Chile - Introduktion

 Chile (VIDEO) er et perfekt land at rejse i, da der er et hav af muligheder for naturoplevelser. De mange nationalparkerne fra nord til syd, Påskeøen udfor Chiles kyst, oser af mystik og indbyder til udforskning,
en tur over Andes-bjergene til Argentina taler for sig selv og folk i hele landet er meget gæstfri, hvilket
gør opholdet endnu mere uforglemmeligt. Chile er måske et af de længste lande i verdenen. Omkring
4000 km langt og 180 km bredt. Et forholds lille land i Sydamerika. Det er især denne længde, der
forklarer de store klima forskelle i Chile.

Dette er dog ikke ensbetydende med, at Chile ikke kan byde på noget, tværtimod det gør det bare lettere, at se en masse! Nord Chile består hovedsageligt af ørken, med et varmt og tørt klima, dog vil man kunne se en masse smukke grønne oaser, som virkelig er et besøg værd. Har man først set en solnedgang her, kan man være sikker på, at man vil huske det for evigt. Det centrale Chile er mere tempereret og velegnet til landbrug.

Kommer man syd for Santiago, Chiles hovedstad, finder man helt anderledes natur med billedskønne
søer, sneklædte bjerge, vulkaner og smukke landsbyer. Det sydligste Chile kaldes ”Ildlandet”, Tierra del Fuego. Dette er en hel anden, om end kold verden, men et unikt sted på jorden, der må opleves, hvis man rejser på de kanter. Når du ønsker at se vin og prøvesmage dig igennem Chile skal du til foden af de sneklædte Andesbjerge, hvor tingene sker. Her fremstiller nogle af de største europæiske vinmagere fremragende vine, som f.eks. Miguel Torres, Casa Lapostolle, som ejes af det franske firma Grand Marnier, Los Vascos, som ejes af Bordeaux slottet Lafite-Rothschild.Chile blev først befolket af jægere og fiskere for ca. 12.000 år siden. De blev efterfulgt af indianer med en høj kultur med kendskab til fremstilling af tekstiler og bygninger. I 1536 opdagede Diego de Almagro Chile og allerede 1541 havde Pedro de Valdivia erobret landet til fordel for Spanien. Han grundlagde bl.a. Santiago, Concepción, La Serena og Villarrica. I nord levede på dette tidspunkt Inca indianerne og længere mod syd Mapuche indianerne. Endnu længere mod syd levede andre folkeslag.

Chiles historie fra europæernes ankomst til i dag indeholder spændende fortællinger om indianerkrige, pirater, jordskælv og borgerkrige men også om blomstrende landbrug, minedrift, handel og kultur. I perioden fra frigørelsen fra Spanien 1818 til 1973 var udviklingen i Chile stort set uden borgerkrig og militærdiktatur. Chile fik en velfungerende grundlov allerede 1833, seksten år før Danmark. Det socialistiske eksperiment under Salvador Allende (1970 -73) førte til et statskup 1973 på grund af den meget alvorlige økonomiske situation og den politiske konfrontation som opstod i landet. Arbejdsløsheden og fattigdommen var stor.

Hærchefen general Agusto Pinochet holdt derefter Chile i en jernhånd i 17 år indtil 1990. Han indførte en meget liberal markedsøkonomi efter den amerikanske nationaløkonom Milton Friedmans ideer. Fra og med midten af 1980:erne sker der en indenrigspolitisk liberalisering der følges af demokratiske valg til kongressen og til præsidentposten i 1989. Efter et nyt præsidentvalg 1993 vandt den kristeligt -demokratiske Eduardo Frei og han videreførte den økonomiske fremgang samtidig med at forholdene for den fattigste tredjedel af befolkningen blev forbedret. I det seneste valg i december 2001 stod UDI (Den demokratiske uafhængige union) der historisk står eksdiktatoren Augusto Pinochet nær, som den store vinder med 26 % af stemmerne.

Den socialistiske præsident Ricardo Lagos regeringskoalition fik 48 % mod højrekoalitionens 44 % af stemmerne. For udenforstående kan det manglende retsopgør med diktaturets mænd virke underligt. Der er to faktorer, for det første amnestiloven fra 1988. For det andet er sagen den, at chilenernes had - kærlighedsforhold til Agusto Pinochet omfatter ønsket om en fortsættelse af den økonomisk udvikling der har ændret fattigdomsgrænsen fra at have omfattet en tredjedel af befolkningen til at der fem år efter at Pinochet overdrog magten til et civilt styre udgjorte en fjerdedel.

Denne positive udvikling er ingen interesseret i at ændre. Chile er i dag præget af indenrigspolitisk stabilitet og et af de bedste lande at bo eller rejse i på det sydamerikanske kontinent.

Geografi
Hovedstad Santiago Areal 756.626 km2 Indbyggertal 16,3 mio. (2005) Befolkning 4,6% oprindelige folk Sprog Spansk Religion Romersk-katolsk

Økonomi
BNI pr. capita USD 7.090 (2005) Vækst i BNP pr. capita 4,2% (2006), 5-6%(skøn 2007) Valuta CLP


Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

  • EBUSINESSTRAVEL.DK © 2021
  • AMM International ApS - Præstevejen 10A - DK 3230 Græsted - telefon 30343429 Email info@ebusinesstravel.dk