Texas - Introduktion

Texas (VIDEO), "Lone Star State", er den næststørste stat i USA. Oprindelig skabt af Spanien, senere Frankrig og Mexico, fik staten endelig sin uafhængighed i 1836. Texas grænser til Mexico langs Rio
Grande og omfatter store bjergkæder og kløfter mod vest, søer og pinjeskove mod øst, og brede vidder mod nord. Mod syd er Mexicanske Golf ensbetydende med strande og de lavtliggende sletter. Kuperede bakkelandskab og klare naturlige kilder er i den centrale del.  Sin store rigdom skyldes dets enorme oliereserver. Houston er både centrum for den amerikanske olieindustri, hvor mange olieselskaber har hovedkvarter, og en blomstrende international havn, der er forbundet med Den Mexicanske Golf med den 80km (50 miles) lange ”Houston Shipping Channel”.

Oprindeligt en ”Tradingpost”, Dallas er nu et vigtigt center for handel og mode. En sofistikeret by med sin funklende ”skyline”, elegante forretninger, fine restauranter og et rigt kulturliv, er stadig i besiddelse af
den meget berømte Texanske gæstfrihed og sydvestlige charme.  Meget mere 'Western' i ånd, startede Fort Worth som en militær forpost, og derefter blev en kvægby, hvortil kvægavlere bragte deres besætninger for at blive afsendt. Meget af det ”Old West” er bevaret i Fort Worth i dag, og det fortsætter med at være et centum for kvæg industrien. Træd ind i fortiden via Dallas’ West End Historic District (website: www.dallaswestend.org), en samling af smukt restaurerede 100 år gamle historiske bygninger omdannet til museer, butikker, restauranter og med stort natteliv.

Tag glas elevatoren til toppen af den 50-etagers Reunion Tower, der tilhører Hyatt Regency Hotel i Dallas. Her har du observation terrasser og en revolverende restaurant med dans hele natten.

Oplev den spændende Six Flags Texas temapark (website: www.sixflags.com), sjov og leg for hele familien.

Nyd en film, deltag i et comedy show, eller dans natten væk på Sundance Square (website: www.sundancesquare.com), downtown Fort Worth. Dette populære underholdnings-distrikt har også en tømmerhytte landsby, zoologiske have og en japansk have.

Nyd fiskeri, sejlads og svømning på Highland Lakes, i det centrale Texas (website: www.highlandlakes.com). Tag en vinsmagnings tur til prisbelønnede vingårde i de omkringliggende naturskønne ”Hill Country”.

Husk dit badetøj når I tager til Splashtown, et vandland nær Houston med snesevis af sprøjtende vand forlystelser, lysbilleder, og flåder.

Husk kreditkortet på San Antonio’s Paseo del Rio (Riverwalk) (website: www.thesanantonioriverwalk.com), ett unik shopping og underholdning område, der skinner og lyser som Disneyland om natten.

Tilmeld dig en eventyr lejr i Sea World of Texas (website: www.seaworld.com). Hæng ud med pingviner, søløver og koralrev fisk, og lær om havpattedyrenes private liv.

Bliv en ægte cowboy på en ”working” Ranch i det bjergrige område mod vest i San Antonio i nærheden af Bandera (website: www.banderacowboycapital.com), som er verdens 'Cowboy Capital.

Tag på opdagelse ved ”Texas Gulf Coasts” legeplads. På Padre Island (website: www.nps.gov / Pais), en smal 170km (95-mile) halvø med sejlsport, fiskeri center og en imponerende beskyttet strand, hvor dyrelivet har tilflugtssteder og fugleliv fredede ynglesteder. Det er forbundet til Corpus Christi ved en dæmning.

Besøg den romantiske 32-mile lange ”Galveston Island” (website: www.galveston.com), bare 40 minutter syd for Houston. Øen er rig på historie og pirater samt noterer sig for sine sandstrande, fiskeri, vandsport og arkitektur.

• Besøg ”Palo Duro Canyon” state Park (website: www.palodurocanyon.com), nær Amarillo. Parken har dramatisk farvede klippeformationer, mulighed for populære vandreture, camping og ridning, og har en rig historie om nomadestammerne, der jagede Mammut og andre store vilde dyr.

Se spektakulære nøgne ørkener, skove, bjerge og kløfter udhugget af Rio Grande på Big Bend National Park (website: www.nps.gov / bibe), syd for El Paso. Vandring og rafting, især i Santa Elena canyon, er populære.

Udforsk Space Center Houston (website: www.spacecenter.org) - det officielle besøgscenter for NASA’s Johnson Space Center. Klatre om bord på i en computer simulator, rør ved en månesten, se en fuld størrelse af rumfærgen, se astronauter tage toget til rumrejser, eller tage en bag-kulisserne tur til NASA.
Texas er en stat i den sydlige del af USA. Delstatshovedstaden er Austin. Af andre vigtige byer kan nævnes Houston og Dallas. Staten grænser op til New Mexico og Mexico i vest, Oklahoma i nord samt Louisiana og Arkansas i øst. I 1870’erne og 1880’erne blev indianerstammerne fordrevet med magt og udbygningen af jernbanen banede vej for nybyggerne. Kvægdriften fik et opsving og skabte myten om Texas som den virkelige 'Vilde Vesten'-stat. I begyndelsen af 1900-tallet fik olien stor betydning og Houston og Dallas blev på den tid regnet som to af de mest velstående byer i verden. I Dallas blev præsident John F. Kennedy skudt og dræbt den 22. november 1963. George W. Bush, var guvernør i staten Texas i årene 1994-2000.

Historie

Staten hørte under Mexico i årene fra 1821 til 1836 og var herefter en selvstændig republik, Republikken Texas, frem til 29. december 1845, hvor den blev USA’s 28. stat. Oprindelige amerikanere, som har beboet Texas, inkluderer Apache, Atakapan, Bidai, Caddo, Comanche, Cherokee, Kiowa, Tonkawa, Wichita og Karankawa. I dag er der tre føderalt anerkendte indianerstammer med tilhørsforhold til Texas: Alabama-Coushatta Tribe of Texas, Kickapoo Traditional Tribe of Texas og Ysleta Del Sur Pueblo of Texas.

I 1543 opdagede Luis de Moscoso olie i det nuværende Texas. Da de første spanske opdagelsesrejsende ankom, var området kun tyndt befolket af forskellige indianerstammer. Mellem 1720–1722 blev området besat af Markis de Aguayo på grund af Spaniens frygt for at Frankrig skulle lægge beslag på territoriet. I 1803 gjorde USA krav på området i forbindelse med Louisiana-købet, men området forblev spansk. I 1820’erne begyndte området at blive befolket af amerikanske farmere, som bosatte sig der. I 1833 gjorde texanerne oprør og erklærede sig uafhængige. I marts 1836 stormede mexicanske styrker under ledelse af Antonio López de Santa Anna fortet Alamo og næsten 200 amerikanere mistede livet. Blandt de dræbte var oberst Jim Bowie og kongresmanden Davy Crockett. I april samme år besejrede Sam Houston mexicanerne i Slaget ved San Jacinto og Antonio López de Santa Anna blev taget som krigsfange. Dette førte til, at en egen uafhængig stat, Republikken Texas, blev oprettet, og den kom til at bestå i næsten ti år. Den 12. oktober 1838 trak Republikken Texas sin ansøgning om at blive en del af USA, men den 12. april 1844 blev Texas et territorium i USA og den 23. juni 1845 godkendte Texas USA’s anneksion, hvilket førte til et spændt forhold til Mexico.

I december 1845 blev Texas USA’s 28. delstat. USA og Mexico undertegnede Guadelupe Hidalgotraktaten i 1848, som indebar, at Mexico måtte afstå alt land nord for Rio Grande. Mexico fik 18 millioner dollar i kompensation og anerkendte Texas som en del af USA. I januar 1861 trådte Texas ud af Unionen og gik ind i Amerikas Konfødererede Stater og i 1870 blev Texas igen optaget i Unionen. USA’s nuværende præsident, George W. Bush, var guvernør i staten Texas i årene 1994-2000.

Politik

Republikaneren Rick Perry har været Texas’ guvernør siden december 2000, da George W. Bush opgav posten for at blive USA’s præsident. I USA’s Senat er Texas repræsenteret ved to republikanske medlemmer. I Repræsentanternes Hus har Texas 19 republikanske og 13 demokratiske medlemmer. Texas’ lovgivende forsamling består af to kamre; Repræsentanternes Hus i Texas har 150 medlemmer, mens Texas’ Senat har 31 medlemmer.
Texas er den stat i USA, hvor der eksekveres flest dødsdomme. Staten var den første til at indføre ’dødssprøjten’, det skete i 1977.

Geografi

Texas, også kaldet The Lonestar State, er med sine 695.622 km² den næststørste delstat i USA efter Alaska. Texas er den eneste stat i USA, der har tre byer med indbyggertal på over en million: Houston, Dallas og San Antonio, som desuden er blandt USA’s 10 største byer
Den største amerikanske militærbase Fort Hood ligger i Texas i Killeen, det højeste punkt er Guadalupe Peak, der rager 2.667 m over havets overflade, og de fleste af Texas’ grænser er naturlige i form af floder. I Texas findes den sydligste del af den enorme prærie, der løber øst for Rocky Mountains og ender ved den mexicanske bjergkæde Sierra Madre Oriental. Da Texas ligger fjernt fra en pladetektonisk kant, er der ingen vulkaner og kun få jordskælv, og disse forekommer hovedsageligt i det lidet befolkede område Big Bend ved den vestlige grænse mod Mexico.
Da Texas er en meget stor delstat, befinder den sig i indtil flere forskellige klimazoner og det er derfor svært at give et overordnet billede af klimaet. Den gennemsnitlige årlige nedbør er f.eks. på 59 tommer i Orange stillet overfor kun 7,8 tommer i El Paso. I nord falder der sne om vinteren, og statens maksimumstemperaturer varierer fra 27-38°C. Tordenvejr er ganske normalt især i nord og øst, og Texas er den delstat, der har det højeste årlige antal tornadoer (ca. 139). De rammer især den nordlige halvdel af staten fra april til juli. Big Bend-området går i reglen fri af tornadoerne.
Texas har i alt 254 amter — det højeste antal blandt USA’s delstater.

Økonomi

I 2005 havde Texas et bruttostatsprodukt på 982,4 milliarder $, det næsthøjeste efter Californien. Væksten i Texas tilskrives de gode jobmuligheder, de billige huspriser, der selv i de populære områder stiger langtfra ligeså eksplosivt som i tilsvarende områder i andre delstater, lav skat og begrænset regulering af virksomheder, den geografiske placering i midten af landet, begrænset regeringsindflydelse, dejligt klima i store dele af staten og umådelige reserver af olie og gas. Fordelt over hele staten findes i undergrunden beviseligt 4,6 milliarder tønder olie. Indtil olie-boomet var Texas’ vigtigste industrigren, som i mange andre sydstater, bomuldsfarme, men andet landbrug og kvægproduktion var også vigtigt. Efter 2. verdenskrig rykkede industrialiseringen for alvor ind og nu hviler økonomien, foruden på olie og gas og til dels landbrug, på informationsteknologien.

Informationsteknologien er sammen med luft-/rumfarts- og forsvarsindustrien koncentreret i et af statens to store økonomiske centre, verdensbyen Dallas, der desuden er mikrochippens fødeby. Det andet centrum, Houston, er hjemsted for petrokemisk og biomedicinsk forskning, og er globalt set førende inden for energiindustri. Også El Paso, Eagle Pass og Laredo er af geografiske årsager vigtige økonomiske nøglebyer. Det skyldes deres placering på den mexicanske grænse og den dertilhørende handel. Siden 2003 er adskillige fonde blevet oprettet for at puffe den økonomiske udvikling i gang blandt andre Texas Emerging Technology Fund, der skal investere penge i nyudviklede og fremspirende initiativer. Olieprisstigningen i 2005 har desuden medført, at mange olieborings- og behandlingsfirmaer er kommet stærkt igen.

Dallas er den største by i USA inde i landet, og dens succes til trods for, at den er fuldstændig afskåret fra havet, skyldes, at den altid har været et vigtigt center for bomuld og olie og derfor er blevet knudepunkt for talrige jernbaner og en heksekedel af finanseventyr. I 2006 da virksomheden Fluor (petrokemi, bioteknologi etc.) flyttede fra Californien til Texas, blev Texas den stat, der har flest Fortune 500 (liste over USA’s 500 mest rige firmaer) firmahovedkvarterer. Denne flytning resulterede nemlig i, at de to stater 'byttede', så Texas, der før havde 55, nu har 56, hvor Californien nu kun har 55.

Texas er også den stat, der har den største internationale eksport: 117,2 milliarder $ i 2004, og regner man efter total last-volumen, var Houston havn i 2002 på verdensbasis den sjettestørste. Desuden kan texanerne bryste sig af, at Dallas-Fort Worth International Airport ifølge Air Cargo World skulle være den bedste godslufthavn i verden.
I Texas i Round Rock har bl.a. Dell sit hovedkvarter i et område, der kaldes Silicon Hills. Dette er endnu et eksempel på den konkurrence de to sværvægtsstater Texas og Californien har kørende, for hvor San Francisco Bay’s Silicon Valley er den enes High Tech-fabriksområde, er Silicon Hills den andens.
Inden for landets egne grænser benyttes i forbindelse med turismefremelskende markedsføring af staten sloganet Texas: It’s like a whole other country.® Det skyldes den ganske forskelligartede kultur, der findes i staten. Der er kraftige påvirkninger fra den mexicanske kultur, og også levn fra dengang staten var en selvstændig nation. Texanerne er desuden stolte af deres store filmproduktion, der efter Californiens og New Yorks er den tredjestørste, og som kan gøres måske ikke i forhold til kvalitet, men i hvert fald i hårde tal: mere end 2,75 milliarder $ brugt på film og tv-produktioner de sidste 10 år.

Demografi

Befolkningen er koncentreret voldsomt i byerne, og meget af staten ligger egentlig nogenlunde øde hen. I øst ved kysten ligger den største by Houston, i nord er det Dallas-Fort Worth, og centralt ligger hovedstaden Austin og lidt syd for San Antonio.
Fra 2007 har staten en befolkning beregnet til 23,9 millioner. Det var en stigning på 396.597 (1,7 %) fra året før og en stigning på 3 millioner (14,3%) siden 2000. Den naturlige fødsels- og dødsforbundne befolkningsvækst er heraf 1.155.182 (1.948.398 fødsler minus 793.216 dødsfald), tilvækst som følge af immigration fra udlandet er på 663.161, og migration fra andre dele af landet 218.722.
I 1990’erne overhalede Texas’ befolkningstal New Yorks og staten ligger nu som nr. to efter Californien. Kvinder udgør 50,4 % af Texas’ befolkning. Folk fra de centrale stater flytter til Texas for at finde job, og således har Kansas, Oklahoma, Missouri, Nebraska, North Dakota og South Dakota oplevet et brain drain, da uddannede flytter derfra for at finde godt arbejde i andre stater.
Det meste af Øst-, Central- og Nordtexas er befolket af hvide protestanter, der hovedsageligt nedstammer fra britiske immigranter, men i det centrale er også en vis forekomst af de germanske texanere, der dominerer i syd. Afroamerikanerne, der i slavetiden udgjorde op imod en tredjedel af befolkningen, er koncentreret i metropol-områderne og i de dele af Østtexas, hvor bomuldsplantagerne var flest. Også den asiatisk amerikanske befolkningsgruppe vokser støt i Texas.
De mange forskellige indvandrergruppers indflydelse overlever i bynavne, arkitektur, musik, kogekunst og meget andet, og er med til at gøre Texas til en af de subkulturelt set mest varierede stater, hvilket også er, hvad statens turistslogan sigter efter.
I 2004 var der i Texas 3,5 millioner udenlandsk-fødte indbyggere (15,6 % af statens samlede befolkning), hvoraf ca. 1,2 millioner var illegale indvandrere (altså 5,4 % af statens samlede befolkning).
I Texas findes den næststørste population af hispanics blandt delstaterne i USA (igen har Californien den største), og denne befolkningsdel er koncentreret i Syd- og Vesttexas og i de store byer. Mere end en tredjedel af statens befolkning er af hispanic oprindelse (ordet hispanic bruges i USA om en bred vifte af etniske oprindelser, der har en forbindelse til Spanien eller de spansktalende dele af Latinamerika; mexicanere indgår her). En gruppe af disse kaldet Tejanos er af spansktalende slægt, der har levet i Texas fra før løsrivelsen fra Mexico i 1836, eller i det mindste i mange generationer, Men den spansktalende del af befolkningen vokser støt som følge af illegal indvandring – især fra Mexico. Det er til dels denne voldsomme indvandring af folk, der søger arbejde (både nyuddannede amerikanere og illegale indvandrende hispanics), der gør, at Texas’ befolknings aldersgennemsnit er lavere end gennemsnittet for USA generelt.
I august 2005 blev det slået fast af the United State Census, at Texas var blevet en minority-majority state, hvilket vil sige, at majoriteten af befolkningen ikke længere er den samme som nationens flertal. Man forudser, at hvis udviklingen fortsætter som nu, vil majoriteten i 2030 udgøres af hispanics.

Kultur

Staten har været arnested for westernmusiken og blandingsgenren western swing og har i byen Austin et meget rigt musikliv. Variationen af bluesmusikken fra denne stat er en guitarstil, hvor der spilles rytmisk på en enkelt dyb streng.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk