Oklahoma - Introduktion

Klar til at udforske den store stat Oklahoma (VIDEO)? Uanset om du har syv dage eller bare to, vil
følgende ruter bidrage til at vejlede dig i planlægningen af en sjov tur til nogle af Oklahoma’s bedste destinationer. Du kan finde overnatningsmuligheder, lige fra luksuriøse seng og morgenmad til ugeneret hytter til Lakeside resorts. Nyde det udendørs? Hvad med ridning på sandede klitter, eller opleve en naturskøn flyde tur med ”Rollercoast” kystfartoejer, kunst skatte, og hvis levende underholdning interesserer dig, kan vi også klare det. Vi har endog anbefalinger på, hvor I kan imødekomme jeres sultne lyster. Så hvad venter du på? Begynde at planlægge din Oklahoma ferie i dag!

En tur fyldt med mange familievenlige aktiviteter overalt i Oklahoma City metro-området, lige fra ”rollercoast” kystfartøjer og vandrutsjebaner til dinosaurer og baseball samt en hel masse mere. Vi garanterer denne tur vil blive alt andet end kedeligt! Se på luksus beboelse, uvurderlige kunstsamlinger, Broadway underholdning, fine spisesteder ... disse er blot nogle af de ting, du oplever på vores Kunst & Kultur tur til Tulsa og Bartlesville områder.

Vores Water Fun Turen er fyldt med mere vand eventyr end du sandsynligvis nogensinde forestillet sig muligt i Oklahoma! Fra det store, rekreative Grand Lake O ’den Cherokees til den naturskønne Illinois-floden til uberørt, blå vand Broken Bow Lake, og overalt vil du finde aktiviteter af enhver art centrering omkring denne natur ressource.

Saddel op for vores vestlige rejse, hvor du vil finde cowboy sjov næsten hele vejen igennem. Oklahoma’s nordvest landskab er så forskellig, vi vil ikke have du glip af vores sand klitter, salt sletter og huler, mens du arbejder i området! Denne tur strækker sig fra bjergene i det sydøstlige Oklahoma til kløfterne og ranches i det nordvestlige Oklahoma, med en to nat stop i Oklahoma City.

Efter et blik på Oklahoma’s Great Udendørs, er forstår du at denne tur er fyldt med smukke kulisser, sjove fritidsaktiviteter og alt fra buffalo og elg til aber og tigre. Du vil rejse fra sydvestlige Oklahoma til det sydøstlige Oklahoma, oplever bjerge, vandfald og skove langs vejen.

Hvis du leder efter en lidt romantik, vores Heart of Oklahoma Tur garanteret med til at blusse op igen med nogle flammer. Vi har inkluderet tre af vores mest romantiske og luksuriøs opholdssteder og morgenmad, middag på fine restauranter samt standser ved nogle af vores mest naturskønne attraktioner.

Oklahoma er hjemsted for mere Native American stammer end nogen anden stat, bortset fra Californien, med 39 stammelederes hovedkvarter og medlemmer af mindst 67 stammer. Mens Indfødte amerikanere har boet i Oklahoma i tusinder af år er mange stammer med magt blevet flyttet til dette land (mange døde af sult og sygdom på vejen om den berygtede ’forsøg med tårer’), da det blev etableret som indiansk territorium i det tidlige 19. århundrede.

Dage hvod de besøgende vil finde Native American kunstgallerier, museer, historiske steder, Pow wows, danse og festivaler. Oklahoma er også hjemsted for den længste strækning af Route 66, med næsten 643km (400 miles) af »America’s Main Street ’. Staten kan prale med 11 forskellige økologiske regioner, fra foden af Rocky Mountain til cypres sumpe, tallgrass græsarealer, hårdttræ og pinjeskove, og over 200 søer.

Oklahoma er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Oklahoma City, der også er den største by. Oklahoma havde i 2006 3,6 millioner indbyggere. Oklahoma blev optaget som USA’s 46. stat den 16. november 1907.

Historie

Det er bevist, at oprindelige folk rejste igennem Oklahoma så tidligt som under sidste istid, men delstatens første permanente indbyggere bosatte sig i samfund omkring vold-agtige strukturer nær grænsen til Arkansas mellem omkring 850 og 1450. Den spanske opdagelsesrejsende Francisco Vásquez de Coronado rejste igennem staten i 1541, men franske opdagelsesrejsende gjorde krav på området i 1700-tallet, og det forblev under fransk overhøjhed indtil 1803, hvor hele det franske territorium vest for Mississippifloden blev købt af USA i forbindelse med Louisiana-købet.
Tusinder af oprindelige amerikanere, inklusive dem, som udgjorde de fem civiliserede stammer, blev fordrevet fra deres områder i Mississippi, Florida, Alabama, Georgia og Tennessee og flyttet til Oklahoma i 1830’erne. Området, som allerede var beboet af stammerne Osage og Quapaw, blev udpeget som indianer-territorium i forbindelse med Indian Removal Act fra 1830 og Indian Intercourse Act fra 1834. Femten stammer blev givet landområder i territoriet i 1830, og i 1890 havde flere end 30 stammer fået tildelt føderalt land.

I perioden mellem 1866 og 1899 [4] forsøgte kvæggårdene i Texas at kunne dække eftersprørgselen efter fødevarer i de østlige storbyer, og jernbanerne i Kansas lovede at kunne levere disse til tiden. Kvægdriverspor og kvæggårde opstod i forbindelse med at cowboys drev deres kvæg nordover eller bosatte sig illegalt i indianer-territoriet. I 1881 gik fire ud af fem større kvægdriverspor igennem indianernes territorium. En forøget tilstedeværelse af hvide bosættere blev initieret gennem lovgivning fra 1887, som opdelte indianer-territoriet i jordlodder til enkeltfamilier for derved at tilskynde til landbrug og privat ejerskab af jord blandt de oprindelige amerikanere. Overskydende jordarealer blev overdraget til den føderale regering, og i denne proces blev næsten halvdelen af indianernes jord åbnet for bosættere udefra og jernbaneselskabers køb.

For det meste blev jordlodder uddelt til dem, der kom først efter at der blev åbnet for territoriet på en bestemt dag. Dem som brød denne regel og gik ind over grænsen til territoriet før det var tilladt, blev kaldt sooners, og derfra stammer delstatens officielle kælenavn. Forsøg på at omdanne territoriet til en egentlig delstat begyndte omkring begyndelsen af det 20. århundrede, da lovgivning fjernede alle stammebeføjelserne i indianerterritoriet. Bestræbelser på at danne en egentlig indiansk delstat ved navnet Oklahoma, og et senere forsøg på at danne indianerstaten Sequoyah fejlede, men Oklahoma blev grundlagt som USA’s 46. delstat den 16. november 1907. Den nye stat blev et fokuspunkt for den fremspringende olieindustri, og fund af oliepøle førte til, at byer voksede hurtigt i størrelse og rigdom. Tulsa blev kendt som Verdens oliehovedstad i det meste af det 20. århundrede, og olieinvesteringer drev det meste af statens tidlige økonomi.

I 1930’erne begyndte delstaten at føle konsekvenserne af dårlige landbrugsmetoder, tørke og kraftige vinde. Under perioden med støvstorme, Dust Bowl, blev livet besværliggjort i områder i Kansas, Texas, New Mexico og det nordvestlige Oklahoma med lange perioder med lille nedbør og abnormt høje temperaturer, som sendte tusindvis af farmere i fattigdom og tvang dem til at flytte til mere frugtbare dele af det vestlige USA. [14] I en tyveårig periode, som sluttede i 1950, oplevede staten sin eneste nedgang i befolkningstallet, som faldt med 6,9%. Som svar på katastrofen blev store tiltag iværksat inden for jordbunds- og vandbevarelse, og dæmninger, vandreservoirer og menneskeskabte søer blev skabt. I 1995 fandt et de værste terroristangreb i USA’s historie sted i Oklahoma City. Ved Oklahoma City-bombingen den 19. april 1995 detonerede Timothy McVeigh og Terry Nichols et eksplosiv uden for bygningen Alfred P. Murrah Federal Building, hvilket medførte 168 dræbte. Timothy McVeigh blev senere dømt til døden og henrettet ved dødelig indsprøjtning, mens hans partner, Terry Nichols, blev dømt for mordet på 161 personer og fik straffen fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse.

Politik

Parlamentet i Oklahoma består af et Senat og et Repræsentanternes Hus. Senatet har 48 medlemmer valgt for en fireårig periode, mens Huset har 101 medlemmer, som sidder i to år ad gangen. Medlemmerne må maksimalt sidde i en periode på i alt 12 år. Den udøvende magt varetages af delstatens guvernør, som p.t. er Brad Henry. Der er 39 stammeregeringer i Oklahoma, som hver har begrænset jurisdiktion inden for eget areal. Indianerreservater, som findes i resten af USA, findes ikke i Oklahoma, og stammeregeringerne kontrollerer areal, som blev dem tildelt, da Oklahoma var et territorium, men regeringerne har begrænsede beføjelser, og ingen kontrol over statslige forvaltningsenheder som kommuner og amter. Stammeregeringerne anerkendes af USA som delvis suveræne enheder, som har beføjelser over for medlemmer af egen stamme. Oklahoma er pr. 2007 orienteret mod det Demokratiske Parti. Selv om der er 11,6% flere, der er registreret som Demokrater end Republikanere, har delstaten stemt for en Republikaner ved præsidentvalg fra og med 1968, og i 2004 vandt George W. Bush hvert eneste amt i staten og 65,6% af alle stemmerne i delstaten.

Efter folketællingen i 2000 blev Oklaholmas delegation til Repræsentanternes Hus reduceret fra 6 til 5 medlemmer, hvor fire p.t. er Reublikanere og 1 er Demokrat. Begge Oklahomas senatorer, Jim Inhofe og Tom Coburn, er Republikanere.

Geografi

Oklahoma er den 20. største delstat i USA med et areal på 181.035 km², heraf 177.847 km² land og 3.188 km² vand. [24] Den er en af seks delstater i Frontier Strip, og ligger delvis i området Great Plains nær det kontinentale USA’s geografiske centrum. Staten har grænser til Arkansas og Missouri mod øst, til Kansas mod nord, til Colorado mod nordvest, til New Mexico mod vest og til Texas mod syd og vest.
Oklahoma ligger mellem Great Plains og Ozark-plateauet i den Mexicanske Golfs vandskel, [25] og falder generelt i højde fra de højtbeliggende stepper mod den vestlige grænse til de lavereliggende vådområder ved den sydøstlige grænse. Det højeste punkt, Black Mesa (1.516 m.o.h.) ligger i det nordøstlige hjørne. Delstatens laveste punkt (88 m.o.h.) ligger ved Little River i den sydøstlige del.
Staten har fire primære bjergkæder: Ouachita Mountains, Arbuckle Mountains, Wichita Mountains og Ozark Mountains.
Oklahoma er en af de mest geografisk alsidige delstater i USA og har 11 distinkte økoregioner. Det østlige Oklahoma har otte økoregioner, mens den vestlige del har tre.

Flora og fauna

Skove dækker 24% af Oklahoma, og præriegræsarealer er hjemsted for store økosystemer i de centrale og vestlige egne. I de vestlige områder forekommer græsarealer mest, men pinyon-fyr, enebær og Gul Fyr vokser ved floder i den mest nordvestlige del. Marsk, cypresskove og skove, blandet med pinus echinata og virakfyr samt løvfældende skove dominerer den sydøstlige fjerdel af staten, mens blandede områder med quercus stellata, elm, ceder og fyr dækker det nordøstlige Oklahoma.
Der er store antal af hvidhalet hjort, prærieulv, rødlos, wapiti, og fugle som vagtel, due, kardinal, hvidhovedet havørn, rødhalet musvåge og fasan. I præriens økosystemer er amerikansk bison, præriehøne, grævling og bæltedyr udbredte, og nogle af USA’s største kolonier af præriehunde bebor græsområderne mod nordvest. Ouachita Mountains er hjemsted for amerikansk sortbjørn, rød ræv, gråræv og nordamerikansk odder.

Klima

Oklahoma ligger i et område med megen torden og er beliggende i en region med tempereret klima og oplever af og til temperatur- og nedbørsekstremer, som er typisk for et fastlandsklima. De meste af delstaten ligger i området, der kaldes Tornado Alley, som karakteriseres ved hyppige interaktioner mellem kolde og varme luftmasser, som fremkalder uvejr. Gennemsnitligt rammer 54 tornadoer delstaten om året, hvilket er et af de højeste tal i verden. Fordi Oklahoma ligger mellem zoner med forskellige temperatur- og vindforhold, kan vejrforholdene i staten variere markant mellem relativt korte afstande.
Det subtropiske klima (Koppen Cfa) i det østlige Oklahoma påvirkes kraftigt af søndenvinde, som medbringer fugtighed fra den Mexicanske Golf, men overgår gradvist til et steppeklima (Koppen BSk) i nordvest. [33] Nedbørsmængden og temperaturerne falder fra øst mod vest. Områderne i sydøst har en årlig gennemsnitstemperatur på 17 °C og en årlig nedbør på 1.420 mm, mens området mod nordvest gennemsnitligt har 14 °C, og en nedbørsmængde på 430 mm. [28] Alle dele af staten oplever hyppigt temperaturer over 38 °C eller under -18 °C, og snefald varierer fra en gennemsnitlig mængde på 10 cm i syd til over 51 cm ved grænsen mod Colorado i nordvest.

Større byer

I 2006 havde Oklahoma tre byer med et befolkningstal på mere end 100.000 og 40 byer over 10.000. To af de 50 største byer i USA ligger i Oklahoma - Oklahoma City og Tulsa, og 58 procent af indbyggerne i Oklahoma bor i disse to metro-områder. Metroområdet Oklahoma City, delstatens hovedstad og største by, havde i 2006 1.172.339 indbyggere og Tulsas metro-omårde havde 897.752 indbyggere.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk