og en formel delstat den 8. november 1889. Næste generation af indvandrere til Montana var bønder, som avlede kvæg på de store sletter. I slutningen af 1800-tallet blev kobber-industrien meget betydningsfuld fordi dette metal var efterspurgt under den industrielle revolution. Montana blev ramt af alvorlig tørke mellem 1917 og 1923, hvilket førte til, at ca. 65.000 flyttede væk fra delstaten og sendte økonomien ud i en økonomisk krise. Montana blev derfor ramt relativt mindre af den store depression i USA i 1930’erne, og forholdene blev noget forbedret af New Deal-programmerne. Militære flybaser ved Malmstrom og Glasgow blev bygget under 2. verdenskrig og i begyndelsen af den kolde krig, og flere våbensiloer blev også placeret i delstaten. I 1970’erne førte energikrisen til en forøgelse af Montanas kul- olie- og naturgasproduktion. Faldende energipriser og tørke i 1980’erne og 1990’erne førte igen til en nedgang i Montanas produktion.

Politik

På føderalt niveau har Montana to pladser i Senatet og en plads i Repræsentanternes Hus. Statens lovgivende forsamling består af et senat på 50 medlemmer og et hus på 100 medlemmer.
Montana regnes normalt som en ret konservativ stat med restriktioner på alkohol og en tendens til at støtte republikanske kandidater ved valg. George W. Bush vandt staten med klar margin både i 2000 og 2004. Imidlertid har demokraterne vundet en del valg i Montana. Pladsen i Repræsentanternes Hus er republikansk, men senatsdelegationen består af en demokrat og en republikaner. Den republikanske senatsplads var til valg i november 2006 og endte med en demokratisk erobring. Begge senatspladserne er dermed demokratiske fra januar 2007. Guvernøren Brian Schweitzer er også en moderat demokrat, og demokraterne har flertallet af pladserne i det lokale senat, mens huset er delt på midten mellem de to partier.

Geografi

Montana er mest kendt for sin flotte natur, og bjergkæden Rocky Mountains går igennem den vestlige del af delstaten. Høje og forholdsvis tørre sletter dominerer i det østlige Montana. En stor del af Montanas landskab er præget af tidligere gletsjere, som har dannet brede u-formede dale og ændret vandløbene. Missouri-floden har sit udspring i Montana ved Three Forks.
Montana er opdelt i 56 amter (counties).

Økonomi

Landbrugserhvervet er stort i Montana, og især er kvægdrift og kornproduktion store erhverv. Også mineindustri, skovbrug og handel er vigtige sektorer. Jagt og fiskeri er meget store erhverv i Montana og er en del af en stor turisme industri, som bringer ca. 1.8 millioner turister til staten hvert år. De to national parker Glacier og Yellowstone er også med til at trække mange mennesker til staten hvert år.

Demografi

Montana har ingen virkelig store byer, den største er Billings med ca. 90.000 indbyggere. De fleste byer af en vis størrelse ligger i bjergene i vest. Montana har en af de laveste befolkningstætheder i USA.
Befolkningstallet er 1. juli 2007 skønnet til 957.861. Over 90% af indbyggerne er hvide, mens oprindelige amerikanere udgør den største minoritetsgruppe.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk