Vermont - Introduktion

Vermont (VIDEO) er kendt som "Green Mountain" staten. Hovedstaden er Montpelier og den største by i Vermont er Burlington. Vermont er den eneste New England-stat uden kystlinje tilAtlanterhavet, men
den er meget berømt for sine ”Green Mountains” i vest og Lake Champlain i nordvest. For turister kan det være morsomt at vide, at omkring 77% af arealet i denne delstat er dækket med skov, og den naturlige skønhed er ubeskrivelig her! Ikke så mærkeligt, at staten Vermont er kendt for sine bjergkulisser, mejeriprodukter og ahornsirup, som er fantastisk velsmagende.  Hvis du kan lide den sne, så er Vermont sagen med masser af sne. Den sneklædte bjerge tiltrækker ski -og snowboard entusiaster fra hele verden.

Vermont har også en række festivaler såsom Vermont Maple Festival, Enosburg Falls Dairy Festival, Marlboro Music Festival, og Mozart Festival, som alle bringer en sjælden charme til dette spændende
land. Det siges, at turister altid ”are having a good time” i Vermont.

Vermont er klemt inde mellem New York og New Hampshire, og grænser op til den canadiske provins Quebec i nord. Den imponerende Green Mountains skaber en nord-syd struktur af staten Med 52 stats parker, top-klasse udendørs aktiviteter, spektakulære efterår og lokale delikatesser, er det ikke overraskende, at turisme er Vermont største industri.

Vermont var oprindeligt beboet af små grupper af Algonquin-sproget Indianere, herunder Abenaki og Mohicans. Iroquois skubber senere de fleste af de mindre grupper ud. I 950, siges det at vikingen Olaf Tomsson harbosat sig i den nordlige del af regionen, for også at blive skubbet ud af Abenaki. En storstilet europæisk indvandring begyndte langt senere i midten af 1600-tallet, da franske opdagelsesrejsende Simon de Champlain opdagede det, der nu er kendt som Lake Champlain region og krævede det som en del af Ny Frankrig. Den britiske hær fortrængte hurtigt de franske og nye bosættere begyndte nye konflikter, der i dag giver anledning til ”Green Mountain Boys-militsen” (påbegyndt af en New Hampshire nybygger Ethan Allen). Denne militsbekæmpede briterne i revolutionen. Vermont blev den 14. stat der tiltrådte Unionen i 1791.

Vermont er populær året rundt, men overfloden af verdensklasse skisportssteder betyder, at vinteren er højsæsonen, med fokus på skiløb, snowshoing og snowboard. For dem, der foretrækker de varmere måneder, tilbyder sommeren en bred vifte af aktiviteter fra vandreture, fiskeri, camping og vandsport, traditionelle New England muslinge banker, krydstogter og ture gennem små byer.

Selv om Montpelier er staten kapital, er Burlington Vermonts største by, beliggende på den østlige side af Lake Champlain. Byen er attraktiv, livlig og har en historisk betydning da den engang var en af de største havne i landet. En nybygget havnefront med udsigt over Adirondacks, travle markeder, et moderat klima og venlige lokale, gør den til et vigtigt stop på ethvert besøg i Green Mountain staten.

Vermont er en delstat i USA, som ligger i New England-området i det nordøstlige USA. Staten grænser til staterne New York, New Hampshire og Massachusetts og har en landegrænse i nord mod Canada. Navnet Vermont kommer fra det franske verts monts, grønne bjerge, og statens kælenavn er netop The Green Mountain State. Statens hovedstad er Montpelier, mens Burlington er den største by. I 2007 var indbyggertallet 621.254. Vermont blev optaget som USA’s 14. stat den 4. marts 1791.

Historie

Før europæerne kom til Vermont var området befolket af Mohican- og Abinaki-indianere. Mellem 1500 og 1600 drev Irokeserføderationen mange af de mindre oprindelige stammer bort fra Vermont for senere at anvende området som jagtområde. Det anslås, at befolkningstallet i 1500 var på ca. 10.000 personer. Den første europæer, som nåede området var antageligt franskmanden Jacques Cartier i 1535. I 1609 gjorde Samuel de Champlain krav på området for Ny Frankrig og Vermont blev befolket af franskmænd. De franske kolonier blev angrebet af både indianere og englændere, som også havde bosat sig i området, og efter den franske og indianske Krig overdrog Frankrig rettighederne over området til Storbritannien ved Paris-aftalen i 1763.

Vermont var en af de 13 oprindelige kolonier, da USA erklærede sin selvstændighed i 1776, og flere af slagene i uafhængighedskrigen mod England blev udkæmpet i Vermont. I januar 1777 blev den selvstændige republik Vermont dog udråbt, som i de første seks måneder af sin eksistens havde navnet New Connecticut. Vermont var en selvstændig enhed i 14 år og havde egen valuta og postvæsen, men USA’s regering anerkendte ikke statens suverænitet, og i 1791 blev Vermont den 14. delstat i USA. I den britisk-amerikanske krig forsøgte britiske styrker at rykke ind med en krigsflåde på Lake Champlain, men efter et søslag blev de slået tilbage. Under den amerikanske borgerkrig sendte Vermont flere end 34.000 mænd i tjeneste, og de nordligste kampe under krigen fandt sted i Vermont. Efter borgerkrigen oplevede delstaten økonomiske og sociale ændringer, da jernbanenettet blev udvidet og forbundet med de nationale systemer og landbrugsproduktion øgedes.

Politik

Republikanerne dominerede Vermonts politik fra partiets grundlæggelse i 1854 indtil midten af 1970’erne. Især før 1960’erne var landlige interesser fremtrædende i parlamentet. Men tilflyttere fra andre delstater, inkl. mere liberalt orienterede personer fra byområder i New York og New England, ændrede det politiske billede.
Vermont regnes i dag som en af de mest liberale stater i USA, og delstaten var f. eks. den første i USA, der tillod registrerede partnerskaber. I 2004 gik staten til John Kerry med 59,1 % af stemmerne. De to pladser i Senatet besiddes af demokraterne Patrick Leahy, som faktisk blev støttet af sin republikanske modkandidat i 1998, og fra januar 2007 den uafhængige Bernie Sanders, kongressens eneste erklærede socialist. Vermonts eneste plads i Repræsentanternes Hus har demokraten Peter Welch fra og med 2007. Begge kamrene i delstatsforsamlingen har en overvægt af demokrater, men guvernøren Jim Douglas er republikaner.
Howard Dean var tidligere guvernør i Vermont og forsøgte at vinde den demokratiske nominering til præsidentvalget i 2004, men blev kun nummer tre. Dean blev senere valgt til formand i demokraternes nationale komité.

Geografi

Vermont ligger i regionen New England i det østlige USA og har et areal på 24.902 km², hvilket gør delstaten til den 43. største i USA.
Den vestlige bred af Connecticut-floden markerer delstatens østlige grænse mod New Hampshire. Lake Champlain, den største sø i Vermont, er den sjettestørste ferskvandsmasse i USA, og den adskiller Vermont fra New York i den nordvestlige del af staten. Mod syd grænser delstaten til Massachusetts og mod nord til den canadiske provins Quebec.
I den sydlige del af delstaten findes bjergene Taconic Mountains og mod nordøst Granitic Mountains. Omkring 77% af Vermonts areal er dækket af skov.

Klima

Vermont har et fugtigt kontinentalklima med varme somre og kolde vintre, og endnu koldere i højtliggende arealer. Den nordlige del af staten er kendt for sine ekstremt kolde vintre, som typisk er 6 °C koldere end de sydlige dele. Det årlige snefald er gennemsnitligt mellem 150 - 250 cm, hvilket gør Vermont til et af New Englands bedste skiområder.
Den højeste temperatur, der er målt var 41 °C i 1911 og den laveste -46 °C i 1933.

Større byer

De 6 største byer er: (indbyggertal fra 2003)
Burlington - 39.148 Essex - 18.933 Colchester - 17.175 Rutland - 17.103 South Burlington - 16.285 Bennington - 15.637
Vermont har 14 amter.

Økonomi

Ifølge U.S. Bureau of Economic Analysis var Vermonts bruttodelstatsprodukt 23 mia. USD i 2005, hvilket er det laveste blandt alle USA’s delstater. Målt i indkomst pr. indbygger (32.770 USD) rangerede Vermont i 2004 som nr. 38.
Den vigtigste landbrugsindustri er mælkeproduktion. Det øvrige landbrug er faldet i betydning, eftersom en del landbrugere er flyttet vestover til delstater i midtvesten.
Turisme er en vigtig industri og Vermont har en række kendte skisteder, som især besøges af indbyggerne i New York City og omegn.
Vermont har fostret kendte succes-selskaber som f. eks. Ben & Jerry’s, som fremstiller is og giver en del af overskuddet til trængende indbyggere i delstaten. En del forsikringsselskaber har også investeret i Vermont.

Demografi

Ifølge USA’s folketællingskontor havde Vermont i 2007 en befolkning på 621.254, hvilket var en stigning på 2,04% siden 2000.
De største ophavsgrupper er fransk-amerikanere (fransk-canadiere) (23,3%), engelsk-amerikanere (18,4%), irsk-amerikanere (16,4%), tysk-amerikanere (9,1%), amerikanere (8,3%), italiensk-amerikanere (6,4%) og skotsk-amerikanere (4,6%).
Indbyggere med britisk baggrund bor i alle områder af staten. Den nordlige del af Vermont har et betydeligt antal indbyggere med fransk-canadisk baggrund.

Religion

De religiøse tilhørsforhold blandt befolkningen i Vermont er:
Katolikker – 38% Protestanter – 29% Andre religioner – 2% Ikke-religiøse – 22% Uoplyst – 8%
Over en femtedel af befolkningen i Vermont er ikke-religiøse, den højeste andel i USA efter Washington


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk