New Hampshire - Introduktion

New Hampshire (VIDEO) har hundredvis af seværdigheder og aktiviteter, der appellerer til børn og
voksne i alle aldre. Hvad enten det er at tage dine børn til børnenes museum eller til New England’s
største skateboard park, der opleves som en forlystelsespark, tager deltage i en sportsbegivenhed,
opleve et krydstogt, er der mange muligheder for at nyde besøget. Beliggende i det nordøstlige hjørne af USA, er New Hampshire er en drøm for udendørs entusiaster. Kendt som 'Flodernes Moder”, stammer de fem store strømme i New England fra bakkerne, især 410 mil (670km) Connecticut River, som begynder i New Hampshire’s Connecticut Lakes og strømmer syd på i Connecticut.

Omgivet af Quebec, Canada, mod nord og nordvest, Maine og Atlanterhavet mod øst, Massachusetts
mod syd og Vermont mod vest, er livet i New Hampshire ligesom en permanent ferie, der tiltrækker besøgende fra de omkringliggende stater for en uge ved kysten eller en mindeværdig Mountain Trekking oplevelse. Sit højeste peak, Mount Washington, som når op på 6288 fod (1918m), har kostet mange menneskeliv i årenes løb med sin stærke vind og frostgrader, nogle af de værste der registreres i det kontinentale USA. Mount Monadnock i syd, der med sine bare rock-topmøde, sit milde vejr og 40 miles (65km) af stier er et populært alternativ og er bedømt som den anden mest klatrede bjerg i verden. Fra camping og klatring, til svømning og fiskeri, er listen af mulige aktiviteter i 'granit' langvarig. For ikke at glemme statens fængslende byer. Kulturelt rige Portsmouth er blevet fejret for sin slående kystnære skønhed, historiske bygninger og livlige centrum.

På et tidspunkt var der over 10.000 overbyggede broer i USA, og i dag er 54 af de resterende 750 er placeret i New Hampshire. Placeret over hele staten, er hver bro unik for sin by og design. På grund af deres skønhed og historien bag dem, er de beskyttet statslige love i New Hampshire.

Tag Cog Railway (website: www.thecog.com) togtur på toppen af Mount Washington for at nyde panoramaudsigt til Canada og de tre nabolande. Nyd seværdighederne og lyde af denne damp-drevet lokomotiv på verdens første bjerg jernbane, i drift siden 1869.

Besøg Weather Discovery Center (website: www.mountwashington.org) i North Conway, for at lære om Mount Washington Observatory’s centrale rolle i vejr forskning. Gennemsnittet året rundt er under frysepunktet på 3 ° C (26.5 ° F), med den højeste overflade vindhastighed på 372kph (231mph).

Hvis du føler dig eventyrlysten, klatre til toppen af Mount Washington langs Tuckerman Ravine Trail. På toppen er der et museum, informationscenter og en snack bar, hvor de besøgende kan sætte sig ned og hvile deres trætte fødder.

Vandre på Appalachian Trail eller ride på sporveje ved Cannon Mountain i Franken Park (website: www.franconianotchstatepark.com). Se den dramatiske 13km (8-mile) slugt dannet af iskold vand i istiden.

Tag ud på skiløjperne (website: www.skinh.com) på nogen af statens 19 resorts, eller nyde stierne gennem naturskønne skove.

Udnyt New Hampshire’s skattefri shopping. I North Conway, kan de fleste større Tøjmærker kan købt til en brøkdel af den normale pris på en af de mange factory outlet-butikker.

Nyd alle tænkelige udendørs aktivitet på Lake Winnipesaukee (website: www.lakewinnipesaukee.net). Den krystalklare sø, omgivet af tre bjergkæder og med over 300 øer, har en skovklædt kyststrækning og er ideel til camping, vandreture, fiskeri, sejlads og svømning.New Hampshire er en amerikansk delstat. Statens hovedstad hedder Concord, mens Manchester er den største by. Staten har 1,3 millioner indbyggere (2006). New Hampshire blev optaget som USA’s 9. delstat den 21. juni 1788.

Historie

Forskellige algonquian-stammer beboede området før europæiske bosættelser. Europæere udforskede området i 1600-1605 og bosatte sig i 1623. I 1631 omfattede området Upper Plantation det nuværende Dover, Durham og Stratham og i 1679 blev det en kongelig provins. Dette var én af de 13 oprindelige kolonier, der gjorde oprør mod briterne ved USA’s uafhængighedskrig, og på denne tid var New Hampshire en delt provins. Det økonomiske og sociale liv foregik i relation til savmøller, skibsværfter, pakhuse og bykerner. Rige købmænd byggede mægtige huse, møbleret med luksusmøbler og investerede deres kapital i handel og land. I den anden ende af den sociale rangstige udviklede der sig en permanent klasse af daglejere, søfolk, tjenere og slaver. New Hampshire var den første stat, der erklærede sin uafhængighed, men det eneste slag, der blev kæmpet i området var angrebet på Fort William and Mary den 14. december 1774 i Portsmouth, hvilket indbragte oprørerne betydelige mængder våben og krudt.

New Hampshire blev et kerneland for det demokratiske parti, og ved præsidentvalget i 1852 sendte delstaten sin borger Franklin Pierce til Det Hvide Hus som USA’s 14. præsident. Industrialiseringen tog form i kraft af et stort antal tekstilmøller, som tiltrak et stort antal indvandrere fra Quebec og Irland. De nordlige dele af staten producerede tømmer og fik turistattraktioner. Efter 1960 kollapsede tekstilindustrien, men statens økonomi vandt styrke igen som centrum for højteknologi og serviceydelser. Siden 1952 har New Hampshire fået national og international opmærksomhed for dets primærvalg, som afholdes tidligt i hvert år med præsidentvalg. Primærvalgene blev hurtigt den vigtigste test af de demokratiske og republikanske kandidater, der kæmper for nominering. New Hampshire får sammen med Iowa ca. halvdelen af mediernes opmærksomhed ved primærvalgene.

Politik

New Hampshires guvernør er demokraten John Lynch og delstaten har 2 republikanske senatorer i USA’s Senat. Parlamentet i New Hampshire har to kamre med et Repræsentanternes Hus og et Senat. Huset har hele 400 medlemmer. New Hampshire har historisk set været domineret af det republikanske parti, og delstaten anses for at være den mest konservative i det nordøstlige USA. Delstaten stemte for demokraten Bill Clinton i 1992 og 1996, men før det havde kun tre demokratiske præsidentkandidater nogensinde vundet delstaten; Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt og Lyndon B. Johnson. I det senere år delstaten dog blevet en svingstat i national politik. New Hampshire var den eneste stat, som gik fra at støtte George W. Bush ved præsidentvalget i 2000 til at støtte støtte demokraterne ved præsidentvalget i 2004, hvor 50,2% af stemmerne og dermed de fire valgmandsstemmer gik til John Kerry.

Skiftet mod demokraterne blev endnu stærkere ved midtvejsvalgene i 2006, hvor demokraterne fik begge pladser i Repræsentanternes Hus i Washington D.C., hvor demokraternes guvernør blev genvalgt med 74% af stemmerne, og hvor demokraterne opnåede flertal i begge af kamrene i parlamentet for første gang siden 1911. [1] Republikanerne har begge senatorposter, men de var ikke på valg i 2006. Før 2006 var New Hampshire den eneste delstat i New England, hvor republikanerne havde flertallet i begge kamre. New Hampshire er internationalt kendt for sine primærvalg, de første valg i præsidentvalgscyklusen hver fjerde år, som tiltrækker megen opmærksomhed. I byerne Dixville Notch og Hart’s Location stemmer de få indbyggere ved midnatstid den tirsdag, hvor primærvalget afholdes. Delstatens lovgivning giver mulighed for, at byer, hvor alle registrerede vælgere har afgivet deres stemme, kan afslutte afstemningen og offentliggøre resultatet, og derfor er disse byers resultater traditionelt de første til at fremkomme.

Geografi

New Hampshire er en del af New England-regionen. Det grænser til Quebec i Canada mod nord og nordvest, til Maine og Atlanterhavet mod øst, til Massachusetts mod syd og til Vermont mod vest. New Hampshire har den korteste havkyst blandt alle USA’s delstater, kysten er ca. 29 km lang.
Bjergkæden White Mountains går gennem den nordligt centrale del af New Hampshire, og bjerget Mount Washington er det højeste i det nordøstlige USA med sine 1.917 m. Den sydvestlige del af staten er mere flad.
Større floder er bl.a. den 177 km lange Merrimack River, som gennemskærer den nedre del af staten fra nord til syd.
Den 670 km lange Connecticut River starter ved Connecticut Lakes i New Hampshire og flyder sydover til Connecticut og danner den vestlige grænse mod Vermont.
New Hampshire er den næstmest skovdækkede delstat i USA efter Maine, regnet i procent af arealet, der er dækket af skov. Skoven er bl.a. fremkommet på grund af at mange gårde er blevet forladt i det 20. århundrede.

Større byer

Manchester Nashua Portsmouth

Økonomi

Bureau of Economic Analysis har anslået, at New Hampshires bruttodelstatsprodukt i 2003 var 49 mia. USD. Den gennemsnitlige indkomst var 37.835, den sjettehøjeste i USA, og 110% af det nationale gennemsnit på 34.495 USD. Delstatens landbrugsprodukter omfatter bl.a. mælkeprodukter, kvægavl, æbler og æg. Dens industriproduktion består bl.a. i maskiner, elektrisk udstyr, gummi og plastikprodukter samt turisme.
New Hampshire oplevede en betydlig ændring i sit økonomiske grundlag i sidste århundrede. Historisk set var økonomien baseret på traditionelle fremstillere af tekstiler, sko og mindre maskiner, der anvendte lavtlønnet arbejdskraft fra gårde og dele af Quebec. I dag er disse sektorers andel af den samlede produktion kun 2% for tekstiler, 2% for lædervarer og 9% for maskinfremstilling. [3] Disse erhvervssektorer oplevede en kraftig nedgang på grund af overflødige fabrikker og billig arbejdskraft sydpå.
Delstaten har ingen moms og ingen indkomstskat, men beskatter dog renteudbytte. New Hampshire har til gengæld relativt høje ejendomsskatter, men delstatens skattebyrde er samlet set den næstlaveste i USA.

Demografi

I 2005 havde New Hampshire en anslået befolkning på 1.309.940, hvilket var en stigning på 6,0% siden 2000. I 2004 var 4,9% af befolkingen født i udlandet.

Ophav

De største ophavsgrupper i New Hampshire er:
26.6% fransk-amerikanere, inkl. fransk-canadiere 21.1% irsk-amerikanere 20.1% engelsk-amerikanere 10.3% tysk-amerikanere 10.4% italiensk-amerikanere 7.8% skotsk-amerikanere
Efterkommere fra kolonitiden, de såkaldtes yankees, bor i alle egne af New Hampshire.
De store grupper af irsk-amerikanere og fransk-canadiere nedstammer primært fra arbejdere ved møller og mange bor stadig i tidligere møllebyer, f.eks. Manchester. New Hampshire har den højeste andel i USA af befolkningen, der nedstammer fra franskmænd/fransk-canadiere. Den højeste befolkningstilvækst foregår langs den sydlige grænse, som er i pendlerafstand fra Boston og andre større byer i Massachusetts.
Ifølge folketællingen i 2000 har 3,41% af befolkningen fransk som modersmål, mens 1,6% har spansk.

Religion

De religiøse tilhørsforhold i New Hampshire er (oprunding giver højere sum end 100):
Kristne – 80% Protestanter – 43% Kongregationalistkirken/United Church of Christ – 7% Baptister – 7% Anglikanere – 4% Metodister – 3% Andre protestanter – 22% Katolikker – 35% Andre kristne – 2% Jøder – 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk