New Mexico - Introduktion

New Mexico (VIDEO) er kendt for sine kunstsamfund. Statens kunstmuseer har alt fra Kunsthåndværk til glas, skulptur, malerier af Georgia O’Keeffe. Men der er mere at opleve i New Mexico museer end kunst. Her kan besøgende finde noget særligt i hvert amt i staten. Parker, museer, messer, festival, og ture
holdes året rundt i hele New Mexico. Smokey Bear Historiske Park i Capitian, National Atomic Museum i Albuquerque, Clovis Depot Model Train Museum og krigens Eagles Museum i Santa Teresa er blot nogle
af de valg. Der er virkelig et museum for næsten alle interesser. En anden god måde at opleve New
Mexico er gennem kunst festivaler i hele landet. I sommermånederne findes der en festival sted i New Mexico hver weekend. Lokale, regionale og nationale kunstnere sætter deres smukke kreationer ud af studiet for at alle kan nyde dem. Kunst er ikke den eneste ting at opleve i New Mexico. Fra is huler til klostre til flyvende tallerken landing sites, der er noget fantastisk at opleve i alle dele af New Mexico. Fra den historiske Las Posadas i Santa Fe til traditionelle Victorias jul i Silver City, ferie i New Mexico er smuk. New Mexico er det rette sted at besøge for at udvide din intellektuelle horisont. Statens unikke geologi spænder fra Permian Alder Carlsbad huler til sand klitter og til de høje bjerge i den nordlige del af staten.

New Mexico har også verdensklasse viden på to nationale laboratorier, flere observatorier, Spaceport America, og det meget store Array, blandt andre. Historien findes overalt. New Mexico har borgerkrig slagmarker, arkæologisk graver, og museer, der omfatter næsten alle interesser. New Mexico er rig på gamle miner, ranches og jernbane byer. Spøgelserne af Billy the Kid, Pat Garrett, John Chisum, og selv Pancho Villa, alle berømte (eller berygtede) findes i New Mexico historie, der kan mærkes i mange af byerne. Besøgende kan rejse til disse gamle steder på statens smukke naturskønne veje, standsning ved en (eller flere) af New Mexico’s nationale og statslige parker og monumenter langs vejen. Der er vulkaner, gamle lava-strømme, is huler, fossile steder, arkæologiske graver og unikke geologi i hele New Mexico, der bare venter på at blive udforsket.

Men New Mexico er ikke alt om fortiden. New Mexico fortsætter med at være på forkant med nye videnskab og teknologi. Staten er hjemsted for Los Alamos og Sandia National Laboratories, og flere observatorier. Den klare nattehimmel tilbyder en fantastisk udsigt til stjernerne. Taler om stjerner, New Mexico vil snart være affyringsrampe for dem. Den nye Spaceport America er et visionært projekt mange år i sin vorden. New Mexico’s vejr er ideel for luft-og rumfartsindustrien. Robert Goddard, faderen til moderne raketter, begyndte at udføre forskningsaktiviteter i Roswell i 1930’erne. Han blev efterfulgt af Wernher von Braun i 1940’erne, og NASA i 1980’erne.

Med grundlæggelsen af Space Port America, nationens første kommercielle spaceport, står New Mexico på randen af den ny tidsalder. Befolkningen nyder livet. I hvert hjørne af New Mexico, kan besøgende finde festivaler, forestillinger, restauranter og gambling. Fra Santa Fe Opera til Great Duck Race i Deming, er der en begivenhed eller en festival til at fange fantasien for alle i familien. Selv maden er sjov i New Mexico, Chili kommer i 'rød, grøn eller jul.' Besøgende, der måtte være i spille stemning kan tilbringe en dag på hesten væddeløbsbanen eller i et af de kasinoerne i hele staten. Ski og snowboard på frisk pulver sne på en af de ni store ski områder i staten. De høje bjerge og tør luft gøre meget for landets skiløb (website: www.skinewmexico.com).

Tag på White-Water rafting på vilde Rapids af Rio Grande eller roligere vande på Rio Chama floder.Tag er tur på Sandia Peak Aerial Sporvogn (website: www.sandiapeak.com), 4.3km (2.7 miles) over de dybe kløfter i Albuquerque på verdens længste single-span sporveje. Kast dig højt op i luften over Albuquerque med vilde gys ture på Cliff’s Forlystelsespark (website: www.cliffs.net). Flyv med en varm luft ballon i klar blå himmel og milde temperaturer, og derefter turné i Albuquerque International Balloon Museum. Verdens største varm luft ballon festival finder sted i Albuquerque hvert oktober, hvor over 700 farverige varm luft balloner fylder luften (website: www.cabq.gov / ballon). Rejse gennem øde minebyer på Turquoise Trail (website: www.turquoisetrail.org).

Spøgelses byer Madrid og Golden blev opgivet, da leveringen af guld, turkis og kulminer løb tør. Gå ned 250m (830ft) i Carlsbad huler af en stejl, glat vej, og udforsk de mange kamre og passager. Mere end 300 kendte grotter er blevet opdaget, da de verdensberømte huler blev undersøgt i 1922 (hjemmeside: www.nps.gov / grotte). Kast din linje i Animas og San Juan floder som er kendt for at levere nogle af det bedste ørred fiskeri i nationen. Nyd den Traditionelle Festival Marketplace (website: www.traditionsnewmexico.com), dedikeret til at sælge produkter og tjenesteydelser lavet i New Mexico. Kunstnere og udstillinger i den udendørs Plaza og gazebo udstillingsvindue New Mexico kultur.New Mexico (spansk: Nuevo México) er en amerikansk delstat, der grænser til Texas mod øst og syd, Mexico mod sydvest, Arizona mod vest, Utah mod nordvest, Oklahoma mod nordøst og mod Colorado i nord. Der anvendes såvel engelsk som spansk. Statens hovedstad er Santa Fe, mens Albuquerque er den største by. New Mexico havde i 2006 ca. 2 millioner indbyggere.

Historie

I den europæiske middelalder var New Mexico hjemsted for Pueblo-kulturen. Forskellige urfolk dyrkede majs og byggede firkantede huse af soltørret ler, såkaldte adober. Endnu i dag findes der samfund i flere dele af New Mexico, som har været beboet i hundredevis af år. I 1500-tallet kom de første spaniere på besøg. I 1608 grundlagde de byen Santa Fe, som siden da har været hovedstad i staten, og senere kom byer som Taos og Albuquerque. I 1680 gjorde pueblo-folket oprør mod spanierne, som måtte flygte til El Paso (i dag i Texas), men i 1692 kom spanierne imidlertid tilbage. Stadige angreb fra apache- og comanche-indianerne gjorde, at denne nordlige udpost ikke udviklede sig særlig hurtigt. Da Spanien måtte opgive sit kolonistyre i Mexico, fulgte

New Mexico med ind i den nye mexicanske republik. New Mexicos østlige dele fulgte med Texas ud af Mexico i 1836, mens de centrale dele omkring Santa Fe blev besat af amerikanske styrker under den mexicansk-amerikanske krig i 1846. I 1848 blev New Mexico en del af USA i følge Guadalupe Hidalgo-traktaten. Den 6. januar 1912 blev New Mexico, efter at have været et territorium, anerkendt som USA’s 47. delstat. USA’s regering opførte Los Alamos-laboratoriet i 1943 under den 2. Verdenskrig, og her blev den første atombombe udviklet, som første gang blev detoneret i New Mexicos ørken den 16. juli 1945.

Politik

Delstatens grundlov fra 1912 danner grundlaget for regeringsførelse i delstaten. New Mexicos parlament er opdelt i et Senat med 70 sæder og et Repræsentanternes Hus med 42 sæder. Det demokratiske parti dominerer generelt politikken i delstaten, og i 2004 var 50 % af vælgerne registreret som demokrater og 33 % som republikanere. Den demokratiske guvernør Bill Richardson opnåede genvalg i 2006 for en firårig periode. I USA’s Senat har New Mexico 1 demokrat og 1 republikaner. I USA’s Repræsentaternes Hus er delstatens repræsentanter 1 demokrat og 2 republikanere. Ingen præsidentkandidat har opnået et absolut flertal i New Mexico siden George H. W. Bush i 1988, og ingen demokrat har fået det siden Lyndon B. Johnson i 1964. Ved præsidentvalgene i 1992, 1996, and 2000 støttede New Mexico den demokratiske kandidat, og i 2004 vandt George W. Bush snært staten med en margen på 0,8 procentpoint med 49,8% af stemmerne.

Geografi

New Mexicos østlige grænse mod Oklahoma ligger langs længdegraden 103° V, og grænsen mod Texas yderligere 5 km mod vest. Texas ligger også syd for det meste af New Mexico, men New Mexico grænser mod syd også til de mexicanske delstater Chihuahua og Sonora. Den vestlige grænse mod Arizona løber langs 109° V. Breddegraden 37° N danner den nordlige grænse mod Colorado. Delstaterne New Mexico, Colorado, Arizona og Utah mødes i ét punkt ved Four Corners i New Mexicos nordvestlige hjørne.
Landskabet varierer fra brede ørkener til mesaer til høje sneklædte tinder. På trods af New Mexicos image som en gold stat dækker skovklædte bjergområder en betragtelig del af staten. Bjergkæden Sangre de Cristo, som er en del af Rocky Mountains løber langs begge sider af Rio Grande fra de nordlige områder gennem midten af delstaten.
Kaktus, yucca, tandet kreosotbusk, bynke og ørkengræsser dækker de bredde halvørkensletter, som findes især i den sydlige del af staten.
Der er én nationalpark i delstaten; Carlsbad Caverns National Park.
New Mexico er opdelt i 33 amter.

Større byer

Albuquerque - ca 472.000 (2003) Las Cruces - 77.000 Santa Fe - 66.000 Alamogordo - 36.000 Los Alamos - 11.000

Økonomi

New Mexicos bruttodelstatsprodukt blev i 2003 anslået til 57 mia. USD. Den gennemsnitlige personlige indkomst var i 2003 24.995 USD, den tredjelaveste blandt alle USA’s delstater.

Demografi

I 2007 blev New Mexicos befolkning anslået til 1.969.915, hvilket var en stigning på 8,29% siden 2000.
I 2004 var 27% af indbyggerne født i udlandet og flere end 2% var illegale indvandrere.
New Mexico har den højeste andel af USA’s delstater af indbyggere med spansk ophav, hvoraf nogle er nyligt ankommede immigranter og andre nedstammer fra spanske kolonister. Delstaten har også en stor befolkning af oprindelige amerikanere, den andenstørste i USA efter Oklahoma. Den nordvestlige del af staten befolkes primært af oprindelige amerikanere, hvoraf navajo og pueblo er de største stammer.

Ophav

Ifølge USA’s folketællingskontor er de største ophavsgrupper i New Mexico mexicanere (18,1%), oprindelige amerikanere (10,3%), tysk-amerikanere (9,8%), latinamerikanere (9,4%), spaniere (9,3%), engelsk-amerikanere (7,6%) og irsk-amerikanere (7,3%).

Religion

New Mexico har den højeste andel af katolikker i den vestlige del af USA. Samtidig har delstaten en andel af indbyggere, der ikke har noget religiøst tilhørsforhold, der ligger over gennemsnittet i USA.
Kristne – 81% Katolikker – 41% Protestanter – 35% Baptister – 10% Presbytarianere – 4% Pinsebevægelsen – 3% Andre protestanter – 18% Mormoner – 4% Andre kristne – 1% Andre religioner – 1% Ikke-religiøse – 19%

Sprog og kultur

Spansktalende udgør over 40 % af befolkningen i New Mexico, og de fleste af dem er efterkommere fra de oprindelige spansktalende, som boede her før området blev en del af USA, og som stort set bor i den nordlige del af staten. Deres spansk har udviklet sig i isolation, og har en række ord fra navajo og andre ursprog, og har desuden beholdt træk fra ældre spansk. De har fået selskab af mexicanske immigranter, som stort set bor i de sydlige dele af delstaten. Maden i delstaten er også påvirket af det spanske, og mexicanske favoritter som tortillas og bønner spises af mange, uanset oprindelse.
Staten har også en særlig arkitektur. Byggeteknikken adobe, bygninger af soltørret ler, blev overtaget af spanierne, og byer som Santa Fe og Taos har kirker, offentlige bygninger og ældre boligbyggerier i adobe. I de historiske byer skal ny arkitektur tilpasses adobebyggeskikken.
New Mexico har ikke noget officielt sprog. Eftersom der blev snakket spansk her i 250 år før nogen begyndte at snakke engelsk, har delstaten imidlertid altid udgivet alle officielle dokumenter på både spansk og engelsk. Statssangen har tekst både på spansk og engelsk.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk