New York - Introduktion

Der er kun en New York City (VIDEO). Ingen andre amerikanske metropoler kommer tæt på det i form af befolkning, mangfoldighed af kultur, underholdning, forretning og handel. Men inden for en dagsrejse, kan besøgende finde fine strande, rolige, skovklædte bjerge, smukke små byer, og masser af historisk sightseeing. Long Island, en kort togtur øst for Manhattan, er den største ø, der støder op til det kontinentale USA. En populær destination for indfødte byboere, men også dem, der bor her i den berømte badeby The Hamptons. Nord for New York City er de to største resort områder i Catskills og Adirondack Mountains, populære til udendørs sport, vandreture, camping, jagt, fiskeri og skisport. Adirondack Park er den største stat park i USA på 2.4 millioner hektar (6 millioner acres).

Finger Lakes-regionen, med 11 slanke søer fra nord til syd, er fuld af feriecentre, campingpladser, vand rekreative områder, smukke søer og skov sceneri. Det er statens vigtigste vinproducerende region. Staten New York’s hovedstad, Albany, ligger i Capital-Saratoga region, nord for Hudson Valley. Saratoga Springs er et førende spa og hestevæddeløb centrum siden slutningen af det 19. århundrede.

Greater Niagara regionen er hjemsted for statens næststørste by, Buffalo, et større industrielle centrum og bedst kendt for 56m (184ft) Niagara Falls, som kan besøges til fods, med båd eller med helikopter.

Søer og floder i Chautauqua-Allegheny region er et center for udendørs rekreative aktiviteter, amish samfund, og vingårde.

Den tilstødende Thousand Islands-Seaway region kan prale med en naturskøn rute som strækker sig strækker 700km (454 miles) til Lake Erie, Niagara-floden, Lake Ontario og St. Lawrence RiverRockefeller Center som er bygget til at opfylde behovene hos de menneske. Rockefeller Center er blevet et favorit sted for både New Yorkers og turister. Besøg den udendørs cafe, ved siden af skøjtebanen, eller Radio City Music Hall.

Undersøg den underjordiske labyrinten af passager, der forbinder 14 af de 19 bygninger eller stige 65 historier til Rainbow Room. Hvis du har kommet til NYC til at shoppe, har Rockefeller Center nogle store forretninger, herunder H & M tøjforretning. Uanset hvad du leder efter, er Rockefeller Center sikker på at have det.


Empire State Building kaldes ”Domkirken i Skyerne', identificerer New York City mere end nogen andet. Siden sin åbning i 1931 som skyskraber har den tiltrukket 120 millioner mennesker til sine observatorier. 3.6 millioner om året!


Central Park med sine 843-acre oase tilbyder både beboere og besøgende en tilflugt fra stress og jag af livet i byen. Fra Meadow til Great Lawn der er så meget at se i.
En spadseretur langs The Mall, en robåds sejltur på søen, eller en omgang softball er bare en fornemmelse af, hvad du finder i Central Park.

Forenede Nationer er et must! Bag de 192 vinker flag, der repræsenterer de deltagende lande står en monolit kendt som sekretariats bygningen. Sammen med Generalforsamlings Bygningen, konference bygninger og Dag Hammarskjöld Bibliotek, forsøger FN på at opretholde freden, beskytte menneskerettighederne og fremme udviklingen i hele verden på en 6 bloks strækning af jord langs East River.
Når du går gennem De Forenede Nationers porte forlader du rent faktisk New York City. Disse 18-acres er et internationalt område, der tilhører alle medlemslande.

South Street Seaport opleves langs ujævne brosten på gaderne mod Pier 17 hvor du kan finde restauranter og butikker i massevis, men dette er også en historisk distrikt og et levende museum. Indenfor kan du se skibet modeller, tryk og malerier.
Udenfor, tag turbåden bygning en tur til de 4-mastet, 347-foot fragtskib Beijing, et af 6 historiske skibe, og tage lidt viden med hjem som en souvenir.

Intrepid Sea-Air-Space Museum er det uhyggelige store hangarskib som nu huser det største museum afsat til de væbnede styrker og rumprogrammet.
Låst sammen med Intrepid er U.S.S. Edson, en Destroyer og U.S.S. Brumbasse, en ubåd, som vises frem til besøgende.

Rose Center for Earth & Space er et helt nyt, state-of-the-art center vil du kan komme fra den indvendige side af vores planet til de ydre grænser af galaksen. Det 87-fods rum, som synes at flyde i et glas terning hus findes det nye Hayden Planetarium, med det mest teknologisk avancerede ”Space Theater” i verden, hvor besøgende kan opleve rejser til universet med utrolig realisme. Planetariet, såvel som 'Big Bang Theater' – som viser en dramatisk genskabelse af de første minutter af universets oprindelse. Dorothy og Lewis B. Cullman Hall, der behandler spørgsmål som, hvordan universet udviklet sig

Empire State Building kaldes ”Domkirken i Skyerne', identificerer New York City mere end nogen andet. Siden sin åbning i 1931 som skyskraber har den tiltrukket 120 millioner mennesker til sine observatorier. 3.6 millioner om året! Central Park med sine 843-acre oase tilbyder både beboere og besøgende en tilflugt fra stress og jag af livet i byen. Fra Meadow til Great Lawn der er så meget at se i. En spadseretur langs The Mall, en robåds sejltur på søen, eller en omgang softball er bare en fornemmelse af, hvad du finder i Central Park. Forenede Nationer er et must! Bag de 192 vinker flag, der repræsenterer de deltagende lande står en monolit kendt som sekretariats bygningen. Sammen med Generalforsamlings Bygningen, konference bygninger og Dag Hammarskjöld Bibliotek, forsøger FN på at opretholde freden, beskytte menneskerettighederne og fremme udviklingen i hele verden på en 6 bloks strækning af jord langs East River.

Når du går gennem De Forenede Nationers porte forlader du rent faktisk New York City. Disse 18-acres er et internationalt område, der tilhører alle medlemslande. South Street Seaport opleves langs ujævne brosten på gaderne mod Pier 17 hvor du kan finde restauranter og butikker i massevis, men dette er også en historisk distrikt og et levende museum. Indenfor kan du se skibet modeller, tryk og malerier. Udenfor, tag turbåden bygning en tur til de 4-mastet, 347-foot fragtskib Beijing, et af 6 historiske skibe, og tage lidt viden med hjem som en souvenir. Intrepid Sea-Air-Space Museum er det uhyggelige store hangarskib som nu huser det største museum afsat til de væbnede styrker og rumprogrammet. Låst sammen med Intrepid er U.S.S. Edson, en Destroyer og U.S.S. Brumbasse, en ubåd, som vises frem til besøgende.

Rose Center for Earth & Space er et helt nyt, state-of-the-art center vil du kan komme fra den indvendige side af vores planet til de ydre grænser af galaksen. Det 87-fods rum, som synes at flyde i et glas terning hus findes det nye Hayden Planetarium, med det mest teknologisk avancerede ”Space Theater” i verden, hvor besøgende kan opleve rejser til universet med utrolig realisme. Planetariet, såvel som 'Big Bang Theater' – som viser en dramatisk genskabelse af de første minutter af universets oprindelse. Dorothy og Lewis B. Cullman Hall, der behandler spørgsmål som, hvordan universet udviklet sigNew York er en delstat i det nordøstlige USA. New Yorks største by hedder i daglig tale også New York, men når man ønsker at skelne mellem byen og staten bruges navnet New York City om byen. Delstaten New York har omkring 19 millioner indbyggere, hvilket gør den til den tredjemest befolkede i USA. New York grænser til Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Pennsylvania og Canada.

Historie

Området havde længe været beboet af stammen lenape, og det blev først udforsket i 1524 af Giovanni da Verrazzano, som navngav området Nouvelle Angoulême (Ny Angoulême) til ære for den franske kong François I. En fransk opdagelsesrejsende, Samuel de Champlain, beskrev sine opdagelser i New York i 1608. Et år efter tog Henry Hudson, en englænder, som arbejdede for hollænderne, området i besiddelse. Det blev herefter kaldt New Amsterdam. Hollænderne, som etablerede handelsstationer ved Hudson River i 1613, erklærede deres overhøjhed over territoriet mellem floderne Connecticut og Delaware, som de kaldte Ny Holland.

I 1663 erhvervede Jakob 2. af England Long Island og andre øer på New England-kysten, og i 1664 udrustede han en bevæbnet ekspedition, som overtog kontrollen med Ny Amsterdam, som herefter blev kaldt New York. Erobringen blev bekræftet af Breda-traktaten i juli 1667. I juli 1673 genindtog en hollandsk flåde New York og holdt området indtil det blev overdraget til englænderne igen i februar 1674. New York var en af de 13 oprindelige kolonier, som grundlagde USA. Det var den 11. stat, som ratificerede USA’s forfatning den 26. juli 1788.

Politik

Ifølge delstatens gældende grundlov, som blev vedtaget i 1894, styres New York efter princippet om tredeling af magten; den udøvende magt ligger hos statens guvernør, den lovgivende magt varetages af statens parlament, som har et tokammersystem, og den dømmende magt af New Yorks retssystem. Staten har to senatorer i Senatet, 31 medlemmer af Repræsentanternes Hus og 33 valgmandsstemmer ved præsidentvalg.
Delstatshovedstaden i New York er Albany, og staten har 62 amter.
Delstaten støtter traditionelt kandidater fra Demokraterne ved nationale valg. Demokraternes præsidentkandidat John Kerry vandt i New York med 18 procentpoint i 2004, mens demokraten Al Gore vandt staten med en endnu større margen i 2000. Byen New York er en højborg for det demokratiske parti. Mange af statens andre større byområder, så som Albany, Ithaca, Buffalo, Rochester og Syracuse er også fortrinsvis rettet mod det demokratiske parti. Det landlige nordlige New York er dog generelt mere konservativt end byerne, og plejer at hælde mod det republikanske parti.

Geografi

New Yorks areal udgør 141.089 km², og staten er derfor nr. 27 af 50 i størrelse blandt USA’s delstater. Dalen Great Appalachian Valley dominerer landskabet i det østlige New York. Lake Champlain ligger i den norlige del af delstaten, som også rummer Hudson River, som herfra flyder mod syd til Atlanterhavet. Adirondack-bjergene ligger vest for dalen. Det meste af den sydlige del af staten ligger på Allegheny-plateauet, som rejser sig fra sydøst mod Catskill-bjergene. Den vestlige del af staten har afløb til Allegheny-floden
New York grænser mod de to store søer Lake Erie og Lake Ontario, som er forbundet af Niagara-floden, provinserne Ontario og Quebec i Canada, tre New England-stater (Vermont, Massachusetts og Connecticut), Atlanterhavet, og de to stater New Jersey og Pennsylvania. Rhode Island deler en vandgrænse med New York.
Selv om staten mest er kendt for New York Citys urbane stemning, især Manhattan’s skyskrabere, så er det meste af staten domineret af landbrug, skove, floder, bjerge og søer. Naturparken Adirondack State Park er den største naturpark i USA udenfor Alaska. Niagaravandfaldene på Niagara-floden mellem Lake Erie og Lake Ontario er en populær attraktion.

Byer

Større byer i delstaten er:
Albany Binghamton Buffalo Elmira New York City Rochester Schenectady Syracuse Utica Yonkers

Økonomi

Midtown på Manhattan i byen New York har verdens højeste koncentration af firmaer på listen Fortune 500 New Yorks bruttodelstatsprodukt var i 2005 963,5 mia. USD, det tredjestørste i USA efter Californien og Texas. Hvis New York var en selvstændig nation ville dens økonomi være den 16. største økonomi i verden efter Sydkoreas. Den gennemsnitlige indkomst var 40.072 USD i 2005, den femtehøjeste i USA. Delstatens landbrugsprodukter omfatter mejeriprodukter, kvægavl, grønsager og frugt. Industrien omfatter bl.a. trykning og udgivelser, videnskabelige instrumenter, elektronisk udstyr, maskiner, kemiske produkter og turisme.
Canada er en vigtig økonomisk partner for delstaten. 23% af statens udlandseksport gik i 2004 til Canada. Turisme nordfra udgør også en væsentlig del af økonomien.
Byen New York er det førende centrum for bank- og finansvirksomhed og kommunikation i USA og New York Stock Exchange, den største børs i verden, målt i omsætning. Mange af verdens største virksomheder er repræsenteret i byen.

Demografi

I 2006 var New York befolkningsmæssigt den tredjestørste delstat i USA efter Californien og Texas med en anslået befolkning på 19.306.183. Dette var en forøgelse i befolkningen på 329.362 eller 1.7% siden 2000.
Befolkningsmæssigt er New York en langsomt voksende delstat med stor udvandring til andre delstater i USA, især til Florida og Arizona. New York er dog et førende bestemmelsessted for international immigration.
De største etniske oprindelsesgrupper i delstaten New York er afroamerikanere (15.8%), italiensk-amerikanere (14.4%), latinamerikanere (14.2%), irsk-amerikanere (12.9%) og tysk-amerikanere (11.1%). I 2004 blev det anslået, at 20.4% af befolkningen var født i udlandet.
New York er hjemsted for den største gruppe af folk fra Puerto Rico og den Dominikanske Republik i hele USA. Bydelen Harlem i New York City har historisk været et væsentligt midtpunkt for afroamerikansk kultur. Queens, også i New York City, er hjemsted for delstatens største asiatisk-amerikanske befolkning.
Ifølge folketællingen i 2000 udgjorde italiensk-amerikanerne den største gruppe i Staten Island og Long Island, fulgt af irsk-amerikanerne. Albany samt den sydøstlige og centrale del af staten er overvejende irsk-amerikansk og italiensk-amerikansk. I Buffalo og i det vestlige New York er tysk-amerikanerne den største gruppe, i den nordlige del af staten er det fransk-canadiere.
New York har det største antal af italiensk-amerikanere blandt alle delstater i USA.

Religion

Katolikker udgør mere end 40% af befolkningen i New York, protestanter 30%, jøder 5%, muslimer 3.5%, buddhister 1%, og 13% har ingen religiøs tilknytning.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk