Tennesee - Introduktion

Tennesee (VIDEO) ligger i den sydøstlige region i USA, og har som den eneste stat grænser mod otte andre stater. Tennessee har altid været en smeltedigel af musikalske stilarter. Fra de østlige bjerge kom Appalachian folkemusik, sange og bluegrass, mens meget andet musik blomstrede i Nashville. Gospel, blues, rockabilly, og i sidste ende, rock ’n’ roll, stammer alle fra Mississippi bælte. Nashville er centrum for musik men kan også prale med et væld af fine skoler og kirker. I sydvest ligger Memphis, der er hjemsted for den blues og fødestedet for rock ’n’ roll, nær Mississippi grænsen. Som Tennessee’s største by og en vigtigt handelscentrum er Memphis dog mest på grund af Graceland, hjemsted for Elvis Presley.

Over på den sydøstlige side af staten, på bredden siden af Tennessee-floden, er Chattanooga. Denne travle by, med alle sine tog err gjort berømt af Glenn Miller’s sang 'Chattanooga choo choo ’.

Mere end halvdelen af Tennessee er skovklædt, og store arealer er afsat som stats-og nationalparker, skove, vildmark områder og vildt konservering. Gatlinburg og Pigeon Forge er udgangspunktet for ture til ”Great Smokey Mountains” National Park.

Kritikere hævder, at blues er født på Beale Street (website: www.bealestreet.com) i Memphis. Et legendarisk stykke blues (offentliggjort af faderen til Blues, 'WC Handy, i 1912) blev med succes lanceret på grund af sin lyd og ægthed. Beale Street omfatter restauranter, gaveartikler, butikker, parker og natklubber samt Beale Street Police Museum og A Schwab’s Dry Varer Store, et lille stormagasin, som har været i samme familie siden 1876 og stadig byder på gode gammeldags tilbud.

Alle drages til 'Music City USA” - Nashville. Centrum af Nashville’s musikindustrien er Music Row, ca Division og Demonbreun gaderne. Disse områder spænder over en hel bydel. Country Music Hall of Fame (website: www.countrymusichalloffame.com) er placeret i det genoplivede underholdnings-distrikt placeret i Central-Nashville.

Rejs i Delta; en indendørs flod 400 meter flod komplet med fire 25-passager skibe findes og fungerer inde i Nashville prisbelønnede Opryland Hotel og konventionen Center (website: www.gaylordhotels.com / gaylordopryland).

Se og nyd processen med af Bourbon Whiskey på det berømte Jack Daniel destilleri (website: www.jackdaniels.com / tour), 120km (75 miles) sydøst for Nashville. Dyb indsigt i Mister Jack’s berømte destillation proces læres og erfares i løbet af de daglige rundvisninger.

Hør god country og western musik på Grand Old Opry (website: www.opry.com) i Nashville. Old Opry er oprindelig nationens ældste levende radio show, som flyttede hertil i 1976 (det oprindelige teater , Ryman, er blevet renoveret og er også åbent for offentligheden) og er det bedste sted at høre Country musik på fredag og lørdag nat.

Nyd det store Tennessee Aquarium (website: www.tennis.org) i Chattanooga. Akvariet huser en af verdens største samlinger af ferskvand marine liv.

Oplev dit livs togrejse på ”The Incline”, også i Chattanooga, som giver sine passagerer en mave-sugende hældning på 72,7 ° - verdens højeste på en passager jernbane. Den oplevelse er rejsen værd, især på en klar dag, når man kan se de områder af syv stater, der er synlige fra Lookout Mountain (website: www.lookoutmountain.com).

Prøv den autentiske ”Appalachia” smag på Farmer’s marked, 24km (15 miles) fra downtown Knoxville. Pavillonen sælger lokale produkter, planter, syltetøj, gelé, kunst og kunsthåndværk.

Tag en tur til Gatlinburg (website: www.gatlinburg.com). Ved bunden af Great Smokey Mountains, tilbyder Gatlinburg miniature golfbaner, spøgelses huse, restauranter, Ripley’s Aquarium, og meget mere.

Oplev Smokey Mountains (website: www.nps.gov / grsm). Det største vildmark område i USA, omfatter denne nationalpark sig over en halv million acres af Appalachian Mountains, beliggende mellem North Carolina og Tennessee dale. Parken er hjemsted for bæver, hjorte, vilde kalkuner og mere end 1500 plante arter. Du finder nåletræer i højder på mere end 1800m (6000ft). Bjergene er smukke på alle årstider, men den bedste tid er måske at se dem i oktober, når de ses i alverdens farver. Parken har tre besøgs centre, Cades Cove, Oconaluftee Visitor Center og Sugarlands. Der er også 10 lejrpladser, hver med teltpladser, plads til motorhomes, vand og borde. Der er over 1400km (900 miles) vandrestier og 270km (170 miles) veje i hele parken. Rangers på den besøgs centre kan hjælpe med ruteplanlægning.

Brug en dag på Dollywood (website: www.dollywood.com). Dolly Parton fans vil besøge denne all-American attraktion i Tennessee bakker, skabt af Dronningen af Country selv - Dolly Parton. Parkens nyeste seværdighed er Timber Tower, den første og eneste af sin slags i Nordamerika.

Sørg for et ophold i Pigeon Forge (website: www.mypigeonforge.com). Ud over Dollywood, miniature Racerbaner, spilleautomater, Boyds Bear Land (hvor du kan lave dine egne bæver), store shopping indkøbscentre og meget mere er til rådighed. Byen repræsenterer kulturen i de østlige Tennessee bjergene, og du vil finde håndværkere som demonstrerer deres færdigheder og sælger deres varer.
Tennessee er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Nashville, mens Memphis er den største by. I 2006 var indbyggertallet ca. 6 millioner. Tennessee blev optaget som USA’s 16. stat den 1. juni 1796.

Historie

Området, som nu er kendt som Tennessee, blev bosat af indianere for mere end 11.000 år siden. Da spanske opdagelsesrejsende første gang besøgte området, anført af Hernando de Soto i 1539–43, var området beboet af folk fra creek- og yuchi-stammerne. Muligvis på grund af sygdomme, som ramte den oprindelige befolkning, og europæiske bosættelser i nord, bevægede cherokee-stammen sydover fra området, som i dag er Virginia. I takt med at europæiske kolonister spredte sig i området, blev de oprindelige indbyggede fordrevet mod syd og vest, inklusive stammerne chickasaw og choctaw. Otte amter i det vestlige North Carolina rev sig i slutningen af 1780’erne løs og dannede udbryderstaten State of Franklin. Anstengelser for at blive en del af USA mislykkedes, og amterne blev igen en del af North Carolina i 1790, hvorefter North Carolina overdrog amterne til den føderale regering. Området omdannedes herefter til Southwest Territory. Tennessee blev som den 16. stat en del af USA i 1796.

Under Martin Van Burens præsidentperiode blev næsten 17.000 cherokee mellem 1838 og 1839 tvunget til at forlade deres hjemegn i det østlige Tennessee til fordel for indianerterritorier vest for Arkansas. Det anslås, at ca. 4.000 mennesker døde på deres vej vestover. [1] Ruten kaldes Trail of Tears. Mange større slag under den Amerikanske borgerkrig fandt sted i Tennessee, de fleste af dem med Unionen som sejrherre. Det var den sidste delstat, som forlod Unionen og tiltrådte Amerikas Konfødererede Stater den 8. juni 1861. Ulysses S. Grant og United States Navy overtog kontrollen over floderne Cumberland og Tennessee i februar 1862. Memphis faldt til Unionen i juni efter Slaget om Memphis i Mississippifloden. Indtagelsen af Memphis og Nashville gav Unionen kontrollen over de vestlige og mellemste dele af staten.

De konfødererede holdt den østlige del af Tennessee, og belejrede Chattanooga i det tidlige efterår 1863, men blev drevet bort af Grant i november. Mange af de konfødereredes nederlag var muligvis et resultat af manglende strategiske visioner hos Braxton Bragg, som førte Army of Tennessee fra Slaget ved Perryville til de konfødereredes nederlag ved Chattenooga. De sidste større krigsslag fandt sted, da de konfødererede tropper invaderede det mellemste Tennessee i november 1864 og led nederlag ved Slaget ved Franklin, og blev helt ødelagt af George Thomas ved Slaget ved Nashville i december. Efter borgerkrigen blev Andrew Johnson, en civilist, udnævnt som lokal militærguvernør af USA’s præsident Abraham Lincoln.

Under Depressionen førte behovet for at skabe flere arbejdspladser, ønsket om elektricifering af landområderne, nødvendigheden af at styre de årlige forårsoversvømmelser og øge skibskapaciteten på Tennesseefloden til at man fra føderal side grundlagde Tennessee Valley Authority i 1933, hvilket førte til opførelsen af en lang række vandkraftværker i området.

Politik

Tennessees guvernør sidder i fireårige perioder og kan maksimalt sidde gennem 2 perioder, den nuværende guvernør er Phil Bredesen. Tennessees parlament består af Senatet med 33 medlemmer og af Repræsentanternes Hus, som har 99 medlemmer. Senatorerne vælges for fire år ad gangen og medlemmerne af Repræsentanternes Hus for 2 år.
Politikken i Tennessee domineres som i de fleste delstater i USA af det Demokratiske Parti og af Republikanerne. Som næsten alle sydstaterne tenderer Tennessee mod politiske konservatisme og hælder i øjeblikket mod republikanerne. Selv om Republikanerne har magten i lige over halvdelen af staten, nyder Demokraterne stærk støtte i byerne Memphis og Nashville samt i dele af det centrale og vestlige Tennessee. Republikanerne har historisk set stået stærkest i den østlige del af staten, hvor en Demokrat ikke er blevet valgt til Kongressen siden 1960’erne.
Ved præsidentvalget i 2000 støttede flertallet af vælgerne i Tennessee republikaneren George W. Bush fremfor Al Gore, som tidligere var senator fra Tennessee. Støtten til Bush steg i 2004, hvor Bush’s flertal udgjorde en 14% margin over Demokraten John Kerry.
Tennessee har ni pladser i Repræsentanternes Hus, og disse udgøres i øjeblikket af fem Demokrater og fire Republikanere.

Geografi

Tennessee grænser mod otte andre delstater: Kentucky og Virginia mod nord, North Carolina mod øst, Georgia, Alabama og Mississippi mod syd samt Arkansas og Missouri ved Mississippi-floden mod vest, og dermed er Tennessee sammen med Missouri den delstat, der grænser til fleste andre stater. Staten gennemskæres delvist af Tennesseefloden. Det højeste punkt i delstaten er Clingmans Dome, der ligger ved Tennessees østlige grænse, og som er 2.025 m høj og dermed vandreruten Appalachian Trails højeste punkt. Det laveste punkt findes ved Mississippifloden ved grænsen mod Mississippi. Delstatens geografiske centrum er beliggende i Murfreesboro.

Området Blue Ridge Mountains ligger i den østlige del af Tennessee mod grænsen til North Carolina. Denne region er kendetegnet ved høje bjerge, inkl. Great Smoky Mountains, Chilhowee Mountains, Unicoi Range og Iron Mountains. Den gennemsnitlige højde i Blue Ridge-området er 1.500 m.o.h. Vest for Blue Ridge dannes Tennesseefloden i Tennessee Valley. Dette område af Tennessee er dækket af frugtbare dale, adskilt af skovklædte bakker. I den vestlige del af dalen ligger Knoxville og Chattanooga. I den centrale del af staten ligger Cumberland Plateau, som dækkes af flade bjerge og skarpe dale i en højde mellem 450 til 550 m.o.h. Området er kendt for sin store tobaksproduktion og har frugtbare landbrugsjorder og en stor faunadiversitet. Det centrale Tennessee var et almindeligt bestemmelsessted for bosættere, som krydsede Appalacherne i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Den vigtige handelsrute, Natchez Trace, først benyttet af de oprindelige amerikanere, forbandt det mellemste Tennessee med byen Natchez i delstaten Mississippi.

Mod vest ligger Gulf Coastal Plain, som arealmæssigt er den dominerende region i Tennessee. Området er en del af det store geografiske område, der begynder ved den Mexicanske Golf og som strækker sig helt ind i det sydlige Illinois. Meget af den vestlige del af staten forblev indiansk område indtil chichasaw overdrog området mellem floderne Tennessee og Mississippi.
Der er én nationalpark i Tennessee: Great Smoky Mountains National Park

Klima

Det meste af delstaten har et fugtigt subtropisk klima med undtagelse af bjergene, som har et fugtigt fastlandsklima. Den Mexicanske Golf har stor betydning for Tennessees klima, og vindene fra Golfen medbringer det meste af nedbøren. Gennemsnitligt falder der 130 cm nedbør om året. Snefaldet varierer fra 13 cm i det vestlige Tennessee til 41 cm i bjergene i den østlige del.
Somrene er generelt hede, og gennemsnitstemperaturen for hele staten er 32 °C i sommermånederne. Vintrene er milde eller kølige, og koldere i de højereliggende områder mod øst. Væk fra bjergene er de laveste temperaturer om natten generelt nær frysepunktet.

Selv om delstaten er langt nok fra en kystlinje til at undgå at blive ramt direkte af en orkan, gør beliggenheden, at Tennessee kan rammes af resterne af tropiske cykloner, som svækkes over land, men som giver betydelige regnmængder. Staten har gennemsnitligt 50 dage om året med tordenvejr, af hvilke nogle kan være temmelig kraftige. Tornadoer kan ramme hele Tennessee, lidt mere sandsynligt i den vestlige del. Gennemsnitligt har delstaten 15 tornadoer om året. Tornadoer kan være alvorlige i Tennessee, og delstaten har procentvis det højeste antal af tornadoer i USA, som medfører dødsfald. Vinterstorme giver problemer af og til og tåge er et vedvarende problem i dele af staten, især i meget af Smoky Mountains.

Større byer

Tennessees hovedstad er Nashville, selv om også Knoxville, Kingston og Murfreesboro alle tidligere har været hovedstad. Memphis er den største by, men siden 1990 har Nashvilles metropolområde været det største. Chattanooga og Knoxville - begge beliggende i den østlige af staten - har hver cirka en tredjedel af Memphis’ og Nashvilles indbyggertal. Clarksville, ca. 70 km nordvest for Nashville, er den femtestørste by.

Økonomi

I følge U.S. Bureau of Economic Analysis var Tennessees bruttodelstatsprodukt i 2005 226,5 mia. USD, det attendestørste i USA. I 2004 var den gennemsnitlige husstandsindkomst 28.641, nr. 26 i USA og under gennemsnittet i USA.
Vigtige produkter omfatter tekstiler, bomuld, kvæg og elektricitet. Tennessee har over 82.000 gårde og kvæg findes på 59% af dem. [2] Selv om bomuld var en tidlig afgrøde i Tennessee begyndte en større produktion ikke før 1820’erne i forbindelse med åbningen af landområdet mellem floderne Tennessee og Mississippi. Den øvre del af Mississippi-deltaet fortsætter ind i Tennessee, og det var i dette frugtbare område, at bomulden blev udbredt. Nu til dags er det vestlige Tennessee også tæt beplantet med sojabønner, især i den nordvestlige del af staten.

Demografi

I følge U.S. Census Bureau havde Tennessee i 2006 et anslået befolkningstal på 6.038.803, hvilket var en stigning på 349.541 eller 6,1% i forhold til 2000. De største etniske tilhørsforhold var i 2000: Amerikanere (17,3%), afro-amerikanere (16,4%, irsk-amerikanere (9,3%), engelsk-amerikanere (9,1%) og tysk-amerikanere (9,1%).
Delstatens afro-amerikanske befolkning er primært koncentreret i de vestlige og centrale landområder samt i Memphis, Nashville, Clarksville, Chattanooga og Knoxville. Memphis har den største andel af afro-amerikanere blandt alle USA’s metropolområder.

Religion

De religiøse tilhørsforhold blandt indbyggerne i Tennessee er:
Kristne – 82% Baptister – 39% Metodister – 10% Church of Christ – 6% Presbyterianere – 3% Church of God – 2% Lutheranere – 2% Pinsekirken – 2% Katolikker – 6% Andre kristne – 12% Andre religioner – 3% Ikke-religiøse – 9%
Delstatens små katolske og jødiske menigheder findes især i Memphis, Nashville og Knoxville.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk